Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klamidija


Autor Poruka

kozirena

10.08.2017. 09:15

Poštovani, danas mi je na osnovu brisa, odnosno PCR metodom detektirana DNA vrsta Chlamydia trachomatis. Ginekolog je propisao antibiotik Doksiciklin kojeg će koristiti moj suprug i ja. Ginekologu sam se obratila radi neugodnog mirisa iz rodnice, što je također brisom potvrđeno kao Gardnerella vaginalis. Ne mogu reći da sam imala ikakve simptome klamidije, osim dodatnih manjih krvarenja izvan termina mjesečnice u zadnjih 2-3 godine, koja mi nikad i nije bila redovita. Ginekološkim pregledima nikada nije ustanovljena nikakva bakterijska upala, te sam takve probleme smatrala predmenopauznim simtomima. Pošto nisam puno znala o infekciji klamidijom, moram priznati da sam se danas uvelike šokirala na činjenicu da se prenosi isključivo spolnim odnosima. U braku sam već 29 godina, majka sam dvoje odrasle djece i u braku nisam nikad imala spolne odnose s drugim partnerom, a isto tako vjerujem svojem suprugu. Zanima me da li je moguće da smo infekciju klamidijom dobili pred 30-tak godina i tek sad je otkrivena i da li u tom slučaju postoji opasnost da su i djeca pri porodu dobila istu infekciju.

Ivo Balenović, dr. med.

10.08.2017. 14:05

Poštovana, klamidija se najčešće prenosi spolnim putem. Oko 75% žena i 50% muškaraca nemaju nikakve simptome bolesti tako da većina infekcija ostaje neprepoznata i neliječena. Može se inficirati i dijete tijekom poroda i tada se to očituje kao upala oka ili respiratorna infekcija. Dakle, infekcija klamidijom može dugo vremena biti neprepoznata, a nije nužno da se dijete prilikom poroda zarazi.

kozirena

10.08.2017. 16:35

Prvo da zahvalim na brzom odgovoru, iz kojeg zaključujem da smo klamidijom mogli biti inficirani čak pred 30-tak godina, a tek smo ju danas otkrili???!!!
Pošto se nastali zdravstveni problem u našem slučaju pretvara u problem nepovjerenja i sumlje, molim Vas da mi objasnite da li je moguće bakteriju dobiti nekim drugim putem i kako (npr. kontaminiranim sexi uzorkom s interneta ili nekim drugim kontaktom s inficiranom osobom). Naime, čini se da smo početkom ove godine ipak imali neke simtome koje tada nismo prepoznavali.
Unaprijed puno hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

11.08.2017. 10:15

Klamidija može duži period živjeti u organizmu bez ikakvih simptoma. Uslijed pada imuniteta mogu se javiti simptomi poput nelagode, tupe boli, svrbeža i iscjetka. Osim spolnim putem može se prenijeti (iako rijetko) vodom, mokrim predmetima, prstima i preko WC daske.