Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Uterus


Autor Poruka

Kuglicaa

20.08.2018. 19:05

Postovani,posto mi je ciklus ovaj mjesec zapoceo smedjim iscjetkom na 22 dan i tako se pojavljivao 5 dana nakon toga na 27 dan je pocelo krvarenje koje je trajalo 5 dana kao i obicno.Posto mi se to znalo desavati i ranije pa bih pila po dva do tri mjeseca provera tablete otisla sam na pregled.Receno mi je da racunam od kako je krenila prava krv sto znaci da mi je danas 11 dan ciklusa neracunajuci onih 5 dana smedjeg krvarenja.Dobila sam za svaki slucaj opet 2 mj.provera tablete da nebi doslo do toga da krvarenje nece da stane kao sto je bilo prije zbog cega sam i pila proveru.Dr kaze da je po njoj sve u redu uradila je vaginalni uzv.i da sama odlucim dali da pijem opet 2 mj.da nebi doslo do produzenog krvarenja.Malo sam preopsirna ali moje pitanje je to sto vidim na nalazu da je maternica malo veca nego sto je bila prije.Prije dvije god.bila je 65×44,zatim prije 6 mjeseci 79×45 a sada je 8,2×4,2 cm.Pise da je uredan izgled endometrij proliferativan periovulatoran 7mm debljine.desni jajnik uredan lijevi dominantna folikula na 11 dan 22mm,douglas prazan.Prije godinu i pol papa uredan.Dali je po vama nalaz uredan odnosno zasto mi se maternica povecava,imam 39 god.I da li i po vama treba da racunam ciklus od kako je pocela krv ili i onih 5 dana smedjeg krvarenja.

Ivo Balenović, dr. med.

20.08.2018. 21:35

Poštovana, menstruaciju računajte od kada je počelo pravo krvarenje. Smeđe krvarenje je zbog slabijeg lučenja hormona žutog tijela (progesterona) zbog čega ste dobili terapiju proverom. Ultrazvučni nalaz je uredan, Što se veličine uterus tiče on je u granicama normale, a to što je sada nešto veći vjerojatno je stvar presjeka u kojem je mjeren. Ukoliko je presjek malo ukošen ili nije izmjeren točno u najduljem presjeku (uterus je kruškolik) dužina će ispasti veća, odnosno manja.