Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim mišljenje


Autor Poruka

anadomi

23.09.2013. 18:20

Poštovani! Imala sam ZM 30.08.2013. / ciklusi su mi od 31-39 dana. Imala sam odnose 06.09, 09.09. i 22.09.2013 sa svršavanjem u mene. Postoji li šansa za trudnoću?

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.09.2013. 23:15

Svakako da postoji.

HallMiksa

25.09.2013. 14:20

Postovani, razlika izmedju najkraceg i najduzeg ciklusa u poslednjih 3 godina je tacno 10 dana, u poslednjih 6 meseci ta razlika je 5 dana. (tacnije u poslednjih 3 godina 32 od 36 cikulsa su trajali od 24 do 29 dana, jedan ciklus 22 dana, jedan 31 dan i 2 ciklusa po 30 dana). Odnose imamo samo u vreme ocekivane menstruacije 26. 27 dan ciklusa. Medjutim tokom odnosa ,27 dana, je doslo do ejakulacije u vaginu jer je kondom bio pocepan. Istog dana nastupila je menstruacija. Da li je samim nastupom menstruacije iskljucena mogucnost trudnoce cak i u slucaju da naredna menstruacija bude nesto kraca? Hvala Vam na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.09.2013. 18:50

Dakako da se ne radi o trudnoći. Imali ste menstruaciju.

gogax

26.09.2013. 15:00

Pozdrav,
Papa test je pokazao mješanu floru, reaktivne promjene na stanicama uzrokovane upalom i cin 1 tek pokoja stanica.
Ginekolog mi je propisao Betadine vag. svako 3 večer i Albothyl vag. svako drugu večer. Kontrola za 4 mjeseca.
Ovo mi je prvi ˝los˝ papa test pa sam se malo uznemirila. Imam 33 godine i imala sam dva carska ukoliko je to bitna informacija.
Ginekolog mi nije nista rekao za partnera. Da li bi se on trebao lijeciti?
Molim vase misljenje
Srdacan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.09.2013. 23:50

Ne treba. Poslušajte savjet svog liječnika.

Anci92

02.10.2013. 09:45

Poštovani, imam 21 god. i unazad 3 i pol godine imam neredovite menstruacije. Povremeno sam uzimala Duphaston tablete. U vrlo kratkom razdoblju sam dobila 10 kg i dlačice oko pupka,bradavica i malo na bradi. Radila sam nalaze hormona u kojima su mi povišene vrijednosti prolaktina,testosterona i kortizola. Bila sam više puta na pregledu kod ginekologa i endokrinologa,ali nažalost nitko nije postavio dijagnozu ili mi bilo šta objasnio. Potom sam otišla u bolnicu na testiranje,te sam tamo provela 10 dana i ponovno mi nitko ništa konkretno nije rekao. Nakon godine dana stiglo je otpusno pismo u kojem piše: "Kod bolesnice se najvjerojatnije radi o sindromu policističnih jajnika."
Sada trenutno ne koristim nikakve tablete. Menstruacija mi i dalje kasni već cijeli mjesec. Danas je 60.-i dan. Test na trudnoću je negativan.
Zanima me da li bi bilo dobro da počnem koristiti kontracepcijske tablete kako bi regulirala menstruaciju i koje?
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.10.2013. 23:20

Dakako čim prije počnite s oralnim kontraceptivima. Smršavite, bavite se sportom.
Radi se o pcos- u tu nema sumnje. Diane za početak, kasnije neki od blažih.

marija989

03.10.2013. 09:45

Poštovani dr. Šakoronja Vaša sam pacijentica i nekih dvije godine sam pila kontracepcijske tablete Cilest,no prije 4mj ste mi promjenili recept na druge tablete (Novynette). Prije 3 tjedna sam popila zadnju tabletu i normalno dobila menstruaciju koja je trajala 6 dana,ali problem je u tome što sam iduću mengu dobila nakon 9 dana (prava,bolna menstruacija) koja je trajala 7 dana s tim da je nastavila lagano još curiti još sve do danas! nije bolno i nije jako ali bez uloška nikako,pa me zanima imam li razloga za brigu? zadnji odnos sam imala jučer! unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.10.2013. 23:35

Nemate razloga za brigu. Nastavite dalje s uzimanjem.

