Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


septum uterus


Autor Poruka

TEA

05.06.2001. 07:30

Poštovana dr. Kupešić, ponovno Vam pisem u nadi za odgovorom.

Imam 28 godina, nisam dosada zanijela(nisam ni pokusavala), a u skoro vrijeme imam namjeru. Prije godinu dana na "obicnom" pregledu UZV collor dopplera bubrega,dr. mi je otkrio dvorogu maternicu, nakon cega mi je drugi lijecnik na vaginalnom UZV otkrio da imam septum uterus. sama sam se interesirala koliko sam mogla preko neta sto to znaci i ako sam dobro shvatila, postoji problem zaceca, a ako i dodje do njega, postoji moguci problem pri razvoju ploda, i spontani pobacaji.

Molim Vas za savjet, da li smatrate za potrebnim da se napravi operativni zahvat ili bolje pricekati i vidjeti da li ce biti problema pri zacecu? takodjer molim za savjet, kako doci na pregled na 3dimenzionalni UZV koji bi, vjeurjem, dao tocniju dijagnozu.
Takodjer me zanima, uslijed cega dolazi do ovakvih malformacija maternice?

Unaprijed zahvalna,
Tea

Doc. dr. S. Kupešić

05.06.2001. 23:16

Poštovana gospođo,
Septum maternice (pregrađena maternica) anomalija je koja zahvaća između 4 i 8 % sveukupne ženske populacije. S obzirom da približno polovica pacijentica ima smetnje reprodukcije (oko 50% žena imati će spontane pobačaje tijekom prvog tromjesečja, 5% pacijetnica imati će spontane pobačaje tijekom drugog tromjesečja, dok će stanoviti broj pacijentica imati smetnje tijekom porođaja u smislu položaja zatkom ili poprečnog položaja.) Ipak valja napomenuti da preostala polovica pacijentica nema smetnje od strane zanošenja te se smatra asimptomatskima.
Dok je u prošlim desetljećima stav ginekologa bio pretežno pasivan (nismo raspolagali jednostavnom opearativnom tehnikom kojom bismo riješavali taj problem već su operativni zahvati bili dugotrajni i najčešće nepotpuni), danas raspolažemo minimalno invazivnom operativnom tehnikom koja se naziva operativna histeroskopija. Tom se jednostavnom metodom uz pomoć optičke kamere doslovce "ulazi" u materničnu šupljinu i otklanja taj mali defekt u svega nekoliko minuta, a pacijentica može napustiti ustanovu tijekom istog ili drugog dana (operacija po principu dnevne kirurgije). Rezultati zanošenja nakon operacije su vrlo dobri , tako da mijenjaju i naš stav te ovakvim operacijama pristupamo puno češće nego u prošlosti. Vaše pitanje o metodi koja ovakve anomalije neinvazivno s lakoćom otkriva u posljednje se vrijeme sve češće susreće kako na kongresima, tako i u popularnoj štampi. Sasvim sigurno to je trodimenzionalni ultrazvuk koji zbog svoje visoke preciznosti, bezbolnosti i lake ponovljivosti postaje široko prihvaćenom metodom koja može zamijeniti invazivnije metode dijagnostike poput dijagnostičke histeroskopije ili rentgenske histerosalpingografije. Slobodna sam Vas uputiti na tel 01 3712 109 Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh gdje se možete naručiti na pregled 3D ultrazvukom kako bismo veificirali uterinu malformaciju i uputili Vas u daljnji slijed postupaka.
Srdačni pozdrav i do skorog viđenja.

MilenaK

12.12.2010. 15:17

ginekologinja mi je dijagnosticirala septum i rekla da se kad god želim naručim za uklanjanje i da mi može smetati pri spolnom odnosu. ja ga još nisam odstranila i tijekom zadnjeg spolnog odnosa mi je pukao. jel mi se može nešto dogodit? da hitno posjetim ginekologinju?

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.12.2010. 16:50

Poštovana , Vaša ginekologica Vam je vjerovatno ustvrdila septum u rodnici kojeg treba ukloniti resekcijom jer Vam može smetati kod odnosa, kao i kod rađanja djeteta.
Septumi rodnice mogu biti uzdužni , poprečni, djelomični potpuni ni svim razinama rodnice.
Svakako je uputno da ga uklonite kirurški.

