Home / Centri A-Z / Giht

Giht

Giht

Što je giht?

Giht (ulozi,urični artritis) recidivirajuća je upala jednog ili više zglobova koja nastaje zbog odlaganja kristala soli mokraćne kiseline (urata).

Napadaj akutnog uričnog artritisa najčešće zahvaća jedan zglob, s najčešćom lokalizacijom u palcu stopala. Oko 80 posto bolesnika prvi je napadaj gihta imalo u prvom metatarzofalangealnom zglobu (zglob korijena palca) stopala. Drugi često zahvaćeni zglobovi su mali zglobovi stopala, nožni zglobovi, zglobovi šake, laktovi i koljena. Rjeđe je u prvom napadaju gihta zahvaćeno više zglobova.

Bolesnik s akutnim uričnim artritisom žali se na jaku bol s toplim, otečenim i izrazito osjetljivim zglobom smanjene pokretljivosti. Koža je povrh zahvaćenog zgloba crvena i prisutni su znakovi sinovitisa (upala zglobne čahure, odnosno njenog unutarnjeg sloja). Bolesnik može imati vrućicu s leukocitozom.

U kroničnom uričnom artritisu često nalazimo tofe, nakupine igličastih kristala natrijevih soli mokraćne kiseline u tkivu (vezivo, koža, hrskavice i dr.), i bubrežnu bolest. Tijekom vremena tofi će nestati liječenjem, dok će bubrežna funkcija najvjerojatnije ostati ista.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje