Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS i upale


Autor Poruka

Leptirica89

16.07.2018. 09:50

Poštovani,

imam 29 godina.Oduvijek sam imala redovne i ne baš bolne menstruacije. Kada sam postala seksualno aktivna prije par godina, to se promijenilo. Menstruacije su mi i dalje redovne, ali su dosta bolnije. Također sam primijetila da sam postala pojačano dlakava na nekim mjestima. Bubuljice nemam, niti sam ikada imala problema s tim. Ultrazvučnim pregledom mi je utvrđeno da su jajnici blago policistični. Nisam radila analizu hormona jer je doktor smatrao da nema potrebe i jer mi je na ultrazvuku vidio redovne ovulacije. Mene zanima zbog čega su kod mene policistični jajnici odjednom nastali? Da li je moguće da nastanu od nekih upala kojima sam u prošlosti bila sklona? Pošto radim na trudnoći jako me strah da su te ciste mogle nastati od upala jajnika, te da su upale mogle začepiti moje jajovode. Brinem li se bez razloga? Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

16.07.2018. 15:10

Poštovana, policistični jajnici nisu posljedica upale. Budući da imate redovne menstruacije i budući da je liječnik na ultrazvuku vidio da imate ovulaciju, sigurno se ne radi o pravim policističnim jajnicima kod kojih je prisutan i hormonski disbalans. Ponekad na ultrazvuku jajnici mogu izgledati poput policističnih, ali s njihovom funkcijom je sve u redu.