Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kasnjenje menstruacije i nakon nestanka cisti...


Autor Poruka

lilalo

12.05.2016. 10:50

Supruga mi je imala ciste na jajnicima zbog cega joj je ciklus kasnio gotovo 20 dana. Nakon terapije Proverom, tokom terapije nastupila je menstruacija (12. travnja.). Ciklus joj inace obicno traje 28 dana no taj puta trajao je oko 50 (zbog cisti). 20 dana nakon pocetka menstuacija izazvane Proverom bila je na kontroli i sve ciste su nestale i sve je OK, no ciklus joj ponovo kasni - ovaj puta i za sada 3 dana.
Zabrinuti smo jer smo 15 dana nakon menstruacije izazvane Proverom imali spolni odnos s prekinutim snosajem (i bez ejakulacije - nisam ejakulirao ni za vrijeme ni poslije odnosa) - a po procjenama i kalkukatorima po internetu, ispada da je to bio predzadnji/zadnji dan plodnog perioda - naravno, ako se uzme da joj, nakon izazivanja ovulacije Proverom, ciklus ponovo trebao trajati 28 dana. Takodjer, nakon tog odnosa imali smo jos nekoliko odnosa u naredna 4 dana, ali od tad samo s kondomom i ne vise nezasticene (i s kondomom takodjer bez ejakulacije), Uz to, tokom jednog od odnosa s kondomom, na kondomu je bilo krvi sto smo pripisali mogucem puknucu cisti. Nakon toga (5 dana nakon spomenutog nezasticenog odnosa) bila je na pregledu kod ginekologa koji nije utvrdio nista neobicno i sve se cini u redu (jajnici rade, ciste su nestale, ali nije nista receno koja je faza ciklusa - da li je bila ovulacija itd.).

Moje je pitanje da li je novo kasnjenje mozda ipak trudnoca, ili su kasnjenja menstruacije nakon cisti i Provere moguca tj. treba vremena da se ciklus ustabili?

Trenutno cak nema ni PMS simptome (osim nadutosti - nervoza, glad, bolovi - to je za sada izostalo), nema ni stresa, a trenutno nije ni na dijeti (na kojoj je bila do prije 10-tak dana sto mozda moze utjecati na kasnjenje).

lilalo

12.05.2016. 12:25

Zaboravio sam napomenuti (ne znam je li bitan podatak pa svejedno navodim )- supruga ima 44, a ja 45 godina.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.05.2016. 19:10

Ne možete računati plodne i neplodne dane jer joj je ciklus neredovit.
Mislim da se ne raditi o trudnoći jer nije bilo rizičnog odnosa.

lilalo

12.05.2016. 22:35

Hvala na brzom odgovoru! Ovo joj je prvo ozbiljni kasnjenje od kad ima menstruaciju - u pravilu je period 25-28 dana - tek par puta u zivotu imala je ciklus od 30 dana.

Znaci da sad nakon tretmana Proverom i krvarenja izazvanog tim lijekom, prva slijedeca menstruacija ne mora biti nakom 28 dana kakav joj je uobicajen period i da su sami plodni dani su "poremeceni" (da se tako izrazim)? Pitam jer je i sama zabrinuta jer ne zna kad moze ocekivati menstruaciju i da li ce se ustaliti period te da li treba ponovo na pregled ako se krvarenje ne pojavi u nekom roku tj. koliko kasnjenje da smatra normalnim nakon lijecenih cisti kako bi znala da li da ceka ili da se javi na pregled jer je mozda ponovo doslo do nekog poremecaja ciklusa?

Takodjer sam zaboravio napomenuti da je imala cak 6 cisti od cega i jednu jako veliku no sve se ocistilo lijekom.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.05.2016. 17:15

Nakon Provere će menstruacija nastupiti do 10 dana po zadnjoj tableti. A iduća menstruacija nakon toga opet za 28 dana ako će sve biti u redu.

lilalo

14.05.2016. 07:50

U tome i je problem - da rezimiram samo (isprika sto se ponavljam, ali samo da pojasnim jos jednom): pred kraj terapije Proverom doslo je do menstruacije (dana 12.04. - malo obilnije krvarenje, ali kako kaze, normalna menstruacija koja je trajala 4 dana - no svejedno je u naredna 3 dana tokom menstruacije popila i preostale 3 tablete unatoc menstruaciji), a 10 dana nakon zadnje tablete (25.04) nije doslo do krvarenja (ocito se pred kraj terapije dogodila prava menstruacija), Zato pretpostavljamo da bi slijedeca menstruacija trebala biti 28 dana nakon 12.04 - znaci 10.05 - a danas je 14.05 i jos nista (nema ni PMS ni nista). Prvi odnos od veljace (od kad traju problemi s ciklusom i cistama nismo imali odnose) imali smo bez zastite s prekinutim snosajem i bez ejakulacije tek 27.04 (sto ulazi u plodne dane ako je menstruacija bila 12.04, i ako bi joj ciklus sad nakon lijeka opet trebao normalno trajati 28 dana), a nakon toga i na dalje samo s kondomom. Nekakvo jednokratno krvarenje javilo se prilikom odnosa 29.04, (bilo je dosta krvi na kondomu, ali nista poslije toga - ne znamo uzrok, ali mislili smo da je pucanje cista iako nije imala nikakve bolove), a 02.05 je bila na pregledu kod ginekologa i sve je u redu (prema nalazu cista nema, jajnici uredno rade).

Dakle, ako nije trudnoca (a nadamo se da nije), kakva je druga mogucnost kasnjenja s obzirom da je ginekoloski nalaz uredan i da li ponovo ici na pregled i koliko cekati da se menstruacija pojavi tj. da li je moguce da nakon terapije dodje do odstupanja unatoc prilicno ujednacenim trajanjima prije cista?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.05.2016. 23:20

O uzrocima izostanka menstruacije pročitajte u prijašnjim postevima koji govore o tome.