Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


izostanak menstruacije


Autor Poruka

21.01.2008. 17:35

Poštovani,
molim Vas da mi odgovorite na pitanja vezana za moju situaciju. Imam 28 godina. Do prije 5 mjeseci sam uzimala Yasmine kontracepcijske tablete prvenstveno radi dijagnoze policističnih jajnika, lošeg tena i neredovite menstruacije. Sve je bilo u redu dok sam ih pila. Nakon prestanka uzimanja, menstruacija je bila redovita dva mjeseca i od tada je više nema (zadnja je bila 27.11.). Uz to su mi se vratile i akne, uglavnom oko usta, na bradi i vratu. Zanima me da li će mi se ciklus ustabiliti i da li će mi se ten popraviti, jer dalje više ne bih htjela uzimati tablete.
Hvala!

Miro Šimun Alebić, dr. med.

23.01.2008. 13:55

Poštovana,
kod izostanka menstruacije najprije treba isključiti trudnoću. No pretpostaviću da je to učinjeno.
Oralna kontracepcija s antiandrogenom gestagenskom komponentom (a u tu skupinu spada pripravak koji ste spomenuli) dobar je odabir za liječenje posljedica stanja s viškom androgena u cirkulaciji od kojih je najčešći sindrom policističnih jajnika( akne i dlakavost posljedica su tog viška). Naglašavam da liječimo posljedice, a ne uzrok jer takva terapija, za sada, ne postoji, a kako ne djelujemo na uzrok, prestankom uzimanja terapije ponovno se pojavljuju posljedice. Stoga, ako je dijagnoza postavljena na primjeren način, ordinirana je odgovarajuća terapija koju treba uzimati uz redovitu kontrolu popratnih djelovanja lijeka.

23.01.2008. 20:30

Da se nadovežem na svoje prvo pitanje: ja ne bih htjela dalje uzimati kontracepciju u obliku tableta, pa me zanima da li će mi se pojaviti menstruacija pošto su mi već dva ciklusa izostala (nisam trudna)?