Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv visokorizični 16


Autor Poruka

samantha12

14.06.2016. 20:00

Poštovani,
brisevima mi je pronađen hpv 16, visokorizočni, zadnji papa test cin 1, prema cin 2 i djelomično hsil (2/2016).
Trenutno sam trudna 5 mjeseci i bila sam na kolposkopiji gdje je doktor rekao da se ništa neće poduzimati do nove pape nakon poroda.
S obzirom da sam u velikom strahu od karcinoma, molim Vas mišljenje, jesam li u opasnosti dok čekam porod i dok ništa ne poduzimam. Ne mogu se opustiti, konstantno razmišljam o razvoju bolesti.
Što se poduzima ako hpv postane kronična infekcija, da li krajnje mjere vađenja maternice, nakon neuspješnih zahvata na vratu maternice, u najgorim slučajevima rješavaju sve probleme? Jer ako nema maternice, nema što niti biti zahvaćeno karcinomom?
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.06.2016. 21:55

Poslušajte kolegu koji vam je dobro rekao. Kad rodite napravit ćete kontrolni PAPA test i ev. kolposkopiju. Promjene se u većini slučajeva povuku i same. S toga nemate razloga za brigu ni do poroda a ni kasnije. Ako se nastavi loš nalaz PAPA testa napravit će se ciljana biopsija pa o terapiji odlučiti po nalazu rezultata biopsije.

samantha12

20.08.2016. 20:05

Poštovani,
zahvaljujem na prethodnom odgovoru.
S obzirom da sam krenula voditi trudnocu u bolnici, ginekolog je odlučio ponoviti papa test u 8. mjesecu kako bi bili sigurni na cemu smo.
S obzirom da mi je taj papa test postao toliki stres i trauma, nisam pitala trebam li se naruciti jos kojem specijalisti na pregled jer je poznato da hpv 16 moze inficirati rektum i usnu šupljinu. Iskreno i strah me pozitivnog nalaza prisutstva hpv-a u tim podrucjima jer bi to onda podrazumijevalo konstantno praćenje i kod tih specijalista?
Sto Vi predlazete svojim pacijenticama pozitivnim na ovaj genotip? Kolika je uopce vjerojatnost da se tamo razvije kakva kronicna infekcija u mlade osobe?
Cinjenica je da sam do sada imala odnose s istim partnerom koji bi me uvrstili u rizik i od ovakve invazije i ovih karcinoma, pa panika raste. Odustala sam od takve vrste odnosa trenutno, ali se pitam ima li to uopce smisla s obzirom da smo vec dugo zajedno (ocekujemo i bebu) i da smo odnosima već kroz godine razmijenili sve sto smo imali medusobno?
Unaprijed hvala na odgovorima i razumijevanju.
Tesko mi je opustiti se, dostupne informacije su sokantne i unose veliki nemir, a trenutno nemam lijecnika kojeg bi pitala ovakva pitanja jer je fokus na trudnoci i uvijek je guzva u cekaoni pa svi nastojimo pitati sto vise o tijeku trudnoce i bebi, a sebe stavimo na drugo mjesto.
Covjek doslovno dobije osjecaj da je osuden na smrt s tim hpv-om.
Samo me zanima kako se stvari vode u praksi i sto je stvarna posljedica a sto iznimno rijetki slucaj.
Jos jednom hvala,
lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.08.2016. 15:00

Postupite kao što vam je rekao kolega. Napravite kontrolni PAPA test. U ovisnosti o njemu odredit će se ev. daljnja obrada. Odnose možete imati ali uz kondom.