Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija


Autor Poruka

No11

13.05.2018. 19:15

Poštovani,

zamolila bh Vas za mišljenje.Naime, 5.5 imala sam oralni sex. S obzirom da ne znam da li je dotičan imao odnose prije mene (navodno je ), zanima me na koje spolne bolesti bih se trebala testirati. Malo me hvata panika pa bih Vas molila za mišljenje. 25.5 sam naručena na PAPA test kod svog ginekologa ali nisam sigurna koliko tu može PAPA pomoć. Također koliko vremena treba proc od odnosa da bih pretraga bila točna ? Ne znam da li je to bitno i da li je povezano ali unazad par dana me boli grlo.

Ivo Balenović, dr. med.

14.05.2018. 18:00

Poštovana, klamidija se može prenijeti oralnim putem. Manifestira se bolovima, crvenilom i otežanim gutanjem. Dijagnosticira se uzimanjem brisa i mikrobiološkom analizom.

No11

14.05.2018. 22:10

Zahvaljujem se na odgovoru.
S obzirom da sam prošla cijeli internet vezeno uz temu. Zanima me da li bi se onda trebala testirati na gonoreju u sifilis s obzirom da sam pročitala da se i one na taj način prenose. Zanima me još da li se mikoplazma i ureaplazma isto mogu prenijeti na taj način ?

No11

14.05.2018. 22:10

Poštovani, još samo me zanima da li je potrebno raditi bris i urin ili je dovoljno samo jedno od tog dvoje? Ako je samo jedno što je bolji pokazatelj?

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2018. 18:40

Poštovana, sve spolne bolesti se mogu prenijeti vaginalnim ali i oralnim putem. Dijagnosticiraju se uzimanjem briseva iz oralnog ili genitalnog trakta, te mikrobiološkom analizom istih. Ukoliko sumnjate da je do zaraze došlo oralnim putem trebali bi uzeti bris usne šupljine. Urin nema potrebe analizirati.

No11

15.05.2018. 20:15

Poštovani,

dogovorila sam se sa svojim doktorom na sutra dodem na cervikalni bris ali sam spomenula samo klamidiju. Zanima me da li će se uzimanjem tog brisa moći izolirati i druge bolesti ukoliko su prisutne? I da li je potrebno napraviti bris usne šupljine ukoliko radim cervikalni bris? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.05.2018. 15:50

Tražite kompletne briseve, a ne samo na klamidiju. Ukoliko sumnjate da postoji mogućnost zaraze oralnim putem tada treba učiniti briseve usne šupljine.

mivan0525

21.06.2018. 00:05

Poštovani, prelistala sam cijeli internet, i pogubila se u moru informacija pa bih vam bila vrlo zahvalna kada bi mi vi dali stručan i konačan zaključak na tu temu.
Upoznala sam dečka, koji mi je rekao da je prebolio klamidiju, odnosno da je jedan bris bio pozitivan, zatim je imao terapiju i sljedećih nekoliko kontrolnih briseva su bili negativni. Mi spolne odnose još nismo imali, no zanima me u budućnosti koliko dugo postoji mogućnost i koliki je zapravo rizik zaraze, naravno uz uvjet da se koristimo kondomima.
Unaprijed vam hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

21.06.2018. 17:45

Poštovana, kondomi u potpunosti štite od zaraze, ali ako je dečko sada negativan na klamidiju onda nema straha od zaraze i prilikom odnosa bez kondoma.

marie6

10.04.2019. 10:30

Postovani, na brisevima mi je ustanovljena klamidija, te sam dobila terapiju azitromicinom tokom tri tjedna i napravila kontrolne briseve nakon 13 dana od uzimanja zadnje kure antibiotika. Brisevi su negativni, ali sad papa test pokazuje cin 2, te tokom uzimanja briseva za tipizaciju, ginekolog je primjetio upalu te sam dobila geonistin vaginalete. Trebalo bi li se ponoviti uzimanje cervikalnih briseva s obzirom na cin2 i upalu?

Ivo Balenović, dr. med.

10.04.2019. 12:05

Poštovana, preporučam da uradite tipizaciju na HPV. HPV virus uzrokuje promjene na vratu maternice u smislu CIN-ova.

dylan

16.12.2019. 15:00

Poštovani,

sumnjam na to da sam zarazen klamidijom a da to nisam uopce znao.

Ukoliko sam zadnjih par godina spavao sa istom partnericom 3-4 puta bez zastite, a ostalo vrijeme ili sa zastitom (kondom) ili samo dodirivanjem dvaju spolnih organa bez penetracije, je li moguce da ona nije zarazena klamidijom??
Kolika je vjerojatnost prijenosa zaraze klamodijom?

Partnerica je bila nekoliko puta kod ginekologice ali na standardne preglede (pretpostavljam sondom) i nikad nije dobila povratnu informaciju da nesto nije u redu.

Ivo Balenović, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Poštovani, Klamidija se prenosi spolnim putem i često ne izaziva nikakve simptome. Ako postoje simptomi, kod muškaraca su to crvenilo, bol i peckanje. Za dijagnozu potrebno je uzeti obrisak uretre mokraćne cijevi (kod muškarca) ili vrata maternice (kod žena).

