Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policisticni jajnici i uporno krvarenje


Autor Poruka

tehnodent

06.10.2011. 11:35

Postovani Doktore,
ovim putem Vas molim za savet i pomoc oko resavanja problema koji imam : imam 36 godina, nisam imala nikada trudnocu niti pobacaj. Prvu menstruaciju sam dobila u 14-toj godini i oduvek su mi ciklusi bili neuredni (sem u periodu od 28-32 godine kad su bili uredni ciklusi). Pre tri meseca mi se pojavilo krvarenje koje traje 5-10 dana pa stane par dana i opet nastavi (nije jako obilno ali je konstantno. Na UZ ( u avgustu) mi je ginekolog video policisticne jajnike ali je sve drugo b.o. Receno mi je i da krvarenje nije menstrualno jer je debljina endometrijuma samo 4 mm. LH 3,24 i FSH 5,22 , estradiol 221,6 pmol/l, progesteron 3,05 nmol/l, Hormoni stitne zlezde su u granicama normalnih vrednosti. Dali su mi da pijem Organometril 2x1 10 dana, krvarenje je stalo nakon tri dana , popila sam i u pauzi (6 dana nakon prestanka ponovo sam prokrvarila-sada nesto obilnije i trajalo je oko 5 dana). Trebalo je da napravim 16 dana pauzu pa da pocnem ponovo da pijem Organometril, ali ja sam opet pocela da krvarim nakon 6-7 dana i evo jos uvek to tako traje. Lose se osecam, bojim se i anemije jer to vec predugo traje. Sad su mi dali kapi Methylergometrin 3x15 kapi tri dana, pa ako ne prestane da pocnem sa Cyclo-proganova tab. 1x1 21 dan pa 7 dana pauze- III ciklusa. Bojim se hormonskih terapija jer spadam u rizicnu grupu za rak dojke (imala baka, tetka , mama). Pomozite mi molim Vas, jer zelela bih i dete jednog dana pa se nadam da nije pocetak menopauze?! Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.10.2011. 16:50

Poštovana, uvidom u Vaše spolne hormone mislim da se ne radi o policističnim jajnicima, nego o disfunkcijskom krvarenju. Savjetujem Cikloproginovu kroz 3 mjeseca. Ne trebate se bojati uzimati hormone. Oni se upravo daju za zaustavljanje neurednog krvarenja.
Također se krvarenje može zaustaviti primjenom hormonalne kontracepcije kroz par mjeseci.

tehnodent

07.10.2011. 12:00

Hvala. Molim Vas da mi Vi predlozite sta je bolje i koji lek ima manje kontraindikacija prilikom primene : cikloproginova ili na pr. tablete za kontracepciju Zanin ( to mi je predlozeno isto kao jedna od mogucnosti). Ne mogu odluciti, kad mi je nepoznato i jedno i drugo?!
Sto se tice policisticnih jajnika, to mi nisu rekli na osnovu nalaza hormona, vec to pise na svakom izvestaju UZ pregleda da su jajnici ,, policisticne gradje,,.
Da li postoji mogucnost da mi se ciklusi normalizuju nakon prestanka uzimanja hormonskih tableta (nakon tri meseca) i da li je to dovoljan period za lecenje ovakvih problema?
Hvala unapred na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.10.2011. 21:55

Poštovana, hormonski nalazi su vam uredni. Savjetujem svakako oralnu kontracepciju.
Nakon nekoliko mjeseci možete prekinuti sa korištenjem istih, jer vjerujem da će Vam se ciklusi normalizirati u potpunosti.