Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


serklaža


Autor Poruka

Azra

25.09.2001. 15:42

Poštovana,

u 26. sam tjednu trudnoće. Na posljednjem pregledu ustanovljeno mi je sljedeće : "... cerviks 1 čl, za prst prohodan do unutarnjeg ušća koje bi se forsirano dalo proći.. ". Preporučeno mi je mirovanje uz tablete Normabel, te sam naručena na kontrolu za tri tjedna, a ukoliko bih se nastavila otvarati trebala bi mi biti napravljena serklaža.

Zanimalo bi me kakav je serklaža točno postupak, te koji su rizici pri porodu nakon iste.

Pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru,

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 20:03

Poštovana gospođo Azra,
Serklaža predstavlja postavljanje kružnog šava na grlo maternice tijekom drugog tromjesečja trudnoće. To je zahvat koji se sve rjeđe provodi, radi toga jer smo skloniji tzv medikamentoznom liječenju prijetećeg prijevremenog poroda tokoliticima (Vama je savjetovano intenzivno mirovanje i th Normabelom).
Ukoliko se ipak Vaš ginekolog odluči za ovaj operativni zahvat tada će šav na maternični grlić postaviti koncem ili trakom od sintetskog materijala kako bi se spriječilo prijevremeno otvaranje. Vrlo je važno nastaviti provoditi ginekološke kontrole, a u novije vrijeme provodi se tzv transvaginalna cervikometrija (mjerenje dužine i oblika cerviksa vaginalnom ultrazvučnom sondom). U slučaju da trudovi ne nastupe ranije, šav serklaže se skida kada dolazite u termin, te se u ovisnoti o lokalnom nalazu planira dovršenje trudnoće.

nermin

29.09.2010. 13:41

postovani,

( moj hrvatski nije bas dobar ali potrudicuse koliko mogu)

imam 32 g. na mojoj 25 izvrsena mo je konizacija, i nisam mogla zabremenuti, imala sam 4 inseminaacije- neuspesni,prije godinu dala zatrudnila sam sa invitro, i imalla sam rizicnu bremenost, u 15 nedelju prokrvarilla sam ali trajallo je 2-3 dana, primilla sam tarapiju hormoni neki za g sllovom ali nemogu da se sad setim, u 18 nedelju napravljeno mi je cirklaz zato shta sam billa otvorena vec 1 cm, sve do moje 24 nedelje ja sam mirovalla po preporuci lekara, u 24 nedelju vodenjak mi je pukao, i cjella je voda proteklla u roku 5-10 min. i kada sam otishlla u bollnici djete je billo josh zhivo, zhivo se i rodio nakon polla sate je umrllo. i tako dalje, ginekollog is te bollnice mi je preporucio jedan drugi vid na cirkllaz koji se pravi preko abdomena, cjella se materica stavlja u neku mrzu, ne znam sta tocno, mozete li mi reci nesto vishe o ovoj cirklazi gde se to pravi jell kod nas u Makenoniji to se ne pravi!!!

pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.10.2010. 18:45

Poštovana, prvi rizični faktor kod Vaše supruge je konizacija.
Konizacijom je odstranjen promjenjeni dio tkiva vrata maternice i na taj način je vrat maternice skraćen za oko 1,5 cm( Ukupno je dug oko 5cm)
Poznato je da vrat maternice "drži trudnoću" , a ako ga skratite na taj način opstetrički nalaz postane nepovoljan.
Naravno ne događa se to kod svake pacijentice ali predispozicija svakako postoji i češće je otvaranje vrata maternice kod operativnih zahvata na istom.
Čini mi se da kod Vaše supruge, teško mi je zaključiti prema Vašim podacima, bila prisutna i infekcija vrata maternice zbog koje je došlo do upale istog a bakterije su iz vrata maternice došle i do ovoja i plodne vode, gdjee su uzrokavale prsnuće vodenjaka i otjecanje plodne vode te prijevremeni porod.
Uzrok treba tražiti u infekciji vrata maternice po mom.
Što se tiče serklaže postoje razne modifikacije istog zahvata. Najčeće izvođena koja se izvodi u zagrebačkim bolnicama je po Hervetu.
Osim njega postoje i serklaža po Shirdkaru, Mc. Donaldu, Wurm- Hefneru te uz polipropilensku mrežicu.
Moj savjet je da prije iduće trudnoće učinite cervikalne briseve i nakon toga će kolege vjerovatno preporučiti "preventivnu " serklažu nakon 16.tj prije neg opstetrički postane nepovoljan.

