Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani pobačaji, nalaz patologa


Autor Poruka

ivan76

28.03.2017. 10:05

Poštovani, imam 31 godinu i imala sam dva spontana pobačaja. Budući da mi je patološki nalaz od zadnjeg pobačaja dosta nejasan, možete li mi ga, molim vas, razjasniti? Na nalazu nije navedeno, gestacijska dob je 17 tjedana 3 dana.
Nalaz je:
Mrtvo tijelo ženskog fetusa bez vanjskih anatomskih malformacija i bez znakova maceracijskh promjena. Koža je zastojna, mjestimice po leđima i ekstremitetima oguljena. Anus je prohodan. Duljina lijevog stopala 2,3 cm, a duljina batka pupkovine 1.9 cm. Otvaranjem prsnog koša i abdomena nalaze se unutarnji organi koji su svi primjerenog rasporeda, makroskopskim izgledoom te histološkom građom odgovaraju gestacijskoj dobi i u njima se mjestimice nalaze zastojne krvne žile. Pupkovina je urednog izgleda. Otvaranjem glave nalazi se mozak koji je izrazito razmekšane konzistencije i u dijelom dostupnom analizi uredne građe s dijelom zastojnim krvnim žilama.

Više komada posteljičnog tkiva zajedno 9.5x9x1 cm, bez vidljive pupkovine i insercije pupkovine. Histološki posteljica je građena od uredno vaskulariziranih resica, s proliferacijom stanica korijalnog trofoblasta na površini nekih resica. U interviloznim prostorima su mjestimice oskudne do srednje obilne naslage fibrina. Plodni ovoji su urednog izgleda.

Moje pitanje je jesu li ove zastojne krvne žile normalan nalaz za pobačaj i koliko je klinički značaj navedenih naslaga fibrina u interviloznim prostorima? Koje biste mi pretrage preporučili kako bi se otkrilo zbog čega u mom slučaju dolazi do tih spontanih pobačaja?
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

28.03.2017. 18:45

Poštovana,
preporučio bih da učinite testiranje na trombofiliju jer je pojačana sklonost zgrušavanju krvi mogući uzrok pobačaja i ovakvog patohistološkog nalaza.