Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miom


Autor Poruka

walkon

06.03.2008. 00:47

Postovani!
Imam 24 god, nisam rađala i ne planiram trudnocu u slijedece 2 godine.
Dijagnosticiran mi je intramuralni miom prije 2,5 godine kada mu je velicina bila 7mm. Dr. mi je preporucio kontrolne pregledeultrazvukom svakih 6 mjeseci. U protekle 2,5 godine njegova velicina se mijenjala kako slijedi:7,5mm; 10,6 mm; 14,7 mm; 10,9 mm; 12 mm i posljednji 18,8 mm.Pijem vec pola godine kontracepcijske pilule yasmin, da se smanji krvarenje. Koji su razlozi variranja velicine mioma? Da li je potrebno miom izvaditi prije planiranja trudnoce?Da li bih trebala prestati piti kontracepciju zbog sadrzaja estrogena u njima? Koje su moguce štetne posljedite kao uzrok prisutnosti mioma opisane velicine tijekom trudnoce?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Miro Šimun Alebić, dr. med.

06.03.2008. 14:05

Poštovana,
iako su dostupni podatci donekle kontradiktorni, stava sam da, u većini slučajeva, niskodozažni oralni kontraceptivi nisu rizičan čimbenik za rast mioma. Također, mislim da u Vašem slučaju u odnosu na trudnoću, nije presudna veličina nego lokalizacija mioma (s ovom veličinom samo u slučaju jako nezgodne lokalizacije u trudnoći bi mogli imati problema.