Upalna bolest crijeva povezana s većim rizikom od gihta


Upalna bolest crijeva povezana s većim rizikom od gihta

Prema nedavno objavljenoj studiji, upalna bolest crijeva (IBD) snažno je povezana s gihtom. Inače, u istraživanju su se koristili podaci 249.480 pacijenata s Crohnovom bolesti i 209.020 pacijenata s ulceroznim kolitisom.

Valja spomenuti, da su neke ranije studije ukazale na izmijenjeni metabolizam mokraćne kiseline kod pacijenata s upalnom bolesti crijeva.

Smatra  se, da nekoliko patofizioloških mehanizama možei pridonijeti ovom odnosu. Intestinalna resekcija povezana s upalnom bolesti crijeva je značajan čimbenik rizika za giht u ovoj populaciji pacijenata. Stoga se preporuča da se pacijenti s upalnom bolesti crijeva koji imaju novonastali artritis pažljivo ispitaju na giht.

Upalna bolest crijeva (IBD) je dugotrajno upalno stanje koje uključuje dva glavna fenotipa: Crohnovu bolest (CD) i ulcerozni kolitis (UC). Prevalencija IBD-a raste na globalnoj razini, s najvećom stopom zabilježenom u Sjevernoj Americi. Iako IBD prvenstveno zahvaća crijeva, bolest karakteriziraju manifestacije u drugim organskim sustavima. Procjenjuje se da 25% bolesnika s IBD-om doživi izvancrijevnu manifestaciju (EIM) tijekom života.

Giht je klinički sindrom koji nastaje kao posljedica povećane koncentracije izvanstaničnog urata, što se u krvi odražava kao hiperuricemija

Izvor:
JGH Open