AquariusTomi

21.01.2020. 20:35

Postovani,

Meni je prije godinu dana otkrivena klamidija nakon brisa uretre i urinokulture. Popio sam 1g azitromicina odjedanput na preporuku ljecnika te su svi simptomi bolesti nestali. Otprilike tjedan dana nakon toga napravio sam kontrolu te mi je na temelju nalaza receno da klamidije vise nema.
Medutim, prije dva tjedna pojavili su se opet isti simptomi i posumnjao sam opet na klamidiju i isao napraviti ponovo bris uretre na sve moguce bakterije i urinokulturu. Nije nadeno nista osim (ponovo) klamidije. Doktorica mi je rekla da je i na kontrolnom nalazu od prosle godine isto bila utvrdena DNA klamidije (jos uvijek), ali je ocito doktor na zamjeni radi godisnjeg krivo meni protumacio nalaz i nije mi bila pruzena daljnja terapija.
E sad, posto su se opet javili simptomi, znaci da azitromicin onda nije ubio do kraja bakterije i da su se do prije dva tjedna ponovo razmnozile i postale rezistentne na azitromicin te mi je ekspresno pruzena ovaj put nova terapija doksiciklinom 100mg 7 dana po 2 tablete svakih 12 sati.
Posto imam curu vec duze od pola godine, ocito je i da sam nju zarazio (a da nisam ni znao radi pogreske doktora prije godinu dana) jer smo imali i nezasticene odnose, a ona je bila na pregledima prije stupanja u odnose sa mnom, dakle potpuno zdrava i sad sam joj ja ocito nesvjesno prenio klamidiju.
Cura mi je danas dobila u meduvremenu jake bolove u donjem djelu trbuh i imala je takoder i bijeli iscjedak prije tjedan dana prije menstruacije (koja je bila uranjena), a ostale simptome poput peckanja i zarenja kod mokrenja nema (znam da je klamidija vecinom bez simptoma). Danas je nazvala i svoju doktoricu da joj da na recept iste doksicklin tablete koje sam ja dobio jer nije doma, studira daleko od gdje je doma i trenutno nikako ne stigne tamo nikakve pretrage raditi.

Sutra ujutro tablete ce moci podici, pa moje pitanje za Vas glasi: da li da cura definitivno od sutra pocne uzimati doksiciklin ili preporucate prije urinokulturu? Posto ona dolazi doma tek za 3-4 tjedna, tek bi onda radila urinokulturu. Da li je onda preporucljivo da odma sutra pocne sa tom terapijom (posto smo imali jako puno nezasticenih odnosa) i da za 3-4 tjedna samo ide na kontrolu urinokulture, ili da za 3-4 tjedna tek ide na urinokulturu, pa tek nakon toga da uzme doksiciklin?

Molio bih Vas ako moze sto prije odgovor, bio bih Vam zahvalan.

Ivo Balenović, dr. med.

22.01.2020. 10:25

Poštovani, neka odmah počne s terapijom (jer je velika šansa da i ona ima klamidiju), a kada će biti u mogućnosti neka uradi urinokulturu i cervikalne briseve.

AquariusTomi

22.01.2020. 11:20

Postovani,

znaci unatoc tome sto nije 100% da ima, odnosno potvrdeno nalazom, neka pocne sa terapijom?

Ivo Balenović, dr. med.

23.01.2020. 11:30

Obzirom na okolnosti, neka počne s terapijom bez obzira što klamidija još nije dokazana.

AquariusTomi

23.01.2020. 11:30

Takoder, da li bi mi mogli reci, koliko treba proci dana ili tjedana od zadnjeg dana terapije do davanja uzorka da bi nalaz bio 100% tocan, odnosno pouzdan?

Te da li se moze do onda imati iskljucivo zasticen odnos?

AquariusTomi

23.01.2020. 12:45

Postovani,

cura je jucer navecer popila prvu tabletu kako ste i rekli, a danas ujutro nakon sto je popila drugu tabletu, nedugo nakon toga je povratila tabletu bez da je opce ista jela. Da li smatrate da onda prestane nakon jedne tablete sa terapijom i ipak prvo napravi bris i urinokulturu za 3-4 tjedna?

M4C1

23.01.2020. 19:20

AquariusTomi, nisam doktorica, ali sam prosla isto pa da ti napisem svoje iskustvo. Doksiciklin je jako teska tableta za zeludac, i ja sam povracala pa neka se obavezno dobro najede prije nego ju popije, pomaze. U slucaju da ce i dalje lose reagirati neka trazi doktoricu drugi antibiotik ili jos bolje neka trazi isto briseve da se napravi antibiogram da se vidi na sto je osjetljiva bakterija. A antibiotik neka pije svakako, ne mora cekati urinokulturu i bolje da krene cim prije sa terapijom. Ponovni bris se radi oko 10ak dana nakon provodenja terapije te je u mom slucaju napravljen jos jedan ponovni bris 2 tjedna nakon prvog ponovnog brisa da nalaz slucajno ne bi bio lazno pozitivan ili negativan. Nadam se da sam barem malo pomogla.