Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

Manuela

27.09.2001. 12:58

Postovani,
posljednji nalaz Papa Testa ukazivao je na dysplaziju CIN II (promjene povezane sa HPV-om).
Suprug i ja provodimo terapiju kako nam je lijecnik propisao te koristimo prezervativ prilikom koitusa,ali nedavno sam procitala da to nije pouzdada zastita te da se virus moze prenijeti i preko koze te oralnog sexa. Trebamo li se suzdrzavati bilo kakvog kontakta dok traje lijecenje.
Unaprijed zahvaljujem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 19:39

Poštovana gospođo Manuela,
S obzirom da ste već otkrili uzrok Vašem odstupanju u Papa nalazu (HPV infekcija) , da provodite terapiju, te da imate stalnog partnera, smatram dostatnom primjenu mehaničkih sredstava kontracepcije (kondom). Ipak, moram Vas upozoriti da nerijetko primjena antivirusne terapije ne donosi očekivane rezultate, te se treba pokušati s različitim oblicima liječenja i svakako uvijek provoditi redovite ginekološke kontrole, Papa nalaze, kolposkopiju, a po potrebi biopsiju i nemedikamentozne oblike liječenja. Više o HPV infekciji možete pročitati u prethodnim odgovorima vezanim uz Vama slične upite.

Manuela

02.10.2001. 12:46

Zahvaljujem se na odgovoru.
Upoznata sam da lijecenje moze potrajati,znaci li to da dok god nalaz nije sasvim u redu ne bi smjela planirati trudnoću?

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.10.2001. 21:08

Poštovana gospođo Manuela,
Da li je poželjno planirati trudnoću ovisi o različitim faktorima, prije svega oo odstupanju u Papa nalazu, tipu HPV a (malog vs visokog malignog potencijala), Vašoj dobi, nalazu supruga, prethodno učinjenim pretragama poput kolposkopije, biospije i dr. Prema tome odgovor je složeni i ovisi o brojnim faktorima, te je o tom delikatnom pitanju najbolje porazgovarati s osobnim ginekologom u kojeg imate povjerenje.