Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


obnova vaginalne flore


Autor Poruka

plisana

11.05.2015. 22:55

Postovani, ja sam jedan neobican pacijent. Molim za savet.
U proslosti sam imala iskustva (pre 8 godina) sa citolitickom vaginozom - veliki broj laktobacila, ciji su simptomi bili neprekidno peckanje vagine i kiseli sekret, koji su me izludjivali. Analize briseva su pokazivale normalna flora, i doktori nisu znali kako da mi pomognu. mnogo terapija protiv gljivica koje nisu dale rezultate. pomoglo mi je ispiranje sodom bikarbonom.
Posle 8 godina dogadja se isto, peckanje, kiselina i nalaz normalne vaginalne flore u brisu i II grupa u pregledu vaginalnog sekreta. Pocinjem sa sodom bikarbonom, zatim mi se pojavljuje enterokokus u vag brisu (pijem amoksiklav), pa opet enterokokus (pijem ciprocinal) i nakon dugotrajne upotrebe antibiotika, izgleda da sam pobila sve u vagini, osecam suvocu, veliko zarenje i iritaciju. Brisevi sada pokazuju nepatogenu floru, a na razmazu vag sekreta nema laktobacila. nema sekreta, boja normalna roze, suvoca, i iritacija, zarenje i zatezanje, koji traju vec dugo. Doktor u domu zdravlja mi vizuelnim pregledom vidi sve normalno, a posto na brisevima nema nista, ni on nema predlog. Privatni doktor isto vidi normalnu sluzokozu bez sekreta, merio mi je Ph=5.5-6 posle menstruacije i zakljucio da sam "pobila sve zivo" i da ce trebati vremena da se flora obnovi. Vec 13 dana stavljam vagilact (sa l.acidophilusom) ali je poboljsanje malo.
Kako najuspesnije obnoviti vaginalnu floru, koliko dana, koja vrsta lactobacila?
Kako ne prenaseliti vaginu "dobrim bakterijama " i onda dobiti citoliticku vaginozu?
Svesna sam da ovaj problem medicinski deluje trivijalno -poremecaj flore-ali je meni svaki dan neizdrziv zbog zarenja i iritacije, i ometa mi posao i porodicu.
Hvala na citanju i pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.05.2015. 10:25

Prema opisanom mislim da se radi o upali u rodnici uzrokovane s gljivicama.
Sugeriram antimikotik lokalno i izvana pa onda laktobacile lokalno i na usta.
Npr. tri večeri Canesten vaginalete i kremu nekoliko dana izvana pa onda laktobacili.

plisana

12.05.2015. 18:10

Postovani doktore, hvala sto ste procitali moj dugi post.
Meni glivice nisu izolovane ni na jednom brusu, uvek je pisalo Candida nije izolovana.
Koju vrstu lactobacila tj vaginalnog probiotika ili negog drugog preparata za zakiseljavanje vagine biste mi vi preporucili i koliko dana - plasim se da ne preteram sa unosom laktobacila.
Hvala unapred

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.05.2015. 22:35

Svejedno. Postupite kao što sam vas savjetovao. Gljivice su posljedice antibiotske terapije.