Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

daniela

12.10.2001. 20:36

Poštovani,
U zadnjoj mikrobiološkoj pretrazi cerviksa nađene su mi ureaplasma urealitycum i streptokok aglactinae. Molim Vas da mi pobliže objasnite ove pojmove. Imam spiralu godinu i pol dana, no međutim imam konstantni iscjedak bijelo žute boje . Menstruacije traju i do 11 dana i vrlo su nedefinirane - nikad neznam kad ću dobiti menstruaciju, a kad dobijem to se svodi na kapanje gustog smeđeg sekreta tri do četiri dana i tek onada bude nekakava menstruacija. Da li je moguće da je spirala uzrok gore navedenim infekcijama i da li bi bilo poželjno njeno vađenje. Suprug mi se također testirao ali su njegovi rezultati negativni. U očekivanju Vašeg odgovora primite srdačan pozdrav.

Doc dr. sc. S. Kupešić

13.10.2001. 20:59

Poštovana gospođo Daniela,

Postojanje stranog tijela (intrauterinog uloška) umnogome doprinosi učestalosti genitalnih infekcija, te se u slučaju njihova recidiva i posebno, nakon identifikacije uzročnika upale savjetuje ekstrakcija IUDa i provođenje energične antibiotske terapije prema antibiogramu. Bilo bi poželjno da se provede kombinacija peroralne i lokalne terapije (tablete u kombinaciji s vaginaletama) neposredno nakon vađenja IUD-a, te da se po mogućnosti IUD pošalje na mikrobakteriološku analizu. U slučaju dugotrajnijih smetnji (isjcjetka žućkaste boje) bilo bi poželjno da peroralnu terapiju primjenjuje i suprug zbog rizika od unakrsne infekcije.

daniela

15.10.2001. 14:48

Poštovani,
Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru, ali Vas još jednom molim da mi pobliže objasnite pojmove ureaplasme urealitycum i streptococus aglactinae, odnosno kako se dobivaju, liječe, koje posljedice uzrokuju...

Doc dr. sc. S. Kupešić

17.10.2001. 22:10

Poštovani,
Streptokokne infekcije uzrokovane su bakterijama loptasta oblika, koje mogu obitavati u fiziološkoj mikroflori dišnog probavnog i urogenitalnog sustava. Šire se aerogeno i dodirom, a mogu uzrokovati klinički različite bolesti koje primarno ovise o mjestu ulaska streptokoka. Ureaplasma je mirkoorganizam koji uvjetuje urogenitalne infekcije, a spada među najsitnije mikroorganizme. Razmnožava se u aerobnim i anerobnim uvjetima, otporne su na niske termperature, a osjetlljive su na tetracikline. Najčešće ne uvjetuju izrazito manifestne infekcije, već dovode do pritajene respiracijske ili urogenitalne mikoplazmoze.

muterkuraz

18.05.2010. 12:50

Štovani,

prije mjesec i pol dana napravila sam bris pošto sam osjećala konstantni pritisak i grčeve u donjem djelu trbuha plus nedefinirani iscjedak. Bris je pokazao ureaplasmu urealyticum 10 na 3, dobila sam terapiju (partner isto) doxicycline. Nakon toga ponovila bris i opet ureaplasma samo ovaj put 10 na 4. Dobila summamed ( i partner isto) prvi dan 2 tablete, ostalih 3 dana po jedna svaki dan. Međutim...prije 5 dana sam prestala s terapijom i bojim se da opet nije prošlo jer imam isti pritisak i iscjedak. Ginekolog mi je rekao da dođem za mjesec dana jer summamed ima produljeno djelovanje - ako sam ga dobro shvatila. U međuvremenu odlučila sam se za biljne čajeve koji imaju antibiotsko djelovanje (majčina dušica, kopriva, list breze...znam da to baš nema neki učinak...ali ne može odmoći) plus matična mliječ za dizanje imuniteta. Zanima me postoje li vaginalete koje se mogu kupiti a da ne idu na recept a koje djeluju antiseptički (femigel-ali to su kao neke biljne)...Druga stvar ako se nisam riješila te bakterije kako je se riješiti (nije da ne vjerujem svom ginekologu-all..ipak...drugo mišljenje)? I treće, koliko je ureaplasma opasna glede reproduktivnosti ( u oba partnera) jel moram strahovati, i postoji li kad se čovjek izlječi neka pretraga koja pokazuje koliko je ureaplasma naštetila jajnicima, jajovodu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.05.2010. 22:20