tara11

05.04.2011. 19:46

Poštovani,

U 26.tjednu sam trudnoće (po UZV 2 tjedna manje), te mi je doktor preporučio strogo mirovanje, jer je dijagnoza: porcija 1čl,za prst do U.U.koje drži,uterus uvečan F/S=23cm.Također, na ultrazvuku se vide kontrakcije maternice.Imam i ureaplasmu koja je 10na3.molim da mi pobliže pojasnite što to znači i koliko je situacija ozbiljna.kontrola mi je za tjedan dana.

Unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.04.2011. 10:56

Poštovana, vaš opstetrički nalaz je uznapredovao prvenstveno jer se radi o trudnoći od 24 tjedna, te imate kontrakcije. S obzirom na opstetrički nalaz i smetnje apsolutno je nužna hospitalizacija te obrada u smislu krvnih pretraga, CRP-a, urinokulture, cerviklani brisevi, tokoliza s obzirom na kontrakcije, magnezij te terapija diazepamima.
Nakon toga vjerovatno serklaža, te svakako apsolutno i strogo mirovanje. Ja bih Vas s obzirom na opstetrički nalaz odmah uputio na hospitalizaciju.

nela-lora

23.04.2012. 11:10

Poštovani,

imam jedno pitanje u svezi sa serklažom. Naime, meni je u 21 tjednu učinjena serklaža zbog insuficijencije cerviksa (cerviks normalne duljine, uloživ za 1/2 članka, unutarnje ušće zatvoreno). Nakon zahvata sam otpuštena uz peroralne tokolitike i strogo mirovanje. Oko tjedan dana nakon serklaže mi se pojavio svijetlo žuti iscjedak, bez mirisa, vodenast, najobilniji ujutro nakon ustajanja. Nikakve druge tegobe, tipa peckanja ili sl. nemam. Tek sam za dva tjedna naručena na kontrolu pa ne znam što mi je činiti, da se ranije obratim svom liječniku s obzirom na navedeno? Čitala sam da je nakon serklaže normalna pojava iscjetka koji onda ostaje do poroda, a i da je i inače normalna pojava iscjetka u drugom trimestru s obzirom na jaču prokrvljenost. Međutim, ipak sam zabrinuta, pogotovo stoga što mi već dugo nisu rađeni cervikalni brisevi. Unaprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.04.2012. 22:35

Poštovana, s obzirom na sekrlažu i iscjedak svakako bi bilo potrebno se javiti na pregled i prije nego što ste naručeni.
Svakako savjetujem cervikalne briseve, laboratorisjku obradu, CRP, kao i urinokulturu.

Mirjana77

02.05.2012. 23:10

Poštovani, u 26.sam tjednu trudnoće, prije 4.tj napravljena mi je serklaža zbog insuficijencije vrata maternice. Na kontroli prije 2.tj., nalaz je bio : c.kanal održan za 38mm, uu zatvoreno, šav serklaže uredno drži, palpatorno ušće zatvoreno. Određeno mi je mirovanje te po potrebi korištenje Spasmexa (3X1).
Danas sam počela osjećati lagana probadanja unutar rodnice ili kao da me taj šav zateže, napominjem da cijelo vrijeme mirujem, dakle pretežiti dio dana provodim ležećki , ustajanje tek radi wc-a i sjedenje 10min za stolom radi ručka. U bolnici su mi bile napravljene sve pretrage (CRP, brisevi) i sve je bilo uredno.
Kako o samoj serklaži ima vrlo malo informacija i o eventualnim tegobama koje ona nosi ili ne, molim Vas da mi odgovorite dal su ta probadanja, zatezanja normalna i nakon 4.tj. od postavljanja šava? Užasno sam uplašena, osluškujem svaku reakciju svog tijela i s time se dovodim u grozno psihičko stanje, stalno strepim, strahujem.
Hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.05.2012. 16:35

