Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Papa 3, HPV


Autor Poruka

Studentkinja

23.03.2011. 23:05

Postovani,
pre 9 meseci sam se porodila, u trudnoci je Papa nalaz bio uredan. Tri meseca posle porodjaja je Papa test pokazao trecu grupu, kao i tri meseca nakon toga. Hpv tipizacija ukazuje na prisustvo 7 tipova Hpv(gr. visokog rizika), medju kojima su i 16 i 18. Za koji dan idem kod lekara i ako nalaz bude ponovo 3. (ili 4.) grupa, bice uradjena hirurska intervencija pod opstom anestezijom. Imam vise pitanja za vas:
1) Ako se u visokom procentu promene vracaju na normalu u toku prve godine, zasto se kod mene operacija vrsi nakon 6 meseci?
2) Zasto opsta anestezija i da li postoje druge metode osim hirurgije za koje bih trebala da se raspitam?
3) Sta me ocekuje nakon operacije (da li cu dobiti neku dodatnu terapiju, kolika je vreovatnoca da ce se promene vratiti s` obzirom da je virus priusutan, hocu li biti u stanju da rodim jos dece itd)? Sve informacije u vezi poslednjeg pitanja, koje ste voljni da podelite sa mnom, su mi veoma vazne.
Unapred zahvalna.

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.03.2011. 11:10

Poštovana, pretpostavljam da Vam je PAPA test CIN III uz HPV promjene.Prije operativnog zahvata potrebno je učiniti kolposkopiju te pathistološku verifikaciju promjena na vratu maternice. Dakle biopsiju i ekskohleaciju cervikalnog kanala. Zahvat je minimalno invazivan i provodi se pod lokalnom anestezijom. Nakon što se pregledaju uzorci tkiva dobiveni biopsijom donosi se odluka o daljnjem liječenju.
Ako na biopsiji se potvrdi zaista promjena identična promjeni na PAPA testu tada je potreban operativan zahvat.
Od operativnih zahvata danas se izovid konizacija, LETZ, a od konzervativnih zahvata može se učiniti laserska vaporizacija te krioterapija promjena na vratu maternice.
U Vašem slučaju bih najprije učinio gore navedeno a nakon toga u lokalnoj anesteziji LETZ. Dakle metoda koja je minimalno invazivna, kojom se termo omčom odstranjuje samo 300 mikrometara promjenjenog tkiva maternice, dakle površinski. Zahvat traje nekoliko minuta i kod nas se izvodi i u privatnim ordinacijama.
Nakon zahvata izlječenje je oko 95%. Nakon toga potrebne su češće kontrole PAPA testa, te iduća trudnoća nije kompromitirana jer je zahvat minimalno invazivan i neznatno skraćuje vrat maternice koji je važan u trudnoći.

Studentkinja

27.03.2011. 23:35

Postovani,
moj nalaz je treca grupa po staroj klasifikaciji (papa I do V), koji CIN je u pitanju nisam obavestena, nisam sigurna ni da li moj ginekolog zna. Poprilicno sam zbunjena, jer nikako da shvatim vezu izmedju stare i nove klasifikacije. Da li CIN III odgovara trecoj grupi po starom?
P.S. Hvala puno, vas odgovor mi je veoma koristio.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.03.2011. 11:00

Poštovana CIN III po novom je visoki stupanj prekanceroze.
PAPA 3 može biti A i B. PAPA 3A bi predstavljao CIN I a 3B više stupnjeve prekanceroza(CIN II i CIN III)

