Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pilule


Autor Poruka

nina

29.05.2001. 09:41

lijep pozdrav!
kao prvo htjela bih pohvaliti ovu stranicu jer mislim da je stvarno bila potrebna a posebno ovako kvalitetna
a sada pitanje:zasto se za hormonske pilule navodi da su 95% sigurne u zastiti od zaceca kad se zna da one djeluju na taj nacin da sprecavaju oslobadanje jajasca za oplodnju pa mi nije jasno kako bi onda do oplodnje uopce moglo doci, o cemu se zapravo radi i na sto se odnosi 5% slucajeva kod kojih ipak dode do oplodnje?
unaprijed hvala na odgovoru

doc. dr. S. Kupešić

29.05.2001. 21:34

Hvala na lijepim željama.
Što se tiče oralnih kontraceptiva /naročito onih nove generacije koji su tzv. niskodozažni/ njihovo djelovanje nije samo vezano uz sprečavanje oslobađanja jajne stanice, već je uvjetovano i promjenom u lučenju cervikalne sluzi, stanjenjem endometrija koji postaje neprikladnim za nidaciju jajne stanice i drugim promjenama koje onemogućavaju fertilizaciju i /ili implantaciju.
Prospektivna doplerska studija koja je u tijeku na mojoj Klinici pokazala je da primjena oralnih kontraceptiva mijenja i uterinu prokrvljenost. Slabija vaskularizacija maternice zamijećena u korisnica oralnih kontraceptiva može se smatrati dodatnim učinkom koji sprječava implantaciju jajne stanice (ukoliko se ne spriječi ovulacija).
Slikovito , oralni kontraceptivi su "igrači" koji paralelno "igraju" na više terena, te se doista mogu smatrati gotovo idealnim sredstvom za sprečavanje neželjenog začeća.

anchy_992

30.03.2018. 21:05

Lijep pozdrav!
Prije nekoliko dana posjetila san ginekologa zbog toga što ne mogu da ostanem trudna. Dijagnosticirani su mi policisticki jajnici. Ovih dana započinjemo sa tabletama a koliko sam shvatila radi se o tabletama o kontracepciji aliiii uz koje navodno mogu ostat trudna.
Možete li mi reći jeli to moguće i nakon koliko vremenskog perioda mogu se ponovno potrudit oko bebe??

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2018. 23:25

Poštovana, uz kontracepciju ne možete ostati trudna. Obzirom na policistične jajnike i činjenicu da želite dijete, javite se na odjel za humanu reprodukciju radi razmatranja mogućnosti potpomognute oplodnje.