Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uterus septum


Autor Poruka

Deja

11.01.2004. 18:48

poštovani. Već je prošlo tri godine kako pokušavamo dobiti djete. ja imam 26 godina, a moj suprug 27. Hormoni su mi u redu, samo mi je doktor rekao da bi mi progesteron mogao biti i bolji a on je 11,34. Menstruacije su mi jako slabe i kratko traju. Zadnju sam dobila 7.1.2004., a već 9.1. nisam imala. da li bih se trebala brinuti zbog toga?
Ciklus mi traje od 24 do 27 dana. 26.11.2003.g. sam bila na operativnom zahvatu (laparaskopiji), zbog sumnje da imam pregradu.
Tada se potvrdilo da imam uterus septum i ograničen protok kroz obje tube. Doktor koji je obavio zahvat kaže da mi je uštrcao u tube nekakvu antibakerijsku tekućinu i da bi mi sada jajovodi trebali biti prohodni, a što se tiće pregrade savjetuje mi histeroskopiju tj. otklanjanje pregrade. Mene zanima da li je moguće da ja nisam nikako ostajala trudna zbog septuma? Da li se histeroskopija može izvesti u svim djelovima ciklusa? I nakon koliko vremena mogu poćeti raditi?
Sa suprugom je sve u redu. Unaprijed zahvalna.

prof. dr. Marina Ivanišević

07.02.2004. 16:21

Draga Deja, Potrebno je vidjeti prilikom histeroskopije koliki je i kakkav septum maternice ukoliko on postoji, a same menstruacije nisu tako slabe zbog septuma. No menstraucije i njihova obilnost i trajanje nisu presudni za zanošenje već samo postojanje ovulacija.
Što se tiče protoka kroz jajovode on nije relevantan jer se on trajno mijenja prema fazi ciklusa i klinički se ne primjenjuje kao metoda koja će sa većom sigurnošću reći da li je netko plodan ili ne.
Nakon histeroskopije možete drugi dna kući i na posao kroz par dana.

trudilica

28.01.2014. 10:20

Poštovani,

Do sada su tri doktora potvrdila da imam uterus septum.

1. Doktorica je na običnom UZV-u ustanovila septum i napisala i u nalazu da se nalazi duž cijele maternice. Nije spominjala histeroskopski zahvat, niti išta. Samo je savjetovala da bih prije planiranja trudnoće trebala dobivati veću količinu amino kiseline.
2. Doktor je uradio 3D ultrazvuk i rekao da je to velik septum i da zauzima 3/4 materništva i predlaže histeroskopsku resekciju, naglašavajući da to uradim u jednoj od klinika u regionu- van BiH.
3.Juče na pregledu su bila dva doktora, koji su potvrdili da se radi o septumu i da je duž cijele maternice. Rekli su da je riječ o mišićnom, kao neka gora varijanta (ja nemam pojma da ima još neka vrsta, a na internetu ne mogu ništa pronaći). I njihov savjet je da nipošto ne radim histeroskopiju, jer je septum prevelik i postoji rizik od spaljivanja maternice. Već da pokušam zatrudniti tako, da vide da li uopće mogu i hoću li imati spontane pobačaje. Ako ne bi tako moglo, onda bi išli na histeroskopiju, ali epizodno, kao ne smije se odjednom, već po malo.

Ja sam sad malo zbunjena i ne znam šta mi je činiti dalje...

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.01.2014. 11:15

Ako je uz pomoć 3d vizualiziran septum, dijagnoza je jasna kao i daljnji postupak.
Treba napraviti histeroskopiju.

Elma 86

21.04.2014. 23:10

Postovanje,
Operisala sam septum maternice prije 6 dana.Imam povremene bolove i krvarenje ne prestaje.Kontrola mi je za dvije sedmice.Htjela bih da pitam da li je to krvarenje normalno i koliko ono moze da potraje.Inace mi je doktor na odsustvu,pa se stoga obraćam Vama u nadi za odgovorom. Već ste mi jedanput odgovorili na moje pitanje prije operacije, pa se nadam da cete i na ovo. Unaprijed Vam hvala,divni Ste

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.04.2014. 10:20

Trebalo bi stati. Normalno je da se nakon operacije malo duže krvari a i pitanje je koliko je bio opsežan septum.
Ako krvarenje se ne umanji za koji dan javite se na ginkologiju bolnice.