Poštovana, opstetrički nalaz vam je sasvim uredan nakon serklaže osim što je cerviks malo skraćen(38mm).
Normalna je duljina oko 50 mm.
Mislim da se ne bi trebali brinuti, češće se kontrolirati, u terapiju evenutalno uvesti peroralne tokolitike i anksiolitike.
Normalno je da šav malo osjetite u rodnici kod kretnji i hodanja.

Mirjana77

03.05.2012. 23:10

Hvala Vam na odgovoru. Cerviks je možda te duljine jer mi je ovo druga trudnoća ( ne znam dal to ima veze), u subotu idem na pregled i pridržavati ću se svega što mi liječnik kaže.
Lijep pozdrav.

studentmeeeed

09.07.2012. 14:40

Poštovani,
na 5.godini medicine sam i često pitanje na ispitu je serklaža i dosta na tome ruše,iako u našim knjigama nema ništa o tome, a na internetu se većinom pojavljuju odgovori sa raznoraznih foruma. možete li mi ovdje odgovoriti koje su indikacije za serklažu u kojem tjednu trudnoće se radi i kako? puno bi pomoglo, hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.07.2012. 16:30

Poštovana, pogledajte sve moje odgovore na tu temu. Imate opisane po kojim se autorima izvode. Izvodi se svakako ne prije 16.tjedna a ne kasnije od 24tjedna a po nekim autorima do 28.tjedna. Jedina indikacija je insuficijencija cerviksa, dakle insuficijentan vrat maternice koji ne može zadržat trudnoću. Svakako u dokazu insuficijencije cerviksa je važno odsustvo upale( dks, crp, negativni nalaz cervikalnih briseva) te pozitivan nalaz uzv cervikometrije kao i klinička progreija nalaza na cerviksu. Savjetujem knjigu Williams- Obstetrics.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.07.2012. 16:45

Poštovana, kolegice ako nemate navedenu literaturu, javite mi se na mail; dsakoronja@yahoo.com pa cu vam poslat tih nekoliko skeniranih strana o serklaži .

studentmeeeed

10.07.2012. 14:05

hvala Vam puno happy pomogli ste i meni i buducim studentima. dovoljne su indikacije i kada se to radi happy hvala na trudu

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.07.2012. 22:40

Molim.

wera

17.10.2012. 20:35

Poštovani,trebam savjet.
u 22+4 sam tjednu trudnoće i na pregledu prije par dana ustanovljeno je da sam se počela otvarati (tako mi je gin. rekao).
U nalazu piše:
Porcija 1čl. za prst do UU koje drži, uterus uvečan F/S=21cm, smekšan.
Napravljeni su cervikalni brisevi i oni su u redu. Ovo mi je druga trudnoća, u prvoj nisam imala takvih problema. Kontrakcija i bolova nemam. Ginekolog razmišlja o serklaži,a koliko znam to je starija metoda i danas se takvi problemi riješavaju sa medikamentima.
Što bi bila Vaša preporuka?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.10.2012. 09:55

Poštovana, metoda svakako nije zastarjela, kao što ste vi rekli. Problemi cerviklane insuficijencije, što je vjerovatno kod vas slučaj ne rješavaju se medikamentozno nego serklažom.

geranium

06.03.2013. 22:35

Postovani doktore,

da li se u hrvatskim klinikama provodi transabdominalna serklaza (vise postavljen sav), koja omogucuje normalnu razinu aktivnosti tijekom trudnoce? Radi li se uoci trudnoce ili tijekom trudnoce?
Zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.03.2013. 10:55

Koliko sam upoznat kod nas se ne izvodi taj način serklaže.