Poštovana, ureaplasma kao i mikoplazma slabo su virulentni mikroorganizmi, razmjerno često se nalaze u ginekološkom sustavu žene.
Nije točno povezana njihova uloga sa upalama spolnog sustava žene.Mnogi ih povezuju sa neplodnošću, komplikacijama u trudnoći , krvarenjima u ranoj trudnoći, spontanim pobačajima, prijevremenim porodima. Drži se da imaju neku ulogu u nastanku upale jajovoda.
Moje mišljenje je da je Vaš liječnik dobro postupio, premda mi se broj od 10 na 3 ili 10 na 4 čini premalim za uzimanje terapije.
Iz iskustva dobro znam da je liječenje istih vrlo mukotrpno i u nekolicini slučajeva potrebno je opetovano liječenje oba partnera. Nažalost prema antibiogramu osjetljive su samo na tetracikline i azitromicin.
Poradite na imunitetu, uz lokalnu primjenu vaginaleta za normalizaciju flore i PH-a rodnice.

nebu dobro

08.06.2010. 18:40

poštovani,

mogu li se bakterije iz porodice mikoplazmi prenjeti oralno ili analno, odnosno da li tako prenese uzrokuju ureaplasmu ili pak neke druge smetnje? što se može desiti kod oba partnera ako se ureaplasma ne uspije izlječit kroz dulje vrijeme unatoč opetovanom lječenju?

hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.06.2010. 21:30

Poštovana, oralno svakako ne. Analno svakako da.
Potrebno je liječenje oba partnera neki puta i opetovano.

marta-

09.11.2010. 09:40

Poštovani...cervikalnim brisom u siječnju bila mi je izolirana ureaplazma u niskom titru...nisam dobila nikakvu terapiju...u lipnju sam ponovila briseve i ona je i dalje bila u niskom titru...bila sam nakon toga na zahvatu letz biopsije (doktor je rekao da niski titar ne smeta zahvatu) ali sam nakon tog zahvata ipak popila antibiotik (eritromicin kroz 12 dana)...
ono što me brine je menstrualni ciklus koji mi je uvijek do letz biopsije bio uredan (30-32 dana), nakon ovoga se počeo skraćivati (za 5 dana) u kolovozu (krajem) sam se javila doktoru koji mi je obavio zahvat i rekao dao mi je cefalin od 1g dvaput dnevno/7 dana...pogledao mi je UZV-om i da je to sve u redu a u dijagnozu stavio endometritis subac. jer da su se vjerojatno neke bakterije popele malo višlje prema maternici pa da će mi s cefalinom (antibiotikom širokog spektra to proći)...prije antibiotika sam ponovila kod svog soc.ginekologa briseve i svi su negativni uključujući i ureaplazmu...tada sam popila cefalin i mjesečnica je došla na 30 dana...a nakon notga opet na 26 pa evo sad na 23...
da li je moguće da je ureaplazma prilikom zahvata otišla prema maternici i da mi neka gornja upala remeti ciklus?
kako to mogu provjeriti s obzirom da su cerviklani brisevi uredni?
da li bi se na običnom UZV vidjela zdjelična upalna bolest?
jako me strah, planirala bi uskoro trudnoću ali ovi skraćeni ciklusi me jako brinu...inače, ništa me ne boli i nemam iscjetka ali to često i je opasno...kad simptomi ne postoje...
molim vas vaše mišljenje i što bi po vašem bilo potrebno provjeriti?
Hvala puno i lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.11.2010. 17:00

