Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Loš Papa test = HPV


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.07.2015. 23:55

Za početak napravite hpv genotipizaciju a onda sve dalje ovisno o nalazu istog.

Luce28

05.01.2016. 10:00

poštovanje, javljala sam vam se ovdje prije. dakle u 6 mj papa pokazao cin2/3, krajem listopada kolposkopija pokazuje malo polje mozaika na 12h, i da ne ulazi u cervikalni kanal, ponovili papu i došao cin3. pitam jel će radit biopsiju kaže pa to je taj letz usput i biopsija. da će taj prvi sloj micat. naručila se za 12 mj al sam zbog privatnih i poslovnih obveza morala odgoditi i sad sam naručena za početak veljače.
jel "Dobro" da su promjene male iako je papa loš? Jel moguće da on nije vidio da promjene ulaze u kanal? Što mislite ima li potrebe da radim još jedan papa test privatno u slučaju da se situacija popravila (iako se brzo pogoršalo sve)? Tražit ću bolovanje jer me svega strah. Radit će mi letz u općoj anesteziji, i isti dan me pustit kući. (24god) Pilule pijem i dalje, rekli mi da ne trebam stati. Iako ih mislim piti još pola godine cca da se srede nalazi pa prestat da se organizam očisti. Imamo bebu u planu tamo za cca 1,5-2 god, Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.01.2016. 21:15

S obzirom na opisano sugeriram da ponovite PAPA test s obzirom na blažu kolposkopsku sliku. Ovisno o nalazu PAPA testa treba postupiti ili ekspektativno ili LETZ biopsija.

Luce28

22.02.2016. 12:55

Evo mene opet, napravili su mi letz. sve prošlo super.
dobila sam PHD nalaz koji kaže_ cin3 ( gotovo cijela debljina epitela), dopire do endocervikalnog ruba ekscizata
dijagnoza: n87.2 teška cervikalna displazija nesvrstana drugamo
citološka kontrola ta 4mj.

što znači to? molim Vaše mišljenje?
Što znači to da dopire? šta je taj ekscizant?
Jel to znači da je nešto ostalo? ako jest, šta dalje?
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.02.2016. 21:20

Ekscizat je ono što je izrezano. To što dopire do ruba ništa ne znači, jer letz radi koagulacijsku nekrozu pa to patolozi tako napišu.
Svakako ćete ponoviti PAPA test kako su vam rekli.

Luce28

22.02.2016. 22:35

Hvala Vam, jer me dočekala neka druga mlada i jako bezobrazna doktorica, koja mi je dala nalaz, na kojem piše samo navedeno, i rekla da je ostao jedan dio na kojem je isto cin 3, ja onako mooolim kako ostalo, i kaže ah pa to se mnogima tako događa i kaže doviđenja. Poludila sam jer sam se preplašila, šta ako se sad taj ostavljeni dio pogorša jer sve nekako brzo ide. Naravno da ću napraviti papu za 4 mj, i kolposkopski pregled. Radit ću na imunitetu, i koristiti dodatnu zaštitu.
Isto tako, razmišljam prestati piti pilule nakon 5 godina. Mislite da je sad dobar trenutak ili da sačekam da se ginekološko stanje popravi ili to nema veze.
Također pred nekoliko tjedana vadila sam krv za hormon prolaktin i nalaz kaže da je 1300. dosta povišeno. ostale hormone nije gledala doktorica zbog pilula. A u jako stresnom periodu sam. Beba ako se ove godine dogodi, nama bi bilo ok, ali nekako bi iduće godine. A strah me, može li cin3 brzo preći u cis ili i gore?
Hvala Vam na svemu, razočarana sam dosta doktorima jer nitko ništa detaljno ne objašnjava, njima sve to kao dobar dan.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.02.2016. 19:00

Ne trebate brinuti. Zdravo tkivo će prerasti taj dio.

Luce28

24.02.2016. 11:00

Hvala Vam!

Ali evo novog problema. Pred mjesec i nešto, kao svaka glupa cura nešto sam dole gledala i vidi čuda umislila da imam kondilome. Brzo kod soc. ginekologice, koje me tada NIJE PRISTALA pregledati jer je imala dosta trudnica zakazanih taj dan a da je možda nešto zarazno. Na to sam se još bolje uplašila, i nije vrag dao mira kupila ulje od čajevca, pojma nisam znala ako se pravilno koristi i dobila sam neku reakciju, na vanjskim usminama sam mogla vidjeti kao bijelo-prozirni mjehur/ranica. to je bolilo ali se kroz nekoliko dana povuklo, i taman tad je mene ginićka pristala pregledati. Gleda i kaže da kondiloma nema, da sam umislila ( ništa čudnog) ALI da ona vidi neke bijele promjene ( tu sam bila šokirana i zaboravila joj reć situaciju sa uljem). uzela je bris vulve II 39, i napisala da na stražnjoj komisuri nekoliko bjelkastih promjena.
Sada su me zvali da je stigao nalaz brisa koji kaže: atipične stanice, ASUS. i traži se kolposkopija.
Šta mislite? Jel moguće da je to sve od reakcije od tog ulja? Ili se situacija gadno zakomplicirala?
Što mi savjetujete da napravim? Da sačekam 4 mj pa tada sa jednim papa testom i kolposkopskim pregledom sve riješim? Ili da tražim bris vulve ranije?
Ne znam nakon koliko s obzirom na letz se smije pregled/bris išta dole raditi?
Nema šanse da više koristim ikakva ulja dole. Baš sam shrvana, same loše vijesti. Iako za ovo imam osjećaj da je "lažna uzbuna".

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.02.2016. 22:50

Vjerovatno se radi o kondilomima prema opisanom. Napravite kolposkopiju.

Luce28

14.04.2016. 12:45

Poštovani doktore, dakle pisala sam gore da je ginička uočila bjelkaste promjene na stražnjoj komisuri, i radila bris vulve II 39.
Nalaz je pokazao: Pločaste stanice, dosta parakeratoze dijelom s nešto krupnijim jezgrama.
Nala atipičnih skvamoznih stanica neodređenog značenja ( ASCUS).
I preporučena je kolposkopija, na koju idem tek tokom 6 mj, gdje će vidjeti kako je i letz prošao.
Te navedene promjene se vide na ulazu u samu rodnicu, kao 3-4 bijele neke točke. Ginička kaže da to kondilomi nisu. Ništa mi nije propisala, niti više rekla.
Zanima me Vaše mišljenje, što bi to moglo značiti? Do pregleda mogu li nešto koristiti od preparata da poboljšam stanje? I nikakve smetnje mi to ne uzrokuje. Osim psihičkih strahova sad

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.04.2016. 22:05

rema brisu mislim da se radi o kondilomima. Možete koristiti isoprinosil tablete do tada.