Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mogući hpv?


Autor Poruka

ivana199015

23.05.2016. 22:50

Poštovani,

10. Svibnja sam bila na gin. pregledu radi izostanka menstruacije u travnju. Ultrazvukom nije utvrđena nikakva anomalija koja bi uzrokovala isto, obavljen je PAPA test. A izostanku menstruacije pripisan stres...
Međutim, dva tjedna nakon pregleda pojavilo se peckanje i svrbež. Uzela sam Canesten na svoju ruku. Svrbež se primirio...ali sam primjetila na unutarnoj strani malih usana crvene izrasline. Duge oko 2-3 milimetra. Na dodir osjećam nelagodu...čak pomalo bol. Posebno pri mokrenju i brisanju jer osjetljivo na dodir.
Koliko sam upoznata moglo bi biti simptom HPVa. Nekoliko godina sam u stalnoj vezi i nisam nikada imala ovakve simptome. Povremeno Candida te smeđ iscjedak. PAPA uvijek uredan. A najnoviji nalaz moram čekati još dva tjedna.
Možete li mi reći išta o ovome, kako da preventivno liječim do nalaza?
Lijepi pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.05.2016. 22:40

Ako sumnjate na kondilome, sugeriram pregled da se ustvrdi radi li se o kondilomima. Do nalaza PAPA testa uzimajte Linex lady comfort vaginalate 2x na tjedan.

Anči0308

02.06.2016. 20:35

Postovani, zanima me nesto o papa testu, sto nisam nasla na forumu, pa vas molim da mi pojasnite:
1. Ako nije dokazana prisutnost hpv, znaci li to samo to da ga nema na vratu maternice, a u samoj rodnici je moguce da bude prisutan (niskorizicni, u obliku promjena, kondiloma)?
2. Da li se njihova moguca prisutnost vidi pri pregledu?
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.06.2016. 21:35

HPV se detektira brisom vrata maternice. Obično se radi samo HPV genotipizacija na skupinu visokog rizika , dakle one opasne.
Rijetko se izvodi na niskorizične tipove virusa jer oni rijetko mogu dovesti do veće atipije i karcinoma vrata maternice.

tincica7

19.10.2017. 17:10

Postovani,
imam 27 god, spolno sam aktivna 5 god.
Dosad nisam radjala, papa testovi uredni tek uz neku klasicnu upalicu, menstruacija tocna u danu.
Naime, radi se o slijedecem. 4.9 sam imala redovan gin. pregled, gdje mi je doktorica samo utvrdila pojacan blago zuckasti iscjedak, te mi je dala Macmiror vaginalete samo da me ocisti i to je to. Pricekat cemo papa test (3 mj se ceka, u slucaju necega, zovu odmah). No, kako nikad nisam imala obicaj pogledati detaljno svoju vaginu, jedne prilike jesam te sam oko himena uocila neke male ispupcine, ne bole me niti ista, ali naravno odmah se uplasila da su kondilomi iako bas i ne znam kako tocno izgledaju. Ali valjda bi i doktorica primjetila nesto i valjda bi papa test vec nesto pokazao pa bi me zvali.
Imam partnera vec 3 i pol mj s kojim sam imala par nezasticenih odnosa. Ali on nije imao niti sad ima nesto slicno, ne pece ga, ne svrbi, nikakve izrasline. 6 mj prije mene nije imao odnose jer je izasao iz dvogodisnje veze, i vjerujem da nema nikakvu bolest a kamoli hpv, a ja prije njega nisam skoro godinu dana.
Ako je papa test uredan, (svakako cu i ja zvati za koji dan da pitam), da li je svejedno moguce da su to kondilomi ili je mozda samo nesto slicno? I da napomenem, cijepljena sam protiv hpv-a, sa taman navrsenih 18 god sam primila zadnju dozu.
Oprostite na duzem postu, lp

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2017. 11:05

Poštovana, teško je bez pregleda reći o čemu se točno radi, ali pretpostavljam da se radi o karunkulama himena, tj. ostacima himena koji se normalno nalaze na ulazu u rodnicu.

tincica7

30.10.2017. 15:05

Postovani doktore,

kopkalo me to stalno pa sam jutros ipak otisla kod ginekologa bez narudzbe da mi pogleda. Dok sam citala, trazila slike kako kondilomi izgledaju, nije nista bilo ovako kao sto je to nesto kod mene. No doktorica je odokativno rekla da ipak jesu, da se ne moram nista bojati, sitni su skroz, premazala ih je, i rekla da bi vjerojatno trebali proci od toga i da dodjem iza iduce mjesecnice da pogleda. I da ce mi onda napraviti i tipizaciju. Da napomenem, papa test od 4.9 je potpuno uredan, nista nema ! Ali meni kao da se svijet srusio jer jako pazim na to. I rekla mi je da ni kondom nije potpuna zastita..
I onda mi je sto pitanja. Decko mi nema apslutno nista, nikakve izrasline, svrbez, nista.. ako sam dobila od njega, otkud onda meni kondilomi, a on nema.. Da li je doktorica mozda mogla pogrijesiti pa ih zamijeniti s nekim drugim stanjem, jer sam citala da su npr. vestibularne papile jako jako slicne kondilomima, a u biti su normalne i nije nista opasno. Da li je trebala jos neku pretragu napraviti da bas potvrdi da su kondilomi u pitanju?
Decku sam javila, sto bi sad on trebao poduzeti sve? Kakvo lijecenje jer kazem nema nista vidljivo.. I sto sa odnosima?
U soku sam i dalje, pa mi je sve jos uvijek nejasno.

Hvala, lp

Ivo Balenović, dr. med.

30.10.2017. 16:35

Poštovana, ukoliko se sigurno radi o kondilomoma njih može uzrokovati samo HPV virus.Uzročnici kondiloma su HPV sojevi niskog rizika koji nisu potencijalno kancerogeni. Jedini dokaz HPV-a je tipizacija. Ne mora svaka osoba koja je bila u kontaktu s HPV-om razviti infekciju. HPV infekcija je prolazna, što znači da će većina zaraženih eliminirati virus.70% zaraženih eliminira virus tijekom 12 mjeseci.