Poštovana, višekratno ste učinili cervikalne briseve i zadnji nalazi su Vam negativni.
Letz biopsija nikako nema veze sa skraćenim ciklusom. Mislim da ste na krivom tragu.
Ako ste se uz nalaz briseva i UZV -om uvjerili da nema znakova infekcije maternice niti jajnika ni jajovoda onda to svakako nije uzrok.
Uzrok može biti u anovulacijskom ciklusu ili žuto tijelo slabije producira progesteron(hormon koji održava drugu fazu ciklusa)
Mislim da bi uputnije bilo učiniti p4(progesteron) 21 dan ciklusa pa ukoliko je nizak kroz 3mjeseca u drugom dijelu ciklusa nadoknađivati isti.
To je moje mišljenje ovako na osnovu iznesenog.

marta-

10.11.2010. 11:55

ok doktore, hvala vam puno na savjetu...učiniti ću cijeli hormonski status...nadam se da će se dovesti to sve u red...lijepi pozdrav!!!

rz

22.11.2010. 22:50

Poštovani,
napravljen mi je bris cerviksa i nalaz je izolirao Ureaplasmu urealyticum, u koncentraciji 10^3 CFU/ml.
Ginekologica mi je kao terapiju prepisala antibiotik Avexol i vaginalete Rojazol kroz 14 dana.
Ne sumnjam u njezinu stručnost, ali me zbunilo kad sam u uputi o lijeku pročitala da 'ove tablete nisu dovoljne u liječenju ovog tipa infekcije; potrebno je prepisati dodatni antibiotik u liječenju infekcija gornjeg genitalnog trakta'.
Možete li mi potvrditi da li je ovo dobra terapija i da li je dovoljna.

Lijep pozdrav

rz

22.11.2010. 23:30

Ispričavam se, antibiotik se zove Avelox.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.11.2010. 13:30

Poštovana ja uopće ne bi Vam dao antibiotik je je količina ureaplasme vrlo mala 10 na 3.
Ako bih se i odlučio za liječenje važno je isto primjeniti prema nalazu antibiograma prema kojem je Vaša liječnica vjerovatno i postupila.
Nažalost to je bakterija koja reagira na vrlo malo antibiotika( uglavnom na azitromicin i doksiciklin) ali i dalje smatram da antibiotik nije bio nužan sa ovom količinom bakterija.
Preporuka kontrolni CB nakon 2-3 tjedna.

klamerica

28.02.2011. 16:15

Poštovani, nakon godine dana liječenja konačno sam se riješila ureaplazme, međutim, ono što mene muči jest slijedeće: kako sam prije toga godinama bila na oralnoj kontracepciji i stalno imala neke upalice, te, zadnjih godinu dana imala ureaplazmu, iskreno ne znam što je normalan iscjedak a što ne, i uopće me je sram pitati doktora što on misli. Naime, zadnji nalazi su bili ureplazma nije izolirana i papa test ok. Međutim, ono što me muči jest da odkad sam prestala piti tablete (2 mjeseca) imam problema sa "ulazom u vaginu" ili mislim da je to introitus. Naime, često puta mi zna puknut kožica tijekom odnosa, a osim toga katkad osjećam bockanje i peckanje u tom predjelu neovisno o iritaciji. Samo bi htjela naglasiti da sam bila i kod privatnika i kod javnog ginekologa, i oba su rekla da je sve ok. Više ne znam jel sam hipohondar ili imam nešto što oni ne vide.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.02.2011. 21:06

Poštovana, tijekom tj . prije odnosa savjetujem da VI i partner koristite lubrikant ili neku neutralnu kremu izvana.

