Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tvrda maternica i krvarenje u trudnoći


Autor Poruka

MaryHorowitz

15.07.2011. 10:25

Pozdrav,
nalazim se u 22. tjednu trudnoće i gotovo od početka me prati neka sukrvica.
U početku mi je rečeno da je to polip koji lagano krvari i da će tako ostati do kraja trudnoće. Na jednom od idućih pregleda kod drugog doktora mi je rečeno da polipa nema već da je u pitanju ranica na grliću maternice koja će također do kraja trudnoće bojati iscjedak. Zadnjih 10-ak dana imam konstantno smeđe rozi iscjedak koji je nekad veći nekad manji i bila sam na dvije kontrole kod oba doktora i jedan još uvijek tvrdi da je polip koji se više ne vidi jer se povukao unutra ali ipak iz njega ide krv, dok drugi tvrdi da je vjerovatno krivac ranica na grliću.
Osim te sukrvice oba doktora su se složila da mi je maternica tvrđa i zbog toga sam dobila tri vrste tableta koje svaki dan pijem: normabel, ormidol i partusisten. Objasnili su mi da su te tablete da ne bi došlo do kontrakcija maternice. I naredili su mi mirovanje. Jedan od doktora je rekao da bi ovo krvarenje moglo biti i zbog toga što je maternica tvrda, odnosno kao u grču. Danas sam također napravila cervikalni bris jer je jedan doktor posumnjao da bi maternica mogla biti tvrđa radi bakterija (drugi doktor se naravno nije složio s tim, ali smo ipak bris napravili).
Možete li mi i vi dati vaše mišljenje oko ovog krvarenja koje nije nikad obilno, zapravo je uvijek smeđi iscjedak, ali svakako me zabrinjava i oko tvrde maternice? I kako sam u prosjeku svako dva tjedna na pregledu, ako ne i češće, do kada se smije vršiti vaginalni pregled? Što bi po vama trebala poduzeti još?
Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.07.2011. 12:05

Poštovana i ranica na vratu maternice i decidualni polip mogu biti uzrok krvarenja i sukrvice u trudnoći. Isto takood uzroka može biti infekcija, hematomi, placenta previja.
Slažem se apsolutno sa tokolizom kod Vas. Pregled svaka 2 tjedna. Vaginalno se pregledava do kraja trudnoće, isto kao i u porodu.
Sve što ste napravili od obrade do sad je u redu, kao i to što su Vam uzeli cervikalne briseve.