Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Virusne bradavice


Autor Poruka

giordana123

06.04.2017. 12:30

Poštovani, nedavno sam naišla na neki članak o virusnim bradavicama te mi nisu jasne neke stvari. Naime, moj dečko na jednoj ruci na prstu ima virusnu bradavicu. U intimnim trenucima me ponekad sa rukama dira između nogu. U tom trenutku ni on ni ja ne razmišljamo o tome da on ima virusnu bradavicu na prstu, a i sama se sjetim da on to ima tek kad čitam negdje o tome. Zanima me da li je moguće da se na taj način bradavice prenesu na moje genitalno područje? Čitala sam i o genitalnim bradavicama, ali mi nije jasno da li i genitalne bradavice i ove koje se javljaju na rukama i stopalima uzrokuje ista vrsta virusa. Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

06.04.2017. 22:05

Poštovana,
bradavice su kožne infekcije uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, a mogu nastati prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka. To ne znači da ćete se sigurno zaraziti u kontaktu s osobom koja ima bradavice. Infekciji su najsklonije osobe oslabljenog imuniteta. Bradavice su sklone pojavljivanju na oštećenim dijelovima kože. Većina bradavica se povuče bez ikakvog tretmana ili liječenja. U slučaju genitalnih bradavica potrebno je liječenje.

giordana123

08.04.2017. 09:35

Mislim da nisam dobila odgovor koji sam tražila od vas. Zanima me da li je moguće da se virus sa njegove ruke prenese na moje genitalno područje ako me dira sa rukom na kojoj ima bradavicu? Jasno mi je da kod mene ne mora doći do pojave virusnih bradavica. I da li se genitalne bradavice uopće prenose na taj način?

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2017. 21:45

Poštovana,
Postoji preko stotinu tipova HPV-a, ali samo se neki uzrokuju genitalne promjene tako da se nećete zaraziti jer se spolne bradavice prenose spolnim putem.