iva25

04.03.2011. 20:16

Poštovani
Od 8 mj prošle godine imala sam 5 upala mjehura izazvanih bakterijom escerichia coli koje sam liječila antibioticima. Nakon antibiotika nalaz bi bio negativan ali bi se upala kroz mj dana opet ponovila. Zadnja upala je bila 1.1.2011, nalaz nakon antibiotika negativan i za sad je sve u redu. U 9-10 mjesecu napravila sam i briseve na ureaplasmu, mikoplasmu, aerobe, anaerobe i clamidiju. Sve je bilo negativno. Prije mjesec i pol dana osjetila sam tegobe u uretri, napravila urinokulturu koja je bila negativna i briseve cerviksa i uretre koji su došli pozitivni na ureaplasmu i mikoplasmu u uretri i u cerviksu. Dobila sam terapiju, partner također. Moj ginekolog mi je na moje pitanje otkud sada to kada su u 10mj nalazi bili u redu odgovorio da pitam krivog muškarca. Na bilo kakvo moje pitanje usmjereno prema tome dali postoji bilo koja druga mogućnost osim nevjere mog partnera to je kategorički odbacivao. Ureaplasmu sam imala sa prošlim partnerom koja je bila izliječena, mikoplasmu nikada. Zadnje dvije godine od kada sam sa svojim partnerom radila sam 3 puta briseve na ureap. i mikop. i uvijek su bili negativni kao i taj zadnji u 10mj a sad su pozitivni i u uretri i u cerviksu, s tim da sam prvi put radila bris uretre, inače samo cerviksa.
Ispričavam se zbog dužeg posta ali moje pitanje je dali postoji mogučnost da su u 10 mj nalazi na ureaplasmu i mikoplasmu negativni a u 2 mj pozitivni, da je isti partner u pitanju i da je vjeran. Ili je zbilja nužna nevjera jednog od partnera da bi brisevi došli pozitivni.
Zahvaljujem na odgovoru,
S poštovanjem

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.03.2011. 23:42

Poštovana, ureaplasma i mikoplasma česte su bakterije u ginekološkom sustavu žene. Jako teško ih je izliječiti, odnosno smanjiti njihov broj, jer reagiraju na vrlo malo antibiotika. Pošto nikad prije niste radili briseve uretre, pretpostavljam da je ona i prije bila kolonizirana sa ureaplasmom i mikoplasmom samo nikad nije dokazivana tamo. Savjetujem da Vaš partner uradi urinokulturu, bris uretre, te mikrobiološku analizu ejakulata da se vidi da li su kod njega prisutne. Tko je kome vjeran ili nije ne bih komentirao, jer se ne bavim špekulacijama, ali mislim da ćete iz ovog zaključiti.

mare015

06.05.2011. 17:00

Štovani,
trenutno sam u sedmom mjesecu trudnoće. Cervikalnim brisevoma mi je prije dva mjeseca dijagnosticiran Streptococcus haemolyticus grupe b kao i Ureaplasma urealyticum 10na3CFU/ml. Nakon terapije sumamedom i ponovljenih briseva, streptokoka više nema( nalaz sterilno) ali je ureaplasma sada 10na5. Koliko je i da li je ona opasna za trudnoću i porod, te da li uz terapiju antibioticima koja će vjerujem biti ponovljena, savjetujete i neke prirodne "lijekove" tipa propolisa ,čajeva, bilo čega što bi moglo pomoći?
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.05.2011. 01:36

Poštovana, ureaplasma u tom broju svakako može biti opasna. Ista može učiniti upalu vrata maternice, a ako ascendira čak i upalu plodovih ovoja i dovesti do prijevremenog poroda. Svakako ju je nužno i opetovano liječiti. Nažalost reagira na jako malen broj antibiotika( Azitromicin, eritromicin). Svakako da je opet nužna terapija. Lokalno se može davati klindamicin. Svakako nakon vaginalne terapije možete koristiti preparate koji održavaju PH niskim i prevniraju njezino ponovno javljanje.