Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoca ili?


Autor Poruka

Nella008

22.07.2018. 01:30

Pozdrav.
Prosli mjesec imala sam menstruaciju normalno trajala je 4dana,par dana nakon toga imala sam nezasticeni odnos pri cemu je muz svrsio u mene. Ovaj mjesec prije ocekivane menstruacije napravila sam test za trudnocu cca 1tj prije.,i test je bio negativan. Prije 3 dana imala sam iscjedak smede boje,koji je bio samo na papiru tokom brisanja. Dan poslje pocela sam krvariti ali jako slabo,tamnocrvenu krv i ugrusci niti,takoder i 3 dan isto jako oskudno,tamnocrvena krv sa jos tamnijim nitima. Ali taj 3 dan krvarenje je stalo. Simptomi kao i uvijek prije menstruacije bolne bradavice,nadutost.,dali postoji moguucnost da sam trudna,po svemu ovdje navedenom. Svakako cu u ponedjeljak kupiti ponovno test za trudnocu,i tokom tjedna otici ginekologu,ali dok to ne ucinim htjela sam upitati i tu.

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2018. 21:55

Poštovana, nemoguće je reći da li se radi o trudnoći, ali ukoliko se javilo oskudno krvarenje u vrijeme očekivane menstruacije treba pomisliti na implantacijsko krvarenje.

bojimmseee

23.07.2018. 12:00

Poštovani,

Zadnju menstruaciju sam imala 06.6.2018. pošto imam neredovne cikluse odlucila sam da pijem Femisan A kapi, međutim menstruacija mi idalje kasni test sam uradila 7 dana nakon kašnjenja tačnije 13.7. bio je negativan, ali istog tog dana imala sam odnos ali sa prekinutim snošajem, te sam taj dan otisla na more i bila 7 dana, kad sam se vratila pojavio se smeđi iscjedak, leđa me bole, nekad stomak, ujutu su mi blage mučnine, menstruacija mi kasni 17 dana, da li ce test pokazati tacno ako ga uradim danas jer sam 13.7. imala taj rizicni odnos, te je mozda on uticao da zatrudnim i da li se moze zatrudniti ako menstruacija kasni kao sto se meni desilo 7 dana, posto mi je neredovan ciklus, nikad ne znam kad su mi plodni dani. Koliko mogu vjerovati na tacnost testa koji cu danas uraditi ili da pricekam jos par dana? Jako sam zabrinuta, nadam se Vašem odgovoru.
Hvala Vam unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

23.07.2018. 17:05

Poštovana, budući da imate neredovite cikluse nemoguće je odrediti plodne dane. Deset dana od odnosa, test na trudnoću pokazuje rezultate s velikom točnošću. Učinite test s prvim jutarnjim urinom.

bojimmseee

23.07.2018. 18:05

Uradila sam test kao što ste rekli sa prvim jutarnjim urinom, bio je negativan, to znači da nema razloga za brigu što se tiče trudnoće? Koji mogu biti razlozi tog smeđeg isjedka, imam ga baš jako, da li će uopšte menstruacija da nastupi?

Ivo Balenović, dr. med.

24.07.2018. 09:50

Trudnoća je isključena, moguće da se radi o blažem hormonskom disbalansu ( insuficijencija žutog tijela) zbog čega dolazi do oskudnog krvarenja prije menstruacije.

ciki11

24.07.2018. 14:50

Postovani,

Molim Vas za misljenje.. naime, proslog mjeseca mi je ciklus poranio 2 dana, trajao 5 dana. Sve regularno.
6. dana ciklusa mislim da je bila ovulacija ukoliko je to moguće da bude tako rano? Onaj iscjedak sluzavi rastegljivi sam primijetila pa zato tako mislim.. tog dana i dva dana kasnije smo imali odnos u nadi da su mi mozda ovog mjeseca plodni dani ranije bili.

15. dana ciklusa (8-9 dana nakon odnosa) mi se pojavio svijetlo braon iscjedak koji do sad nikad nisam imala.. a sjutradan je iscjedak bio malo tamniji i sluzaviji, sa tragovima sukrvice.

Da li postoji sansa za trudnocu? Ne boli me nista, niti jajnici niti grudi... samo imam blage glavobolje.
Znam da je za test rano a strah me je da cu se razocarati ako dobijem ciklus.

Inace su mi svi brisevi u redu i nemam nikakve bakterije niti upale koje bi dovele do krvarenja.

Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

24.07.2018. 16:30

Poštovana, 6. dan ciklusa je prerano za ovulaciju. Braon iscjedak koji se javio 15. dana vjerojatno je posljedica ovulacijskog krvarenja.

bojimmseee

02.08.2018. 22:10

Poštovani,

Test sam opet radila 16 dana nakon odnosa i bio je negativan, međutim menstruacija još ne dolazi a ja osjećam jake bolove u jajnicima, napirenost u stomak, bol u leđima, mučninu, da li je to znak da će menstruacija ipak nastupiti ili šta drugo može biti?

Ivo Balenović, dr. med.

03.08.2018. 09:35

Ne radi se o trudnoći. U pitanju je hormonska neravnoteža. Ukoliko menstruacija ne nastupi do idućeg tjedna javite se liječniku radi pregleda i terapije kojom će se potaknuti menstruacija.

bojimmseee

11.08.2018. 10:35

Poštovani,

Javljam se opet, testove sam radila nakon 10,16,23 dana od odnosa (odnos je bio 7 dan kasnjenja menstruacije) svi su bili negativni, međutim menstruaciju nisam dobila 1mj i 5 dana, osjecam se grozno stomak mi je ogroman, leđa me bole, sad nisam u mogućnosti da odem kod ginekologa, ali pošto imam 17 godina, prosle godine mi se desio slican problem ginekolog je rekao da je to u pitanju genetika, osjecam nekad u toku mokrenja neko peckanje, ali kao u podrucju materice, ne znam tacno definisati na kom je podrucju, procitala sam da se caj od brusnice koristi za te probleme pa da li bi on mogao rijesiti to, jer ginekologu ne mogu otici za narednih 10 dana, a ovo stanje mi mnogo smeta, dojke me svrbe i to me zabrinjava jer sam cula da je to glavni simptom trudnoce.
Hvala Vam unaprijed, te na svim odgovorima koji ste mi do sad uputili.
Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

11.08.2018. 23:40

Sigurno se ne radi o trudnoći. Potrebno je potaknuti menstruaciju. Za to se koriste Duphaston tablete 2x1 kroz 10 dana. Tablete možete dobiti na recept.

anapav

13.08.2018. 11:35

Poštovanje, menstruacija mi kasni već 3 dana. Odnose sam imala 31.7. i 5.8., oba zaštićena. Za svaki slučaj uradila bih test za trudnoću, da bih mogla da je isključim sa sigurnošću, po Vašem mišljenju je li rano da sad uradim? Ili treba da pričekam? Također, osjećam stalni pritisak na mokraćni mjehur, je li to znak upale neke i može li biti uzrok kašnjenja?Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

13.08.2018. 16:10

Poštovana, budući da su odnosi bili zaštićeni vjerojatno se ne radi o trudnoći. Test možete napraviti s prvim jutarnjim urinom. Ukoliko imate smetnje prilikom mokrenja i osjećaj pritiska na mjehur preporučio bih da uradite urinokulturu.

anapav

16.08.2018. 10:25

Poštovani, uradila sam test (gravignost ultra), 15 dana nakon odnosa i 5. dan kašnjenja menstruacije. Negativan je. Mogu li isključiti trudnoću? Hvala Vam puno.

Ivo Balenović, dr. med.

16.08.2018. 11:15

Poštovana, trudnoću možete isključiti

bojimmseee

30.04.2020. 10:20

Poštovani,
cikluse imam neredovno, a sada mi se javio jedan problem. Prošlu menstruaciju sam trebala dobiti 5.3.2020. međutim na taj dan mi je krenula menstruacija (ne znam da li je mens.) bila je jako crne boje, trajalo mi je to 4-5 dana koliko mi inače traje normalna menstruacija, imala sam srednje jako "krvarenje" samo je bilo skroz tamno (skoro pa crno), samo nekada u toku dana sam primjetila da ima i tamno crvene krvi. Prije toga sam imala odnose, par ih je bilo nezasticeno, ali prvi put i bez snošaja unutra. Nakon tog tamnog krvarenja poceli su mi bolovi u jajnicima, po dnu stomaka, nekada sam imala osjecaj da sam ponovo dobila menstruaciju, međutim nisam. Svrab dojki mi se jako često javlja od tad. Takođe mi se javlja svrab intimnog područja, već unazad 10 dana i učestalo mokrenje. Danas sam primjetila da mi se pojavio braon iscjedak i intezivan je. Taj svrab me jako iritira, skoro mi je prisutan tokom čitavog dana. Zanima me da li je moguće da je riječ o trudnoći? Zbog čega mi se pojavio smeđi iscjedak, da li je riječ možda o nekoj infekciji? Zbog trenutne situacije nisam bila u mogućnosti da kupim test, a takođe ni da odem kod ginekologa.
Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

30.04.2020. 11:10

Poštovana, trudnoću možete isključiti, dobili ste menstruaciju. Boja krvi ovisi koliko je dugo krv bila u kontaktu sa kisikom (oksidacija). Kada se krv duže zadrži u rodnici može potamniti. Simptomi koje navodite vjerojatno su posljedica gljivične upale. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika - možete ih dobiti u ljekarni bez recepta.