Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miomi rastu


Autor Poruka

Mate007

04.07.2018. 22:20

Poštovani,

Mojoj djevojci je na prvom ultrazvuku koji je rađen u državnog liječnika ginekologa utvrđeno postojanje jednog mioma (zbog nesavršenosti uređaja slika je prilično nejasna).

Na kontrolnom pregledu nakon 3 mjeseca kod privatnog ginekologa utvrđeno je postojanje dva mioma – uterus 45mm, sa 2 adenomiotična čvora 37 i 18mm sprijeda subserozno te su dosta rubno prokrvljeni.

Zbog straha liječnika od brzog rasta mioma, treći pregled je napravljen nakon samo mjesec dana, te su izmjereni miomi veličine 35 i 22mm.

Nakon 3 mjeseca je učinjen ponovni uzv koji je pokazao konglomerat od dva miomatozna čvora 35 i 23mm.

Nakon slijedeća 3 mjeseca, posljednji uzv pregled je pokazao da je uterus s desno, intraligamentarno položenim miomatoznim konglomeratom ukupne veličine 52x42mm.
Privatni ginekolog je predložio terapiju Esmyom, dok je državni rekao da je neizbježna operacija.

Djevojka ima 28 godina i nije rađala. S obzirom da operacija može negativno utjecati na plodnost, ali i da miomi mogu negativno utjecati na trudnoću, zanima me Vaše mišljenje u svezi terapije, operacije odnosno planiranja trudnoće.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

05.07.2018. 10:05

Poštovani, prema smještaju mioma oni ne bi trebali biti smetnja u trudnoći. Probleme stvaraju miomi koji su smješteni submukozno (ispod unutarnjeg sloja) i time deformiraju šupljinu maternice, a njih kod Vaše djevojke nema. Ono što je diskutabilno je brzi rast i nastanak novih mioma (intraligamentarni konglomerat). Trebalo bi potvrditi da li se stvarno radi o konglomeratu mioma ili je u pitanju nešto drugo. Mjesto na kojem je nađen konglomerat je izvan maternice i može pripadati jajniku. Možda bi najbolje bilo učiniti laparoskopiju kojom će se točno ustanoviti o čemu se radi i ukoliko bude potrebno odstraniti promjene..