Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prepar?


Autor Poruka

Ivana

13.02.2005. 15:12

Po drugi put sam trudna, 25 tjedana, i u drugoj trudnoci ponavljaju mi se isti problemi kao i u prvoj. Naime, u prvoj trudnoci, grlic maternice se, navodno zbog utiskivanja plodovih ovoja, skratio pa i otvorio 1,5 cm, u 22 tjednu, te sam imala serklazu, primala prepar intravenozno i nakon toga nastavila oralnu terapiju prepara, ormidola i normabela. Trudnoca sam uspjesno iznijela do 40-tog tjedna i rodila zdravo dijete. U drugoj trudnoci grlic se otvorio u 20-tom tjednu pa sam hospitalizirana i cijeli postupak je ponovljen. Medjutim, iako su lijecnici propisali, ja, sad vec gotovo mjesec dana nakon zahvata koji je prosao uredno, ne mogu se odluciti uzimati prepar tablete. Naime, u prvoj trudnoci sam ga iznimno tesko podnosila, bila strasno razdrazljiva, cesto plakala, tresla se...cijela moja okolina je patila. Sad strogo mirujem, ne osjecam nikakve kontrakcije. Zapravo kontrakcije nisam osjecala niti u prvoj niti drugoj trudnoci. Osjecala sam jedino pritisak maternice, osjecaj ispadanja, nikad stezanja, a i to u slucaju duzeg stajanja, no taj osjecaj se nakon serklaze nije ponovio. Redovito uzimam magnezij. Moram priznati da nisam sigurna u ispravnost svoje odluke, a jos mi je teze odluciti se uzimati tablete. Riskiram li previse?

prof. dr. Josip Djelmiš

19.03.2005. 14:33

Poštovana Ivana,
Vaša odluka je ispravna. Nastavite mirovati, redovito kontrolirajte trudnoću kod svog ginekologa. Efikasnost peroralne terapije Prepara je minimalna skoro nikakva, a nuspojave koje opisujete su ozbiljne.