Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vaginalni svrab,sekret neprijatnog mirisa


Autor Poruka

Ruzica65

30.08.2017. 10:10

Postovani,

Moja djevojcica ima 13 godina I prije godinu dana je dobila prvu menstruaciju koja je uglavnom uredna,ponekad se desi da preskovi jedan mjesece ali se poslije nastavi normalno.Nema bolova pri menstruaciji.Njen problem je poceo prije oko 4 mjeseca kad je pocela da mi se zali da je svrbi I kad cese onda prilikom mokrenja je pece.Isto tako kaze da je iscjeda gusci I neprijatnog mirisa I da osjeca suvocu vagine.Ja sam je vodila kod ljekara I uradjen joj je bris ali nikave bakterije a ni gljivice nisu pronadjene a ona I dalje ima iste problem.
Da li bi ste mi mogli reci vase masljenje o ovome,sta bi moglo uzrokovati ove tegobe I da li trebalo raditi jos neke pretrage I da li ima nesto sto bi ona mogla da koristi da ublazi tegobe a ponajvise me zanima sta bi moglo uzrokovati sve ovo..Ona je sad u pubertetu pa sam razmislja da li I to moze biti uzrok.

Hvala vam mnogo,

Zabrinuta mama

Ivo Balenović, dr. med.

30.08.2017. 12:10

Poštovana, prema navedenom moguće da se radi o gljivičnoj infekciji. Najčešći simptomi su svrbež, žarenje i nelagoda uz pojačan bjelkasti iscjedak, te smetnje kod mokrenja. Sama prisutnost gljivica ne znači i upalu. U 50% žena Candida je dio normalne flore bez simptoma upale. Do upale dolazi kada se poremeti normalna fiziološka flora (npr. pad imuniteta) što pogoduje rast gljivica. Preporučio bih neku od antimikotičnih krema (Canesten, Plimycol, Rojazol...) Ukoliko se simptomi ne bi povukli savjetujem pregled dermatologa.