Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krvarenje i ovulacija?


Autor Poruka

iva

23.07.2001. 10:45

Poštovana,
imam 29 godina, nisam rađala, liječim se od infekcije klamidijom. Problem je u tome što sam primjetila krvarenje 13. dan ciklusa. Znam da je moguće krvarenje u vrijeme ovulacije i to mi se znalo dogoditi i prije. Sad me brine što je ovaj put obilnije (cini mi se da ima sluzi). Prije dva dana primjetila sam 'mrljicu', jucer nista, a danas nesto obilnije (ipak ne previse, dovoljan je dnevni ulozak). Da li je to nesto zabrinjavajuce i da li je potrebna hitna intervencija (moj ginekolog je na godisnjem). Da li je moguće da je to krvarenje uzrokovano jutrosnjim uzimanjem brisa cerviksa?
Puno hvala i sve pohvale ovim stranicama.
Iva

Doc dr. sc. S. Kupešić

23.07.2001. 21:24

Poštovana gospođice Iva,
Krvarenje koje opisujete doista može biti uzrokovano uzimanjem brisa cerviksa, naročito ukoliko postoji lezija ("ranica"blunk koja je takvo krvarenje potencirala. Nadam se daje Papa nalaz u granicama normale, jer to je veoma važan podatak u Vašoj situaciji.
Ne može se isključiti niti periovulacijsko krvarenje koje nastupa uslijed pada razine estradiola, ali ono obično traje jedan dan i nije obilno. Mislim da ovakvo krvarenje ne zahtijeva nikakvu hitnu intervenciju, ali zahtijeva oprez ukoliko Papa nalaz i/ili cervikalni bris nisu u granicama normale.
Dodatni podatak koji je neophodan je : kakva je bila prethodna menstruacija? Da li je bila oskudnija i po bilo čemu neobična? Da li je Vaše krvarenje praćeno bolovima u donjem dijelu trbuha? Ukoliko su odgovori na ova pitanja pozitivni trebalo bi se ginekološkim, hormonskim (beta hCG) i/ili ultrazvučnim pregledom isključiti patološka i/ili izvanmaternična trudnoća. Uvijek ako postoji sumnja na izvanmaterično začeće treba biti izuzetno oprezan kako ne bi došlo do opasnih posljedica za Vaše zdravlje. Nadam se da Vas nisam nepotrebno uplašila, ali Vaše subjektivno osjećanje najviše će pomoći u donošenju odluka o daljnjem javljanju jednom od ginekologa u koje imate povjerenje.

Iva

24.07.2001. 09:39

Poštovana dr. Kupešić,
puno Vam hvala na brzom odgovoru!
Trudnoću u potpunosti isključujem, nalazi Papa testa do sada su uvijek bili u redu. Nalaz posljednjeg očekujem negdje početkom 8. mjeseca, tako da ću do tada biti mirnija.