snjeguljicai7patuljaka

12.10.2013. 23:55

Poštovani,
5 godina sam spolno aktivna i imam stalnog partnera, a u 12.mjesecu prošle godine prvi put sam išla na papa test koji je pokazao cin I + HPV. Trebala sam ići na kloposkopiju na koju nisam otišla, a za podizanje imuniteta sam neko vrijeme koristila ulje crnog kima. Nakon toga sam imala upale i candidu što je liječeno Plymicol vaginaletama i kremom, Betadine vaginaletama, a također sam koristila Lactogyn vaginalete i kapsule. Papa test je ponovljen u 8.mjesecu ove godine i pokazao je cin II + HPV. Nalazi kloposkopije su: umjerena cervikalna displazija; I rezultat kloposkopije-zadovoljavajući za interpretaciju; skvamokolumnarna granica-vidljiva u cijelosti; II kloposkopski nalaz je-abmnormalan nalaz; III lokaliazacija i rasprostranjenost nalaza: kloposkopska promjena nalazi se-unutar transformacijske zone; kloposkopska promjena je:unutar 2.kvadranta; kloposkopska promjena zaprema-50% površine cerviksa; IV gradus kloposkopske lezije: G1 kloposkopski gradus/low grade kloposkopija-nježni mozaik; G2 kloposkopski gradus/high grade kloposkopija-grube punktacije; Razno-upalni proces; V preporuke za liječenje-učiniti cervikalne briseve i provesti terapiju, ponoviti kloposkopiju i Papa test za 3mjeseca, u slučaju ponovljenog nalaza cin LL preporuča se LLETZ, koristiti prezervative.
Nalaz cervikalnih briseva je: ureaplasma urealytucum je izolirana, broj bakterija: >10na4<10na5 CFU/ml, mxcoplasma hominis nije izolirana. Dobila sam Doksiciklin kapsule i Betadine vaginalete 10 dana, a dečko također Doksiciklin kapsule 10 dana koje trenutno pijemo.

Imam nekoliko pitanja:
1. Je li liječenje ureaplasme ovim preparatima dovoljno i postoji li mogućnost da se ne izljiječi? Isto me muči to što najvjerojatnije godinama imamo neliječenu ureaplasmu pa me zanima koje su mogućnosti problema neplodnosti i komplikacija u trudnoći i je li potrebno raditi neka testiranja?
2. Često znam biti napuhnuta i osjećati bolove i probadanja u području jajnika, a dečko ima ponekad bolove u testisima i bol pri ejakulaciji. Mislite li da je to zbog ureaplasme ili je do nečeg drugog?
4. Ginekolog mi je objasnio da je potrebno nekoliko godina da hpv dovede do cin-a I, odnosno cin-a II pa je logično da će moj cin II prijeći u cin III, te se nema što čekati nego je potreban LLETZ što prije i da tu nikakve tablete za podizanje imuniteta neće pomoći, također da tipizacija hpv-a nije potrebna jer imam neki tip visokog rizika. Slažete li se s tim? (Ja sam ipak poslušala drugog ginekologa i koristim tablete Beta glukan, vagitorije s kantarionovim uljem i pijem propolis za podizanje imuniteta u nadi da će mi ponovljeni papa test biti bolji)
5. Također mi je objašnjeno da je treba oko 1-1,5godinu koristiti prezervative i da će tako hpv iz muškarca nestati, je li to točno?
6. Ako se napravi LLETZ jesam li izliječena i postoji li mogućnost nekih komplikacija vezanih uz buduću trudnoću?

Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.10.2013. 21:00

1. Ureaplasmu je potrebno liječiti i svakako ćete je izliječiti. Terapija koju ste dobili je dobra te savjetujem da ponovite briseve nakon provedene terapije.
Svakako je moguće da utječe na plodnost.
2.Moguće je da su smetnje od ureaplasme.
3.Terapija beta glukanom čini mi se u redu. HPV infekcija može nestati u roku od 6.mj do 2g. Nije pravilo da će CIN II ići u CIN III ili da će se spustiti na CIN I.
Dakle moguća je i jedna i druga situacija a isto tako da i nestane. Svakako napraviti HPV genotipizaciju, jer nije isto da imate poz HPV 16 ili 18 ili 31,33,36 itd.
4.Točno, HPV kod muškarca vrlo brzo nestane. Odnos s kondomom je svakako jedina opcija.
5.LETZom se postiže izljećenje u više od 90 posto slučajeva. Komplikacija je opstrukcija cervikalnog kanala i svakako moguće ranije otvaranje vrata maternice u trudnoći.

