Voće i povrće ne smanjuje rizik od alergija kod djece
Rezultati švedske studije provedene na gotovo 2.500 djece u dobi od osam godina pokazali su da konzumiranje većih količina voća i povrća ne može kod djece smanjiti rizik od razvoja alergije.
Rezultati švedske studije provedene na gotovo 2.500 djece u dobi od osam godina pokazali su da konzumiranje većih količina voća i povrća ne može kod djece smanjiti rizik od razvoja alergije.
Nova studija pokazala je da su osobe s teškim alergijskim bolestima dišnog sustava i kože sklonije suicidu nego osobe koje nemaju alergije.
Istraživanje provedeno u Finskoj na 5.920 djece pokazalo je da je vjerojatnost da dijete razvije alergiju na hranu veća ako je dijete začeto u rano proljeće.
Američko istraživanje provedeno na 867 odraslih osoba pokazalo je da su osobe koje koriste antihistaminike, lijekove za liječenje alergije, izložene riziku da imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili da budu pretile.
Istraživanje provedeno u Japanu na 396 djece u dobi od 10 do 13 godina pokazalo je da djeca koja jedu hranu bogatu vitaminom E imaju manji rizik za razvoj ekcema koji se inače očituje pojavom crvenila ili mjehurićima na koži.
Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da disanje na usta umjesto na nos može uzrokovati ozbiljnije probleme po zdravlje djece nego što su to suhi jezik i nepce. Naime djeca koja kronično dišu na usta, najčešće djeca s alergijama, imaju problema s oksigenacijom krvi, što može utjecati na njihov razvoj, spavanje i uspjeh u školi.
Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici iz Massachusetts General Hospital - Boston na 1.002 bolesnika s alergijom na hranu pokazalo je da su djeca rođena u jesen ili zimu sklonija razvoju alergije na hranu nego djeca koja su rođena u proljeće ili tijekom ljetnih mjeseci.
Nizozemsko istraživanje provedeno na 87 ispitanika pokazalo je da alergeni mogu kod osoba s kroničnim sinusitisom pogoršati njihovu upalu sinusa.