Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca i antibiotici


Autor Poruka

Ivona

28.08.2001. 09:19

Postovana doktorice Kupesic,

u posljednjem mail-u ( o E.Coli i E.faecali ) sam zaboravila navesti da trenutacno koristim clomid kako bi izregulirali ciklus i ostvarila trudnocu ( u sijecnju sam imala blighted ovum ). Sada sam dobila antibiotik za bakterije ali je nannjemu navedeno da se ne smije koristiti u trudnoci i strah me je koristiti ga buduci da mi je sada bila ovulacija i ocekujem da vidim da li ce biti sto od trudnoce. Sto mi savjetujete i koliko je E.coli i Enteroccocus faecalis ako nije jos izlijecen opasan za eventulnu trudnocu i postoji li terapija i u tom stanju ??

Unaprijed se zahvaljujem.

Srdacan pozdrav

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.08.2001. 23:29

Poštovana gospođo Ivona,
Ukoliko planirate trudnoću, mislim da bi bilo razumno prethodno izliječiti otkrivenu infekciju E. coli i enterokokom. Infekcija rodnice može progredirati, proširiti se na plodove ovoje i tako ugroziti trudnoću.
Ukoliko se infekcija desi tijekom prvog tromjesečja mogući je nastup spontanog pobačaja, a svaka infekcija koja se otkrije zahtijeva primjenu antibiotske terapije. Zbog potencijalno štetnog učinka nekih lijekova tijekom trudnoće limitirani smo u njihovoj primjeni, što nas navodi na osobiti oprez u odabiru terapije. Prema tome, savjetovala bih Vam izlječiti infekciju i potom krenuti na planiranu trudnoću.

Ivona

30.08.2001. 08:37

Jos jednom se zahvaljujem, no moram priznati da sam i dalje zbunjena jer ja sam zeljel aje iskorijeniti jos jednom dozom antibiotika ( to bi mi bila cetvrta ) no moj doktor je rekao da me ne zeli toliko "sopati"antibioticima i da kada se ona jednom ukorijeni da se je tesko rijesiti i da za sada ne treba nista piti, a radimo na trudnoci jer trosim clomid i sada me je strah piti antibiotik koji sam ipak dobila ( drugi doktor ) ako sam eventualno trudna ( danas mi je 20 dan ciklusa ) a jos vise me je strah da bakterija ne izazove probleme !!!

Nisam pametna sta da sada radim ako otkrijem trudnocu i da li da pocnem piti antibiotike u ovoj fazi ciklusa ( moguce imlantacije ploda )???

marina

30.08.2001. 11:30

Molila bih Vas da mi date svoje mišljenje u vezi korištenja antibiotika u trudnoći. Trudna sam 11 tjedana i na zadnjem pregledu nađena mi je bakterija Chlamydia, lječnik mi je prepisao antibiotik eritromicin. Zanima me da li će ti antibiotici imati utijecaj na plod.

marina

31.08.2001. 09:09

Molila bih vas da mi date svoje mišljenje u vezi korištenja antibiotika u trudnoči. Trudna sam 11 tjedana i na zadnjem pregledu nađena mi je bakterija Chlamydia, lječnik mi je perepisao antibiotik Eritromicin. Zanima me da li će ti antibiotici imati utijecaj na plod.

Unaprijed zahvaljujem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.09.2001. 20:34

Poštovana gospođo,
Eritromicin se doista može trošiti tijekom trudnoće, a nepoželjni učinci na fetus su svedeni na minimum. Kao alternativa u ovoj gestacijskoj dobi mogu se davati tetraciklini, a u nekih slučajeva i Macropen (ukoliko se sadašnja terapija pokaže neuspješnom).
Svaka infekcija Chlamidijom se mora pokušati liječiti i tijekom trudnoće zbog mogućeg negativnog utjecaja na plod, jer su objavljeni podaci da ova infekcija može dovesti do spontanog povačaja, prijevremenog prsnuća plodovih ovoja, prijevremenog poroda, zaostajanja u rastu ploda, a ukoliko se ne liječi u periodu babinja majka može dobiti upalu (najčešće endometritis). Ukoliko je infekcija prisutna u terminu , tada novorođenče može zadobiti konjunktivitis, a ponekad i pneumonitis. Sve ovo navedeno razlog je da ovoj upali pristupimo s dužnim oprezom i redovitim kontrolama čak i nakon negativizacije nalaza Chlamidije.
Ipak, valja naglasiti da studiozno provođenje liječenja u najvećeg broja trudnica dovodi izlječenja, ali da se liječenje mora istodobno provoditi u oba partnera.
Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.