Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NUHALNI NABOR I CVS


Autor Poruka

LanaMa

02.05.2018. 10:20

Poštovani,

Imam 36.g. i u 13.tjednu sam trudnoće. Na pregledu u 11 tjednu mi je utvrđen nuhalni nabor od 2.9-3 mm. Prema tvrdnji jedne bolnice radi se o septiranom cističnom higromu.
Poslana sam na CVS gdje je potvrđena veličina nuhalnog nabora, ali dr. nije u nalazu navodio "septirani cistični higrom", te i moja izabarana ginekologica smatra da se ne radi o septiranom higromu.
nalaz CVS-a je uredan. Što mi je sada radtiti, što očekivati?Čitam o mogućim srčanim manama?! Inače sam na fragminu 5000 zbog prethodne trudnoće koja je izgubljena u 17 tjednu prestanok rada srca fetusa.U toj trudnoći je NN bio uredan kao i Harmony test.
Sada strahujem da ne dođem jednostavno na pregled i srce više ne kuca pa da prolazim inducirani porod kao ranije.
Zahvaljujem,

pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2018. 12:15

Poštovana, povećani nuhalni nabor i cistični higrom upućuju na povećan rizik od kromosomopatije. U 11. tjednu trudnoće normalan nuhalni nabor je do 2 mm, a nabor veći od 3,5 mm može ukazivati na kromosomsku abnormalnost. To ne znači da će plod s povećanim nuhalnim naborom automatski imati kromosomsku abnormalnost. Mislim da nema razloga za brigu jer je nalaz kariotipizacije (CVS) kod Vašeg dijeteta uredan, a vrijednost nuhalnog nabora ne prelazi 3,5 mm.