Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pobačaj


Autor Poruka

Luna

29.06.2002. 21:23

Poštovani!
Bila sam trudna i u 10 mj. trudnoće prokrvarila, imala sam hematom,
dijagnoza pri otpustu: grav. hbd 11, Ab imminens 020.0, terapija koju sam dobila je dabroston 3x1 i geonistin vag., napravljen poslije toga bris cerviksa 17.09 koji je bio sterilan i AFP rezultat 16,2 grav. 15 tj. (do 29,5), slijedeća terapija je prepar 2x1 i atenolol 2x1. Da bi u prosincu osjetila bolove u križima i poslije par sati je nastalo krvarenje,
završila sam u bolnici odmah u rađaonu pošto sam bila posve otvorena,
Trudove sam osjetila tek pred krvarenje i to vrlo slabo. Rodila sm žensko dijete koje je preživjelo samo 24 sata. Dijagnoza pri otpustu: grav.HBD 26 5/7, Partus praetemporarius/ 060.0, na dan prijema dijagnoza je bila 04.12 : Episiot.lat.sin. et sutt/ Revisio cavi uteri instr.
Doktor je rekao da je u pitanju bila pupčana vrpca, ostalo ne razumijem
a ni danas ne mogu vjerivati da mi se to desilo. Prva trudnoća mi je bila uredna , radila sam do posljednjeg dana i prvu sam nisko nosila kao i ovu drugu, rodio se dječak 4.500g i 54 cm posve zdrav normalnim putem. Dijagnoza djeteta koje nije preživjelo je: Nedonošče RM 1050g, GD 27 tj, Asfiksija Apgar 3,4, Hijalinomembranska bolest pluća, Mehanička ventilacija, Perinatalna infekcija. Također kao pretpostavku za pobačaj su naveli infekciju prije poroda, dok drugi tvrde da se mogla
dogoditi i poslije uslijed reanimacije bebe i tijekom transporta u drugu opremljeniju bolnicu. Posve sam sluđena i uplašena od svega, željela bih imati još djece ali strašno se bojim, molim vas da mi ukoliko možete objasnite ako se iz ovoga nešto vidi što se dogodilo i sta treba da uradim od nalaza i pretraga da bih za nadalje izbjegla ako je moguće pobačaj. Rekli su mi da za slijedeću trudnoću svakako moram napraviti serklaž??
Od nalaza koje sam radila 21.06. je: bris cerviksa: Identifikacija mycroplasme; mycroplasma hominis- neg., ureaplasma - neg., Kultivacija Aerobna Izolat01: Staphylococcus epidermis, Clamydia trachomatis- neg, i krv: Citomegalovirus IGM- neg. IGG- 40 Au/ml poz.
Virus rubele IGM - neg. IGG- 21 IJ/ml pozit., Toksoplasma gondii IGG i IGM _neg. Objašnjeno mi je da sam bila u dodiru sa ova dva virusa ali da oni nisu izazvali pobačaj, a ostalo je ok.
Molim mas da mi pomognete, vjerovatno sam ovo možda i previše napisala ali sam vas što bolje htjela upoznati sa situacijom prošlom i sadašnjom. Sta bih trebala još iskontrolirati? Sta mi se desilo?
U nadi vašeg odgovora, unaprijed hvala!!!!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.06.2002. 22:47

Poštovana,
Razlog Vašeg gubitka trudnoće najvjerojatnije je prijevremeno otvaranje koje može nastupiti zbog kontrakcije uterusa, infekcije ili konstitucionalne slabosti materničnog grlića. Savjetovala bih da nakon zanošenja provodite intenzivan nadzor u specijaliziranoj ustanovi u kojoj će se provoditi detaljne pretrage vrata maternice (redovito provoditi cervikalni obrisci, raditi transvaginalna ultrazvučna mjerenja i procjene materničnog grlića, ispitivanti maternična aktivnost tehnikom elektromiografije, analizirati protok krvi u fetalnim, pupčanim i placentnim krvnim žilama i dr.). Kao što vidite u narednoj trudnoći kako bi se smanjila na minimum mogućnost komplikacija treba provoditi preventivne mjere i obratiti se u ustanovu i liječniku koji će Vas moći cjelovito obraditi i skrbiti s puno odgovornosti o Vama i Vašoj bebi.

Luna

01.07.2002. 21:29

Hvala na odgovoru, sve te pretrage i nadzor nad slijedećom trudnoćom u tolikoj mjeri najvjerojatnije se ne mogu provoditi i ne provode, u županiji u kojoj ja živim, ( vukovarsko srijemska), vama još jednom hvala. Zanima me vaše mišljenje da li je serklaž neophodan za slijedeću trudnoću, pošto mi je rečeno da je?
Lijep pozdrav!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.07.2002. 11:15

Poštovana,
Serklaža se radi u drugom tromjesečju trudnoće, a njezina neophodnost se procjenjuje na temelju aktualnog nalaza (otvorenosti materničnog ušća, skraćenju cerviksa, konzistenciji cerviksa i slično). Stoga, na pitanje o neophodnosti serklaže ne možemo odgovoriti prekoncepcijski. Uzgred bih željela napomenuti da je broj serklaža drastično smanjen u većini bolničkih ustanova jer je upitna njena profilaktička sigurnost.