Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krvarenje


Autor Poruka

Sejla

16.06.2002. 08:39

Poštovana, doktorice
Sestra mi je u devetom mjesecu trudnoce, zapravo po proracunima tek je oko sedam dana u devetom mjesecu trudnoce. Prije cetiri dana imala je krvarenje, nije bilo obilno ali ipak po meni zabrinjavajuce. Javila se ljekaru i ostavili su je u bolnici. Lezala je dva dana i davali su joj neke lijekove, izmedju ostalog i propan (mislim da se tako zove). Rekli su joj da nije dovoljno otvorena. Pustili su je kuci za vikend, medjutim, juce je opet imala slicno krvarenje, ali nema nikakvih bolova. Da li mi mozete reci da li je to normalno i zasto se javlja? Doktori su rekli kao da je to normalno i da se javlja prilikom otvaranja.Zaboravila sam napomenuti da je u cetvrtom mjesecu imala isto krvarenje, dobila je pet injekcija progesterona i uzimala dabroston tablete. Poslije toga je sve bilo u redu, ali morala je mirovati.
Doktori su spomenuli da bi bilo dobro da beba ostane u stomaku jos pet-sest dana, zasto je to potrebno ako je vec u devetom mjesecu. Mozda je vazno da znate da je to druga trudnoca i da je prva bila na carski rez.
Zabrinuta sestra

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.06.2002. 16:45

Poštovana,
Kod krvarenja tijekom trećeg tromjesečja trudnoće svakako treba isključiti nisko sijelo i/ili predležeću posteljicu (placentu previu) koja može biti uzrokom krvarenja. Ukoliko su laboratorijski nalazi u granicama normale (osobito važno odrediti koagulogram), te ukoliko nema druge patologije vaginalno se krvarenje doista može javljati zbog otvaranja maternišnog ušća. Vaša je sestra prilikom prošlog primitka u bolnicu primala tokolitike (Prepar) koji služi za sedaciju maternice i smanjenje kontrakcija. Pretpostavljam da je i po otpustu kući nastavila s primjenom ove terapije, te da upražnjava potpuno mirovanje kako se ne bi provocirao prijevremeni porod.