Alkoholna pića mogu potaknuti alergijsku reakciju ili pogoršati već postojeću alergiju
![Alkoholna pića mogu potaknuti alergijsku reakciju ili pogoršati već postojeću alergiju](/var/cybermed/storage/images/vijesti/alkoholna_pica_mogu_potaknuti_alergijsku_reakciju_ili_pogorsati_vec_postojecu_alergiju/2351783-1-cro-HR/alkoholna_pica_mogu_potaknuti_alergijsku_reakciju_ili_pogorsati_vec_postojecu_alergiju.jpg)
Prema mišljenju američkih znanstvenika konzumiranje alkoholnih pića može potaknuti alergijsku reakciju ili pogoršati već postojeću alergiju, posebice alergiju na hranu.
Naime, u rijetkim slučajevima neki ljudi su alergični na alkohol sam po sebi, a u većini slučajeva na razne sastojke koji se mogu naći u alkoholnim pićima.
Alergijska reakcija na alkoholno piće može varirati od manjeg osipa do po život opasnog napada astme i anafilaksije. Ostali simptomi koji se mogu javiti nakon konzumacije piva ili vina su crvenilo i svrbež očiju, neprohodnost nosa i otežano disanje.
Sastojci piva i vina koji mogu potaknuti alergijsku reakciju su etanol, grožde, slad, hmelj, pšenica, kvasac, bjelanjak i dr.
Znanstvenici također ističu da i izloženost duhanskom dimu može pogoršati alergiju i astmu, jer izloženost duhanskom dimu povećava osjetljivost na tvari u zraku kao što su pelud i spore plijesni.
Izvor:
HealthDay