Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kolposkopija i biopsija u trudnoći


Autor Poruka

Janna

08.09.2010. 12:25

Poštovani, ječer me zvao ginekolog da mi je stigao nalaz papa testa koji sam radila u 5.mjesecu i da moramo napraviti kolposkopiju i biopsiju. Jako sam zabrinuta jer sam trudna 6 tjedana. Dali će to utjecati na plod i dali postoji mogućnost pobačaja??? Pijem Duphaston jer sam imala neku sukrvicu, sad imam obilan iscjedak koji je žućkast i ponekad sukrvav. Što vi mislite o svemu? Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.09.2010. 20:26

Poštovana, mislim da svakako kad Vam se sukrvica smiri potrbeno je učiniti cervikalne briseve.
Preporućljivo bi bilo da uradite kolposkopiju ali biopsiju nikako jer se to bez velike potrebe ne radi u trudnoći jer je tkivo jako prokrvljeno i uvijek jako krvari.
Niste mi rekli nalaz PAPA testa. Prvo bih krenuo od toga, koliki je stupanj displazije epitela.

Janna

08.09.2010. 21:55

Danas sam bila na pregledu, doktor mi je rekao da imam neki polip veličine zrna graška koji se mora odstranit. Uzeo mi je papa test opet koji će biti za par dana gotov i onda će vidjet što ćemo. Uglavnom bi trebala na kliniku odstranit taj polip pod općom anestezijom i prije toga napraviti kolposkopiju. Dali je to sve skupa opasno za bebu? Koje je Vaše mišljenje?

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.09.2010. 13:25

Poštovana, ja Vam ne bih preporučio ablaciju polipa u trudnoći.

Janna

20.09.2010. 14:05

Poštovani,
stigao mi je nalaz papa testa i isti je kao i prethodni, tj. imam CIN III, HPV + (upućuje na CIS). Točno tako mi je dr napisao. Trudna sam 8 tjedana. Moram ići na kolposlopiju i daljnju obradu. Zanima me koliko je to opasno za mene i bebu i dali ću moći održati trudnoću?. Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.09.2010. 11:05

Poštovana, učinite kolposkopiju te na osnovu nalaza kolposkopije treba odlučiti o daljnjem postupku.
Možda bi se eventualno moglo pokušati učiniti biopsiju premda se to u trudnoći ne prakticira.

mare015

09.12.2010. 23:45

Poštovani!
Trudna sam 8 tjedana. Dijagnosticiran mi je cin2 i HPV visokog rizika. Moj doktor me šalje na kolposkopiju i biopsiju, pa me zanima; koja je svrha tih postupaka, ako su oni samo dijagnostički? Da li je nužno da se radi i biopsija? Koliko je cin2 opasan za plod? Ako se radi biopsija, da li itko traži moj pristanak i da li se ti postupci obavljaju uz lokalnu anesteziju?
Ne razumijem, ako se jednim i drugim potvrdi nalaz papa testa, što je to što te pretrage čini nužnim u trudnoći? Konizaciju i sl. ionako nitko neće raditi u trudnoći.
Molim da mi objasnite!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.12.2010. 10:25

Poštovana, potpuno ste u pravu. Mislim da biopsija ne dolazi u trudnoći i samo se iznimno izvodi. Ali kolposkopija svakako svaka 2-3 mjeseca u trudnoći.
Učinite još cervikalne briseve. Ako je to prva abnormalnost na PAPA testu, idući PAPA test ponoviti za dva mjeseca.