ana2303

11.04.2011. 23:45

Pozdrav!
Imam problem koji me dosta zabrinuo. Naime prije 3tj sam bila kod ginekologa i napravila papa test. Ultrazvučno je sve u redu. Nalazi od papa testa su došli i telefonski sam nazvala i rečeno mi je da imam HPV i da moram doći na razgovor i po terapiju (trenutno sam zbog novog posla spriječena osobno otići pa me zanima dali je uredu da ode mama umjesto mene). Na internetu sam čitala dosta o tome i vidim da za HPV nema lijeka. Pa me zanima kakvu terapiju mogu dobiti? Neznam koja je vrsta HPV virusa. Imam istog partnera već duže vrijeme i nije mi jasno kako sad odjednom imam HPV a radila sam 3 papa testa prije i sve je bilo u redu. Također sam radila nalaz urina na kojem piše: FIZIOLOŠKA FLORA URETRE i BAKTERIOLOŠKI ANAEROBNO da li je to uredu nalaz ili nije? Bila bi Vam vrlo zahvalna na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.04.2011. 10:45

Poštovana, svakako ćete se javiti svome liječniku da Vam ordinira terapiju. PAPA test prikazuje i druge stavke zbog kojih je potrebna terapija.
Savjetujem učiniti HPV genotipizaciju da se ustvrdi o kojem tipu HPV-a se radi. Svakako je dobro da odete Vi jer će Vam ginekolog reći savjete u svezi HPV infekcije kojih ćete se pridržavati. HPV ste dobili spolnim putem, ostali načini prijenosa su iznimni.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.04.2011. 10:46

Također je potrebno ponoviti urinokulturu.

ana2303

12.04.2011. 20:21

Hvala Vam na odgovoru, naime dobila sam Betadine vaginalete i nakon toga moram na bris, a nalaz urina sam radila u petak tako da mislim da nije potrebno.

ana2303

12.04.2011. 20:21

Samo još jedno pitanje...Da li bi bilo dobro uputiti partnera kod liječnika i ako znate na području Zagreba dobrog liječnika? Puno hvala! Ugodan dan!

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.04.2011. 23:20

Poštovana, svakako da se i kod muškarca može učiniti bris na HPV. Neka se sa uputnicom javi u zavod za javno zdravstvo, ili Kliniku za infektologiju.
Što se tiče privatno neka kontaktira nekog od dermatologa.

Studentkinja

15.04.2011. 15:37

Postovani, evo me sa novim rezultatima. Ovoga puta PAPA test ukazuje na 4. grupu. Veoma sam zabrinuta. Videcu svog ginekologa za 10 dana gde ce uraditi analize krvi da bi u maju uradio LETZ konizaciju. Zanima me vase misljenje o svemu. Koliko je ovaj metod efikasan kada je u pitanju 4. grupa? Koja je verovatnoca pojave recidiva? Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.04.2011. 20:35

Poštovana, mi u Hrvatskoj koristimo Bethesda PAPA sustav. PAPA 4 znači kod nas prekancerozu visokog stupnja, dakle CIN III.
Svakako je uputno da se kod Vas napravi LETZ biopsija. Radi se o termokoagulacijskoj metodi, prilikom koje se sa vrata maternice odstrani oko 300 mikrometara promjenjenog tkiva. Ujedno se reže i koagulira, tako da nije u principu potrebna kirurška hemostaza.
Svakako da je metoda primjerena za vas, elegantna je i precizna i odstranjuje s neznatno tkiva, samo promjenjeni dio i ne skraćuje se drastično vrat maternice, što je važno za trudnoću. Dakle ta metoda je primjerena na Vas i toplo je preporučam.

puskinova

12.04.2015. 14:25

Poštovani,

Pre 10 dana mi je rađena laserska vaporizacija grlića materice zbog loše biopsije ( CIN I) i naravno otkriven hpv visokog rizika.
Nakon 5 dana strogog mirovanja, počela sam umereno da se krećem međutim od juče mi se u iscedku javlja sukrvica, danas je već kao poslednji dan ciklusa.

Interesuje me da li je normalno da se pojavi sukrvica? Ginekolog mi je napomenuo da očekujem sluzavi iscedak/vodicu koju treba da curka oko 7 dana ali krvarenje nije spominjao.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.04.2015. 20:50

Normalno ne brinite.