MilenaK

12.12.2010. 21:35

zahvaljujem. svakako ću ga ukloniti i kirurški. samo me zanimalo može li mi se što dogoditi jer mi je pukao. ali eto, vjerojatno ne

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.12.2010. 11:00

Poštovana, ne može Vam se ništa dogoditi osim jakog krvarenja tijekom odnosa.

monoka

01.03.2011. 01:15

dobar dan,imala bi par pitanja. u braku sam dvije i pol god. nakon godinu i pol sam ostala trudna i desio se spontani pobacaj u 7 nedjelji trudnoce bez ikakvih znakova trudnoca je isla normalno i otkucaji srca. Na kontroli nakon dva mjeseca kod drugog ginekologa na 4d uzv nalaz je bio. uterus u AVF,homogene teksture,pravilnog oblika promjera 71*25*45mm endometrij 4,8mm sa blagim razdvajanjem odjeka endometrijuma u proksimalnoj petini po tipu uterus subseptus.Vaskularni histogram endometrijuma i miometrijuma u 2D dopleru ukazuje na urednu prokrvljenost. Doktor kod kojega sam vodila prvu trudnocu tvrdi da on to nikada nije vidio. dr doktor koji je ustanovio subseptus savjetovao je zahvat i briseve prije dr trudnoce. Zahvat nisam uradila briseve jesam bili su uredni. poslije 3mj ostala sam trudna. primala sam progesteron depo na 5 dan i dabroston 3*1. spontani se desio opet u 8 nedjelji trudnoce. otisla sam po jos jedno misljenje na 3d uzv napomenula sam tom dr doktoru da krvarim jer sam u to vrijeme dobila on mi je rekao da taj subseptus ne vidi. ja sam sad zbunjena neznam sta da uradim moze li to da se vidi pa ne vidi i da bude uzrok spontanih? jeli zahvat ne utice na novo zacece?koliko treba pricekati poslije zahvata na trudnocu?hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.03.2011. 12:55

Poštovana, 2 D UZV -om teško se vidi malformirana maternica. S obzirom na dva spontana pobačaja prije iduće trudnoće savjetujem savakako histeroskopiju, gdje će se taj septum ukloniti.

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.03.2011. 12:55

Poštovana nakon zahvata sa novom trudnoćom treba pričekati 4-6 mjeseci.

ivana 13

27.04.2011. 21:51

Poštovani, bila sam na pregledu kod svog ginekologa prije 6 mjeseci. Imam 25 god. Na nalazu mi pise da je uterus doima blago septiran. Takodjer mi je rekao da prije planirane trudnoce pijem folnu kiselinu. Zanima me moze li ova dijagnoza smetati pri začeću? Takodjer me zanima je li puno piti dnevno 5 mg folne kiseline ili da pijem pola tablete dnevno? Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.04.2011. 10:25

Poštovana, uzimanje folne kiseline prekoncepcijski smanjuje mogućnost nastanka malformacija neuralne cijevi kod ploda.
Preporuća se oko 400 mikrograma dnevno.
Što se tiče septuma uterusa prije nego krenete u trudnoću savjetujem 3 D ultrazvuk da se točno vidi koliki je septum uterusa i da ukoliko bude trebalo da se napravi histeroskopska resekcija septuma. Konvencionalnim UZV-om teško je procijeniti uopče da li je maternica septirana i koliko.
Što se tiče začeća svakako da je otežano, a kod malformacije maternice svakako je učestalost ranih pobačaja, kao i prijevremenih pobačaja češča.

Maja_K1

07.04.2013. 03:40

Pozdrav,
Prije točno mj dana imala sam spontani u 5.tjednu trudnoće. Ginekolog mi je rekao da će se sve samo očistit i da kiretaža nije potrebna. Nakon tog obilnog krvarenja,cijeli mj se nastavilo blago krvarenje i potom sam na vrijeme dobila iduću menstruaciju. Prije par dana (tončno mj dana od pobačaja) sam bila u privatnoj klinici kako bi dogovorila operaciju septuma, gdje mi je ginekolog rekao da čišćenje nije bilo potpuno, te da izvadim betu i počmem piti ergometrin, te da ako beta ne padne da moram na kiretažu. Beta mi je 55.3, pijem ljek, a za 4 dana vadim ponovo betu. Kolika bi vrijednost bete HCG trebala biti a da NE završim na kiretaži? I kakve bi posljedice kiretaže bile sada mj dana nakon spontanog?

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.04.2013. 12:30

Mislim da je ovaj drugi kolega u pravu. Beta hcg je već kroz mjesec dana trebala pasti na negativne vrijednosti.
Svakako ponovite vrijednost bete u rečeno vrijeme.

d-d-t

13.05.2013. 21:35

Poštovani, imam nekoliko pitanja i nedoumica.

