Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


oporavak nakon carskog reza 2


Autor Poruka

mak

19.07.2017. 15:50

Poštovani, prije 18 dana sam zbog dijagnoze fetus mortus in utero zbog abrupcije posteljice hitno porođena carskim rezom s punih 29 tjedana trudnoce. Zbog unutarnjeg krvarenja sam izgubila puno krvi pa sam primila nekoliko doza krvi. Trenutno me najviše zanima oporavak od operacije pa imam nekoliko pitanja:
1. Je li lagana šetnja i hodanje uz i niz stepenice u trećem tjednu nakon oporavka previše kretanja? Smijem li sjediti normalno?
2. Jesu li lagana peckanja, bockanja i zatezanja rane normalan tijek zarastanja? (konci su mi izvadjeni prije tjedan dana, a 10 dana nakon operacije, nije bilo nikakve infekcije i pucanja savova, rana je suha cijelo vrijeme).
3. Tjedan dana nakon operacije pocela sam nositi gacice s gumom oko struka radi sigurnijeg i lakseg kretanja. Moze li to ikako nastetiti vracanju maternice u prvobitni polozaj?
4. Koliko vremena najmanje treba proci prije sljedece trudnoce nakon CR?
5. Koliki je rizik da maternica neće dobro zarasti pa da pri nekom sljedećem porodu dođe to pucanja?
6. Mogu li se priraslice izbjeci? O cemu ovisi njihovo nastajanje i kako utjecu na sljedece trudnoce?

Ispričavam se ako su pitanja banalna, ali u glavi mi je kosmar... A posebne ispirke moderatorima koji ovo citaju u slucaju da nisam u dobru temu smjestila pitanje (tj. otvorila sam temu s naslovom koji vec postoji, nisam znala drugacije napraviti.)

Hvala Vam, srdačan pozdrav!
M.

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2017. 12:15

Poštovana, žao mi je zbog svega što se desilo. Vi se sada možete najnormalnije kretati, uz izbjegavanje težih fizičkih napora.Sjediti možete normalno. Zatezanje i peckanje je uobičajeno kod zarastanja rane. Pošto su prilikom svake operacije prerezani i tanki živčani završeci taj dio ostaje slabije inerviran. Gaćice s gumom su preporučljive. Maternica će dobro zarasti i idući puta ćete moći roditi vaginalno, ali uz pojačan nadzor. Nova trudnoća se preporuča nakon otprilike 18 mjeseci, no neće se ništa desiti ako i ranije dođe do trudnoće. Zbog abrupcije u ovoj trudnoći u idućoj će biti potreban pojačan nadzor. Priraslice su uobičajena stvar nakon operacije i najviše ovise o kvaliteti tkiva (genetika). Neće imati nikakav utjecaj na iduće trudnoće.