Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PMS


Autor Poruka

Nataša

04.09.2001. 12:56

Poštovana doktorice,

molim vas za savjet kako ublažit sve poznate tegobe PMS, budući da su me već počele ometati u svakodnevnom životu. Kod mene PMS nastupa već dan, dva nakon ovulacije (znam po ovulacijskom krvarenju) i traje do prvog dana menstruacije. Što znači, da u cijelom jednom ciklusu (28 dana) imam samo 1 "normalan" tjedan (tjedan krvarenja, normalni tjedan, dva tjedna pms). Imam 29 godina, jednu urednu trudnoću i porod prije 3 godine, ginekološki sve ok. Primijetila sam da su se tegobe pojačale nakon poroda.
Da li je moguće da kod nekih žena postoji preosjetljivost na progesteron? (negdje sam to pročitala kao mogući uzrok pms-a)

Zahvaljujem na Vašem trudu i vremenu.

Pozdrav.

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.09.2001. 20:32

Poštovana gospođo Nataša,
Na žalost, specifičnog "lijeka" za PMS nema, ali rezultati ukazuju da se, može pokušati s primjenom multivitaminskih pripravaka, magnezija, ili oralnih kontraceptiva.
Niskodozažni oralni kontraceptivi čine se prihvatljivima za Vašu dob i smetnje (npr. Cilest). S obzirom da će izazvati anovulaciju, smetnje vezane uz PMS trabale bi se praktički ukloniti. Svakako prije primjene oralnih kontraceptiva morate učiniti laboratorijske pretrage : kompletnu krvnu sliku, koagulogram, hepatogram i urin sa sedimentom. Ukoliko su nalazi uredni, pokušajte s višemjesečnom terapijom oralnih kontraceptiva koji bi Vas trebali riješiti ovih neugodnih promjena.
Što se tiče etiologije PMS, smatra se da su promjene koje osjećate hormonski uvjetovane (učinak progesterona), te da se upravo iz tog razloga najbolje preveniraju oralnim kontraceptivima. Puno sreće u primjeni ove terapije koju možete koristiti sve do planiranja naredne trudnoće.