Naime prošle godine kroz kolovoz sam ostala trudna bez planiranja. Uvijek su mi ciklusi bili produženi (34-35 dana) i neredoviti pa sam krvarenje često izazivala Duphastonom. Trudnoća nije uspjela. Počela sam odmah nakon tjedan dana imati sukrvicu pa mala krvarenja. Srce je počelo kucati ali nepravilno te je nakon što sam prestala piti duphaston prestalo kucati i sve je završilo kiretažom početkom studenog s tim da mi je ginekolog rekao da imam septum i da bi to mogao biti razlog pobačaju. No nakon kiretaže krvarenje se nastavilo pa sam prema preporuci ginekologa zakazala termin za histeroskopiju 14.12. Prilikom tog zahvata vidjeli su da se ne radi zapravo o septumu neko o sedlastoj maternici (dvoroga su mi rekli) i da se nema što odstranjivati osim jednog dijela posteljice od 8mm koji je ostao od pobačaja. Nakon toga sam dobila menstruaciju 20.12 i trajala je do 24.12. Nakon toga sam menzes opet dobila 30.1. 2013.-4.2. Budući da je sve to neredovito osjećam kao da ne mogu točno izračunati plodne dane a velika nam je želja imati bebu. Iza toga je su ciklusi bili 6.3.-11.3 i 7.4.-12.4. Smatrali smo da su plodni dani od 23-28.4. te smo imali odnose u tom vremenu intenzivnije. Ja sam očekivala ponovni menzes 11.5. ali nisam još dobila. jutro sam napravila test i bio je negativan? Postoji li mogućnost da je test krivo pokazao budući da su mi grudi dosta osjetljive i bolne na dodir i još uvijek ne osjećam nikakve predmenstrualne simptome?

Kada da ponovim test? Je li to uopće potrebno? Ili da se uputim na pregled?

Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.05.2013. 22:00

Odgovorio sam vam.

Maja_K1

14.05.2013. 00:20

Lijep pozdrav, imam septum uterus maternice te ću uskoro ići na histeroskopiju. Zanima me koliko traje oporavak poslije, koliko je poželjno pričekati prije povratak na posao koji je fizički zahtjevan?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.05.2013. 08:45

Radi se o minimalno invazivnom zahvatu, stoga je oporavak kratak.
Recimo dva tjedna.

anya678

29.08.2013. 22:05

Postovani doktore!

Kad sam imala 19 godina moj ginekolog mi je rekao da imam dvorogu maternicu. Da nije nista strasno da je blaga i neprimjetna anomalija, da mogu normalno ostat trudna i da nesmeta u trudnoci.
kad sam stala trudna sa 23 god poceli su problemi krvarenja, hematom.. Lezala sma u bolnici i bila na tokolizi i rodila sma bebu od 25 tijedana (30 cm 590 g). beba je prezivila... Ginekolozi su mi govorili kako imam rijedak oblik dvoroge maternice, a posteljica mi je pokazala Chorioamnionitis acuta (stadij II, gradus I) Funiculitis acuta (Stadij I gradus I).... Nije mi jasno sta je izazvalo te dvije upale.. brisevi mi se nisu vadili u trudnoci ni u bolnici... Poslje sam otkrila da mi je septum uterus citavom duzinom... Nije mi jasno zasto je moj i svi drugi ginekolozi govorili da mi je dvoroga maternica koja je razlika.. I koje bakterije su uzrok ovim upalama sto mi pisu na posteljici??????

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.08.2013. 11:15

Poštovana, radilo se o bakterijskoj upali plodne vode i plodovih ovoja.
Dakle trebalo je napraviti cervikalne briseve jer su bakterije došle ascenzijom( penjanjem) kroz vrat maternice.
Za dvorogu maternicu potrebno je napraviti 3d uzv da se ustvrdi o kojem tipu anomalija Mullerovih cijevi se radi.
Svakako je nužno napraviti i resekciju septuma.

L25

29.11.2013. 15:20

Postovani, muci me nekoliko stvari. Otkriveno mi je u trudnoci da imam dvostruku maternicu, zatim da je dvoroga, a kad sam zavrsila na kiretazi da mi septum zaizima tri cetvrtine maternice. Nakon kiretaze u petrovoj, narucili su me na kontrolu koja je bila samo pitanje da li jos krvarim, nalaz biopsije i uputa da se nakon mjesecnice uputim vlastitom ginekologu. Kako u zadru rade cirkus od primanja pacijenata na preglede, pitala sam u petrovoj sto ako me ginekologica za tu kontrolu naruci nakon par mjeseci, rekli su mi da me mora primiti. Kiretaza je bila pocetkom 9. Mj, a ja svoju kontrolu jos cekam, narucena sam 3.12.
u zagrebu se moglo nadoplatiti da papa test bude ranije gotov, u zd nikad nisu ni culi za to. Imala sam 3 mjesecnice od kiretaze, trajale su po dva dana, imam konstantnu bol u krizima, toliku da ne mogu podici nesto s poda. Imam 25 god, jako sam zeljela tu bebu, imam septum ili sto vec jer sve dijagnoze pokazuju drugacije, doktoricu u koju nemam povjerenja i zanima me imam li ikakvo pravo od te doktorice traziti hitan nalaz ili sto da uopce radim po pitanju bolova i fizicke slabosti.... Kako sam student, nemam mogucnosti platiti privatnog lijecnika, a u cijelom zadarskom podrucju djeluje svega desetak doktora od kojih niti jedan ne prima nove pacijente.