Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neredovna menstruacija


Autor Poruka

Bely

12.07.2012. 00:00

Poštovani, nešto me interesuje. Imam 17 godina, prvu menstruaciju sad dobila sa nepunih 13 godina. Od tada sam dobila možda 15 puta. Nije mi redovna, prođe po nekoliko mjeseci pa tek onda dobijem. Da li je to uredu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.07.2012. 10:10

Nije. Samo u prve dvije ginekološke godine menstruacijski ciklus može biti neredovit. S obzirom na godine i na dužu oligomenoteju mislim najčešće se radi o policističnim jajnicima . Savjetujem pregled kod ginekologa i uzv kao i istalu prateču obradu.

wuyali

21.11.2012. 23:55

Postovani, obracam vam se za savjet. Naime, prvi put sam dobila u 12. godini. Ne mogu da se sjetim da li sam imala probleme od pocetka, ali znam da su oko 16 godine poceli. Imala sam recimo krvarenje koje traje 21 dan, pa onda ne bih dobila menstruaciju sledeca dva mjeseca. Kako je vrijeme prolazilo, takvi slucajevi su bili manje ucestali, ali ih je znalo biti. Sada se zna desiti neki izuzetak, ali u sustini menstruacije su mi pravilne. Seksualno sam aktivna i relativno mlada (20 god). Brinem se iz razloga jer sam na forumu procitala slicne slucajeve ili slucajeve ovog tipa, i svako od njih je imao neku dijagnozu. Da li mozete da povezete moj problem sa nekom dijagnozom, ili je u pitanju nesto bezazleno?
(moram napomenuti da sam jednom bila kod ginekologinje koja mi je zbog predugog krvarenja dala antibebi pilule, bez ikakvog konkretnog objasnjenja)
Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2012. 10:50

Poštovana, ako ste bili kod svoje ginekologice koja vas je pregledala i napravila uzv i papa testne morate se brinuti. Određena vam je hormonska kontracepcija da se smanji intenzitet i trajanje menstruacija. Dakle savjet moj je da napravite pregled ponovo.

teatia

22.11.2012. 23:45

Poštovani, htjela bih Vas zamoliti za savjet. Naime prije odprilike 3 mjeseca primjetila sam određene promjene na svom tijelu ali i u ponašanju. Općenito sam imala manjih zdravstvenih problema (nisko željezo, kronični gastritis) ali ništa s čime se nisam mogla nositi. Međutim ono što me muči je to što sam primjetila značajno pogoršanje tena, opadanje kose, pojačano znojenje, nagle promjene raspoloženja (dominantno depresija i razdražljivost), povećana potreba za nekom hranom (uglavnom slatke namirnice) i povećanje tjelesne težine kao i zadržavanje vode u organizmu. Navedeno sam povezala s mogućim hormonalnim disbalansom jer mi menstruacija dolazi u prosjeku svaka 3 mjeseca te sam u skladu s time obavila ginekološki pregled. Ultrazvuk je pokazao kako imam cistične jajnike te kako mestruaciju neću dobiti jos sigurno mj dana (zadnja mesntruacija bila je 29.8), dok je nalaz pape u granicama normale. Ono što mi je ginekologica rekla jest da napravim pretragu hormona (i još nekoliko pretraga) 2-5 dan ciklusa (bez primjene duprastona kako bi se pokazala prava slika stanja).
Ono što me zanima jest postoji li neki način da se ciklus potakne jer se osjećam vrlo loše? (psihički) te postoji li neki prirodan način rješavanja vode iz organizma? treniram 5x tjedno i strogo pazim na prehranu (40-50g masti dnevno-20g zasićenih i 20g nezasićenih, 100g ugljkohidrata, 120g proteina u pravilnim vremenskim razmacima=cca 1500kcal dnevno) ali sam primjetila kako mi tijelo zadržava vodu unatoč svemu što dodatno utječe na loše rapoloženje.
Unaprijed hvala na odgovoru
LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.11.2012. 16:25

Poštovana, slažem se u potpunosti sa mišljenjem vaše liječnice. Vjerovatno se radi o policističnim jajnicima i njihovim kliničkim manifestacijama.
Nažalost spontano ne postoji način da potaknete menstruaciju. Svakako savjetujem i obradu štitnjače.
To što vježbate je svakako pohvalno i to što se zdravo i primjereno hranite, ali svakako nije dovoljno u terapiji pcos-a.
Nakon uvida u rezultate pretraga odredit će se terapija koja će s obzirom na vašu dob biti oralna kontracepcija.

_darmar_

31.07.2017. 22:40

Postovani,
Posljednja menstruacija mi je kasnila 15 dana i kada je dosla bila je obilna, ali ne kao inace i pomalo je bila smedja. Ta menstruacija mi je zavrsila 20.07. a 23.7. sam otisla na more i vratila sam se prije 3 dana. Juce sam primjetila krv na papiru i danas, ali na ulosku ima jedna tackica. Inace imam odnos sa kondomom i uvijek poslije provjerim i bilo je sve uredu, jedino sto smo se mazili i lezala na njemu ali nije usao. Koji je razlog ove krvi? Da li moze biti zbog promjene klime ili?

Ivo Balenović, dr. med.

01.08.2017. 10:40

Poštovana, prema svemu navedenom najvjerojatnije se radi o ovulacijskom krvarenju. Nema razloga za brigu.

_darmar_

02.08.2017. 14:25

Izgleda je ovo ipak menstruacija. Vec par dana mi ide krv, mada na ulosku nema nesto previse. Brine me jer je stvarno kratak period izmedju 2 menstruacije?

Ivo Balenović, dr. med.

03.08.2017. 11:15

Poštovana, prekratak je period da bi se radilo o normalnoj menstruaciji. Vjerojatnije je da je došlo do disfunkcijskog krvarenja zbog hormonskog disbalansa. Preporučio bih ginekološki pregled i eventualno hormonski status. Naravno, trudnoća treba biti isključena.