Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menstruacija poslije abortusa


Autor Poruka

tratinčica91

21.06.2018. 23:35

Poštovani,

imala sam abortus manuelnom aspiracijom u 3 sedmici trudnoci. Proslo je tri dana nakon toga i ja nemam nikakva krvarenja niti bolove. Da li je to normalno? U smislu, da li moram imati krvarenje nakon toga ili uopste ne, te da li mogu ocekivati menstruaciju u periodu od 4 sedmice bez prethodnogg krvarenja?

Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

22.06.2018. 10:15

Poštovana, menstruacija će nastupiti otprilike 4 tjedna nakon zahvata. Nakon zahvata ne mora biti krvarenja.

tratinčica91

23.06.2018. 16:25

Postovani dr,

opet se javljam, jucer navecer je pocelo blago krvarenje kao spotting na higijenskom ulosku tamnije boje i kada mokrim na papiru ostaje krv i uzasna sluz koja se bukvalno rasteze i koja je krvava, pri tome imam blage bolove u krstima i donjem dijelu stomaka, mozete li mi molim Vas reci da li je to normalno, kontrolu imam tek za 6 dana, voljela bih da se ne brinem do tada. Inace u prethodnom postu sam Vam napisala da sam uradila abortus manualnom aspiracijom u 3 sedmici trudnoce.

Hvala i postovanje.

Hana094

23.06.2018. 21:45

Poštovani,koliko je okvirno najviše dana koliko žena može krvariti nakon abortusa? i ako ne krvari,znači li da oporavak ne ide kako treba?
Naime,imala sam ab prije 10 dana i samo prvi dan sam krvarila. Preostalih 9 uključujući i danas,krvarim zaista malo. Dakle svaki dan bude krvi ali riječ je o tek par kapljica.
Također,smijem li nakon ovoga zahvata koristiti tablete koje sam i ranije koristila kada bi me nešto boljelo? "dozu" tableta i kapi koje mi je doktor dao nakon zahvata sam odavno potrošila.
Imam glavobolje svakodnevno,pa me zanima koje tablete smijem koristiti? ; Kafetin / Brufen / Neofen ?

Ivo Balenović, dr. med.

24.06.2018. 11:55

Poštovana Tratinčica91, to je sve normalno nakon zahvata kojeg ste imali.

Ivo Balenović, dr. med.

24.06.2018. 11:55

Poštovana Hana094, slobodno možete uzeti bilo koju od navedenih tableta protiv bolova. Nema pravila o trajanju i jačini krvarenja nakon zahvata, ali ako je oskudno trebalo bi značiti da je zahvat prošao u redu.

Andjelica95

21.05.2019. 22:00

Postovani,
17.4. Sam imala medikamentozni abortus ginekolog mi je rekao da naredna menstruacija treba doci u 40 dana od dana abortusa. Poslije abortusa nisam nikako imala odnose nego smo se zadovoljavali prstima i imali smo jedino analni sex. Vec 3 dana imam neki kao smedji iscjedak koji ide povremeno i kao da imaju mali ugrusci na papiru. Kada smo se zadovoljavali prstima on me poslije svrsavanja nikad nije dirao nego samo prije tog. Bojim se da nije nesto ostalo od onog sto izlazi prije sperme na prstima i da je od tog moguca oplodnja. Nemam neke narocite simptome nadolazece menstruacije. Brine me ovaj smedji iscjedak sta on znaci i da li je na ovaj gore opisani nacin moglo doci do trudnoce kakve su sanse?

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2019. 10:15

Poštovana, na opisani način ne postoji mogućnost trudnoće. Pričekajte menstruaciju, pa ukoliko ne nastupi u idućih tjedan dana javite se liječniku.