Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ranica na grliću materice


Autor Poruka

ljiljana

21.08.2001. 09:12



Imam 33 godine dvoje djece,normalne tudnoće i porođaji.
Prošle godine sam imala abortus,tokom tog zahvata moj ginekolog mi je konstatovao ranicu na grliću materice.Prilično ležerno mi je to saopštio,tako da se nijesam previše opteretila,međutim sada bih voljela uraditi nešto po tom pitanju.Šta su ranice,kako nastaju i šta preporučujete da uradim?Nikada do sada nijesam radila ni papa test,voljela bih da mi predložite odakle da počnem:

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 15:33

Poštovana gospođo Ljiljana,
Takozvana ranica na grliću maternice česta je promjena koja zahtijeva redoviti nadzor liječnika i svakako Papa nalaz (koji Vi nažalost niste nikada učinili). Ova lezija podrazumijeva crvenkastu promjenu grlića maternice koja nastaje uslijed djelovanja kiselkastog sekreta rodnice na preostali cilindrični epitel koji u spolno zrele žene zamjenjuje pločasti epitel. Ukoliko se takvim promjenama pridruže ruputure grlića maternice tijekom poroda, infekcije i/ili druge traume, opseg takvih promjena može navesti liječnika da opisane lezije i tretira (krio-postupcima, elektrokoagulacijom, laserom, a rjeđe konizacijom). Ovakve se promjene bolje vide pod povećanjem (kolpsokopija), iako se u većine slučajeva jasno naziru i prostim okom. Prema tome, savjetujem Vam redoviti liječnički nadzor i liječenje i svakako, redovite jednogodišnje kontrole Papa nalaza.

ljiljana

05.09.2001. 08:36

Poštovana dr Kupešić,
poslušala sam Vaš savjet i uradila preglede koje Ste mi predložili. Rezultati koje sam dobila su sledeći:
PAPA bris Kolposkopski PVU cilindrična.Oko V.U. transformaciona zona otvorenog tipa. Palpatorno uterus u AVF normalno velik tvrd pokretljiv neosjetljiv. Predio adnexa bo.
CITOLOŠKI NALAZ-PAPANIKOLAU

stepen čistoće - 3 ( treći )
grupa - II ( druga )

opis preparata:
rijetke skvame i nešto eritrocita.

Molila bih Vas da mi što je prije moguće kažete svoje mišljenje o dobijenim rezultatima pretraga i date mi vaš savjet šta dalje, ako mislite da treba nešto preduzimati.

leksi

19.12.2010. 11:31

Zdravo! bi sakala da da se vklucam vo temeta i da mi pomognete okolu mojot problem. veke podolgo vreme so mojot partner se obiduvame da imame normalen seksualen odnos i toa uste id prviot obid e dosta bolno za mene. so sekoj nareden pat jas custvuvam pomalku bolka i ima pogolema penetracijano sepak odnosot e bolen za mene i e mnogu nelugodno custvoto.bev na ginekoloski pregled i mi kazaa deka imam ranicka na grloto od matkata go lecev so vaginaletki no ne custvuvam nikakvi promeni zatoa sto imam izrazen iscedok bez prekida.nekade citav za vaginalizam i mnogu se isplasiv no isto taka deka toa moze da e rezultat na ranicata na grloto na matkata. bi sakala da mi dadete nekoj sovet okolu toa zatoa sto sakam da imam normalen seksualen zivot i da uzivam vo nego.
se nadevam ke me razberete! happy
odnapred blagodarna

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.12.2010. 14:00

Poštovana, razumio sam Vaše pitanje.
Dvije su stvari koje ste me pitali koje nisu uopće povezane.
Prva stvar je bolan odnos ili dispareunija. Bolan odnos kod žena koje nisu rađale može biti uzrokovan različitim uzrocima.
Od najčešćih uzroka radi se o upalama ( naglasili ste da imate konstantan iscjedak), zatim uska rodnica, alergije, anomalije rodnice, uski ulaz u rodnicu, nedovoljna navlaženost prilikom odnosa te mnogi ostali.
Svakako pošto imate iscjedak mislim da se ponajprije radi o upali u rodnici. Savjetujem da učinite mikrobiološku obradu vrata maternice, kao i bris na HPV (zato što Vam je ginekolog rekao da imate"ranicu"blunk
Ranica se često vidi kod kroničnih upala vrata maternice, kod infekcija HPV-om te kod dugogodišnje primjene kontraceptiva.
Eto nadam se da sam Vam barem malo pojasnio stavri.

Tanja93

14.05.2013. 19:20

Imam pitanje za tu ranicu, bila sam na pregledu, receno mi je da imam tu ranicu. Medjutim, nisam mogla da radim papa test zato sto jos uvek imam menstruaciju a deveti mi je dan.... Nikad mi nije toliko trajalo uglavnom 6,7 dana i to sam zaboravila da kazem ginekologu. Hoce li to prestati ili je uzrok ta rana? I da li se mogu imati odnose ako postoji ta rana?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.05.2013. 21:25

Ista nije uzrok produženoj menstruaciji. Možete imati odnose.

puskinova

17.09.2013. 15:30

Postovani,trebala bih vase misljenje

Imam ranicu na grlicu materice,papa test pokazuje III grupu,uradila sam Vb i Cb bris i sterilni su,takodje sam po uputu lekara uradila i test na Urpl.Mpl,Chpl i sve je negativno a papa test je idalje III grupa.
Doktorka kaze da su ranicu mogle izazvati Pilule za kontracepciju,takodjer je dala i mom partneru da uradi analize Upl i Mpl,ali ne znam sto to vredi kada sam ja negativna?
Ne znam da li trevam da menjam lekara i da li su ovaj problem zaista izazvale pilule?

L.P

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.09.2013. 16:35

Napravite i bris na HPV virus.

edina2

23.09.2013. 00:15

Prvi put sam radila papa test i kolposkopiju pa Vas molim da mi kazete koliko je ovo ozbiljno. KOLPOSKOPSKI NALAZ: Oko orificijumna postoji sira, kruzna ektopija izrazenih papila. Na periferiji se na pozicijama oko 11h i 12h uocavaju polja punktacije i na pozicijama od 1h do 2 i od 4h do 8h polja grubog mozaika. SCJ je vidljiva. Bojenje jodom je negativno. PA nalaz: II grupa. Na preparatu je prisutna masa leukocita. Celije su pretezno iz povrsinskih slojeva epitela bez znakova atipolije. Prisutan je i mali broj celija iz dubljih slojeva od kojih je nekoliko nsa tamnijim jedrom. VS: III grupa , Dg: Cervicitis chron. sta mi Vi predazete da uradim? KOristila sam polyginax vaginalete, medjutim sekret je i dalje tu, bez mirisa i svraba. Da li je ovo i koliko opasno?

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.09.2013. 17:55

Ne mislim da je nalaz posebno loš. Savjetujem da napravite cervikalne briseve i bris na HPV.