Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PAPA test


Autor Poruka

Leptirica89

20.02.2017. 11:05

Poštovani doktore,

nedavno sam radila PAPA test i bio je uredan. Rađen mi je i vaginalni ultrazvuk. Zanima me na koje se sve bolesti može posumnjati tokom ginekološkog pregleda, PAPA testa i ultrazvuka? Da li se mogu otkriti stanja tipa upale jajnika, jajovoda ili čak posumnjati na neku infekciju? Kako mi je pronađena e.colli u urinu, zanima me kolika je šansa da istu bakteriju imam i u vaginalnom području, te da li se pregledom ikako moglo posumnjati na dugotrajno prisustvo ove bakterije. Nemam nikakvih simptoma.

Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2017. 21:10

Poštovana,
papa test je pregled kojim se gleda izgled stanica vrata maternice i koristi se radi ranog otkrivanja promjena na stanicama kao predstadija u razvoju karcinoma (CIN I,II,III).
Pošto je vaš papa test uredan nemate razloga za zabrinutost. Ultrazvučnim pregledom vidimo izgled jajnika i maternice te moguće promjene na njima (tumori, ciste, miomi). Glavni simptomi upale jajnika su bolnost u donjem trbuhu, bolnost kod pregleda i bol pri pomicanju vrata maternice (prilikom pregleda). Dodatni simptomi mogu biti temperatura, mučnina, povračanje, iscjedak, povišeni leukociti u krvi...
Ukoliko imate neke od navedenih simptoma bilo bi dobro da učinite cervikalne briseve