AndreaMaani

13.10.2013. 21:00

Poštovani, već 10 mjeseci pijem Belara OK i u zadnje vrijeme me muči suhoća a spolni odnosi su u početku bolni no kasnije bude u redu. Danas je bilo isto, početak bolan no onda smo koristili lubrikant i bilo je bolje, međutim par sati nakon odnosa primjetila sam iscjedak tj sukrvicu. Ima li razloga za brigu? Inače na pregledu sam bila u 6. mjesecu i sve je bilo u redu, sljedeći pregled je u 12. i razmišljam da promijenim pilule ili da ih skroz prestanem piti zbog ovog razloga, iako mi inače pašu. Molim vas za vaše mišljenje ili neki korisni savjet. Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.10.2013. 23:30

Sukrvica je posljedica suhoće rodnice.
Promjenite pilule svakako.

hercegovka

16.10.2013. 22:55

mozete li mi reci treba li heparin kad bude trudnoca dosli su mi nalazi...pa da mi kazete misljenje...


1)umnažanjem djela gena koagulacijskog faktora V pomocu PCR uz specificne probe za normalni i izmjenjeni tip gena FV KJU 506 utvrden je normalni tip gena za faktor V...

2)analizom djela gena koagulacijskog faktora 2,pomocu pcr i uz specificne restrikacije endonukleoze,za mutaciju G20210A, utvrden je normalan tip gena za faktor 2...

3)umnažanjem djela gena za metilen-tetrahidro folat reduktazu MTHFR pomocu PCR metode uz specificne probe za C677T,utvrden je HOMOZIGOTNI MUTIRANI TIP GENA TT...

4)umnazanjem promotorskog djela gena za plazminogen aktivator inhibitor PAI-1 pomocu referentne PCR metode uz specificne probe utvrden je DELECIJSKI POLIMORFIZAM 4G/4G...

5)umnazanjem gena za angiotenzin konvertirajuci enzim ACE pomocu PCR metode utvrden je DELECIJSKI GENOTIP DD... I jos nesto od subote cu pocet piti klomifen pa me zanima dali da ga pocmem piti ili da pricekam dok neodem u ginekologice da mi vidi treba li jos ista vezano za ove nalaze sta vi mislite dali ce to smetati ako pocmem pitit ???jer narucena sam tek za iduci tjedan...hvala

Bombaj

17.10.2013. 11:30

poštovani,

imam 31 godinu i u poslednjih 2 godine menstruacija mi se prorijedila ali radikalno.
od ranijeg ciklusa koji je trajao 5 dana sa svakodnevnim krvarenjem koje je prva tri dana bilo normalno a u posljednja dva oskudno, svelo se na to da prvi dan krvarim obilno i cijeli dan, drugi i treci dan vrlo vrlo oskudno, cetvrti i peti vise kao iscjedak, koji nije krvav.
radila sam ultra zvuk jajnika i maternice koji je uredan, i hormonski nalaz nije pokazivao poremecaje, čak je nivo estrogena bio sasvim dobar.
i da, menstruacija je redovna otkaako je oskudna, ranije nije bila.
kao simptomi pmsa javlja mi se i nocno znojenje.
iskreno mislim da ovo nije normalno, i da li je moguce da se radi o preuranjenoj menopauzi?
hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.10.2013. 16:40

Hercegovka bit će potreban heparin. Ali nije nužan od nultog dana. Prvo zatrudnite.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.10.2013. 16:40

Bombaj, bili ste na pregledu, radili ste spolne hormone, i nema odstupanja. Dakako da se ne radi o prijevremenoj menopauzi.

hercegovka

17.10.2013. 20:15

znci mogu sad pocet piti u subotu klomifen,netrebaju nikakvi dodatni nalazi za trombofiliju radi terapije prije trudnoce,jer narucena sam iduci tjedan u ginekologa pa neznam trebam li odgoditi klomifen ovaj mjesec ili mogu slobodno pocet piti u subotu i ici na trudnocu???..puno vam hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.10.2013. 20:20

Mislim da možete.