Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zabrinjavajuća povijest bolesti


Autor Poruka

CoSMiC GiRL

23.02.2008. 18:40

Poštovani,
imam nekoliko nedoumica u vezi povijesti bolesti koju sam dobila prilikom zadnjeg ginekološkog pregleda, pa bih vas zamolila da mi date koji savjet. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Tekst slijedi u nastavku:

"U vagini septum koji seže gotovo do cerviksa, ali je gore slobodan. Cerviks je jedan, portio b.o., uterus se pipa arcuatus ili bicornis, nisam sigurna. Ovariji se pipaju obostrano uredni, no lijevo i znad uterusa palpabilna još jedna tvrđa tvorba.

UZV/VS: uterus se prikazuje sa 2 endometrija, no u real timeu se ipak spajaju, tako da je vjerojatno ipak uterus arcuatus. Ovariji obostrano policistične građe, a lijevo i iznad uterusa sjena, nepravilna, neravna, ne mogu izdiferencirati, vide se pulzacije no TVCD - ne registrira se protok?!

Molim učiniti inf. urografiju"

Imam nekoliko pitanja:
1. Ginekologinja mi preporučuje da kirurški odstranim vaginalni septum, međutim, dosada nisam imala nikakvih problema s time, trudnoću ne planiram tako skoro, može li taj septum biti opasan kod poroda ili se radi carski rez?
2. Uterus arcuatus - koliko su rizične trudnoće kod ove anomalije i postoji li zaista tako velika opasnost od spontanog pobačaja?
3. Jako me brine ova sjena iznad uterusa, sljedeći ću tjedan ići na internistički pregled da dobijem jasniju sliku i upute o daljnjim pretragama. Može li to biti cista na bubregu ili čak i nešto opasnije?

23 su mi godine, dosada nisam imala većih zdravstvenih problema, u obitelji nemam povijest ginekoloških bolesti.

Mnogo vam hvala na odgovoru, zaista biste mi pomogli, trenutno sam jako uplašena.

Miro Šimun Alebić, dr. med.

05.03.2008. 15:15

Poštovana,
što se vaginalnog septuma tiče, kirurško liječenje nije hitno indicirano. Uterine anomalije su povezane s višom stopom spontanih pobačaja, ali se često neke od uterinih anomalija dijagnosticiraju nakon što je žena rodila ( pa i više od jednom - osobno svjedočenje). Sjenu se ovim putem ne usudim komtiurati dok ne završite obradu u cijelosti. Toplo preporučujem optimizam.