Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća i hirzutizam2


Autor Poruka

ella

13.01.2002. 03:17

POŠTOVANA DR.KUPEŠIĆ!
PODACI SU ŠTURI JER VAM NIKAKO NISAM MOGLA POSLATI PITANJE.HORMONSKU ANALIZU URADILA SAM PROŠLE GODINE ČIJE VAM NALAZE PRILAŽEM TE JEDINO ŠTO NIJE URAĐENO JEST SPERMIOGRAM SUPRUGA.DO OVULACIJE DOLAZI SVAKOG MJESECA I POTVRĐENO JE OD STRANE GINEKOLOGA I POMOĆU KUĆNOG TEST-APARATIĆA.JEDINO DA VAM NAPOMENEM DA DIANE NE PODNAŠAM(UDEBLJALA SAM SE,MUČILE SU ME VRTOGLAVICE,MUČNINE I GLAVOBOLJE)NAJLJEPŠA VAM HVALA ŠTO STE ODGOVORILI NA MOJE PITANJE TE SE NADAM DA ĆE OVI NALAZI BITI DOVOLJNI DA ME UPUTITE KOME DA SE OBRATIM U VEZI HIRZUTIZMA TE KOJE SU MI ŠANSE DA OSTVARIM TRUDNOĆU.
HORM.AMNALIZA: 5D.C. LH 4,4 FSH 4,8 PRL 11,4 ESTRAD 154 DHEAS 4,87 FT 6,4 21 D.C. ESTRAD307 PROG 20,2 . ŠTITNJAČA: T3 2,2 T4 81 TSH 5,4 ANTI TMA ANTI TG NEG.
GINEK.NALAZ:SRED.CIKL.UTERUS 64X30X37 SINISTROPONIRAN HOMOGENE GRAĐE.E.JE UPROLIFERACIJI -8MM. D.JAJNIK 45X22 SA VOD.FOLIK.17MM. L.JAJNIK STRAGA UZ UTERUS 27X18 POLICIST.RETROUTERINO B.O.

Doc dr. sc. S. Kupešić

13.01.2002. 17:36

Poštovana,
Uvidom u Vašu dokumentaciju mogu zaključiti da u Vas nema supstrata za dijagnozu policističnih jajnika (hormonski status ne pokazuje FSH/LH inverziju, a veličina nedominantnog jajnika - onog jajnika koji ne pokazuje porast dominantnog folikula - je u granicama normale, volumen nije povećan, što bi bila osnovna značajka policističnih ovarija). Također, Vaši su ciklusi dokazano ovulacijski i što se tiče priloženih nalaza oni ne pokazuju nikakva, za buduću reprodukciju značajna odstupanja. Ipak, da bismo procijenili da li možete ostvariti željenu trudnoću nedostaju značajni podaci : nalaz spermiograma i podaci o prohodnosti jajovoda. Nakon ovih pretraga dobiti ćete jasniji uvid u moguće uzroke neplodnosti koji će usmjeriti daljnju obradu i liječenje. Puno sreće.

ella

14.01.2002. 00:50

Poštovana, dr.Kupešić!
Zahvaljujem Vam se na Vašem odgovoru, te Vas bi molila da mi odgovorite na samo još 2 pitanja. Zanima me kakav je to pregled prohodnosti jajovoda te kome da se obratim u vezi hirzutizma? Izgleda da uzrok njemu nisu policistični jajnici,ni hormoni već nešto treće.

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.01.2002. 15:27

Poštovana,
Ispitivanje prohodnosti jajovoda može se učiniti pomoću rengenske ili ultrazvučne histerosalpingografije, prilikom kojih se ubrizgava kontrastno sredstvo u materničnu šupljinu i prati kretanje kontrasta kroz oba jajovoda. Alternativa je laparoskopska kromopertubacija kojom se u potpunoj anesteziji u pravom malom operativnom zahvatu pod kontrolom optičke kamere promatra prohodnost jajovoda.
S obzirom da je ultrazvučnim i hormonskim pregledom isključena dijagnoza policističnih jajnika bilo bi uputno uputiti se na konzilijarni pregled internisti, specijalisti endokrinologu.Puno sreće.