Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ureaplasma, streptokok, HPV


Autor Poruka

BunnyBear13

17.02.2021. 22:40

Poštovani,
brisevi su pokazali pozitivan nalaz na ureaplasmu, streptokok te pozitivan HPV 16 i skupni test na ostale tipove. Doktorica mi je prepisala vaginalete i antibiotik. Također mi je rekla da i partner treba uzimati antibiotik. Nažalost, nije mi ništa dodatno objasnila, a naručena sam uskoro i na kolposkopiju.
Simptome nemam nikakve. Papa testovi su do sad uglavnom pokazivali upale koje sam kiječila vaginaletama.
Čitajući na internetu, pročitala sam da za HPV nema lijeka. Za što od navedenog je antibiotik? Koliko trebam biti zabrinuta i što mi je dalje činiti? Da li je antibiotik zaista dovoljan? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

18.02.2021. 11:15

Poštovana, antibiotok ste dobili zbog ureaplasme. Streptokok normalno kolonizira rodnicu i on se liječi samo u trudnoći. Za HPV nema lijeka, ali se virus ionako ne liječi nego se liječe promjene koje on uzrokuje (CIN-ovi). Daje se protuupalna terapija i potrebno je jačati imunitet kako bi se organizam obranio od virusa. Ukoliko HPV ne radi promjene u smislu CIN-ova, nije potrebno liječenje, nego samo kontrole do negativizacije.