Brza korekcija hiperkalemije smanjuje smrtnost za pola
Rezultati nove studije pokazali su da brza korekcija povišene razine kalija znane kao hiperkalemija može pacijentima zaprimljenima u odjele hitne medicine smanjiti rizik od smrti za pola.
Rezultati nove studije pokazali su da brza korekcija povišene razine kalija znane kao hiperkalemija može pacijentima zaprimljenima u odjele hitne medicine smanjiti rizik od smrti za pola.
Eksperimentalna studija otkrila je da dugotrajno konzumiranje soka od brusnica snižava visoki krvni tlak i poboljšava funkciju krvnih žila. Valja spomenuti, da uz terapiju lijekovima i prehrana ima ključnu ulogu u održavanju krvnog tlaka u granicama normale.
Prema rezultatima nove studije, prekovremeni rad može ugroziti zdravlje tako što povećava rizik od visokog krvnog tlaka (hipertenzije). Inače, od hipertenzije pati svaka treća odrasla osoba, a jednako tako, svaka treća odrasla osoba ima predhipertenziju.
Izgleda da prehrana koja sadrži crvene ljute paprike može pomoći u smanjivanju rizika od srčane bolesti, ukazuje nova studija.
Poznato je da prekomjerna konzumacija alkohola uništava jetru, a sada je nova studija pokazala da ona također oštećuje srčani mišić. Prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s alkoholnom kardiomiopatijom, srčanim udarom, aritmijama, moždanim udarom i hipertenzijom.
Konzumiranje graha, leće, graška i drugih mahunarki, može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti, koronarne bolesti srca i visokog krvnog tlaka (hipertenzije) za čak 10 posto, ukazuje nova studija. Inače, kardiovaskularna bolest je vodeći uzrok smrti u svijetu.
Žene koje su imale gestacijsku hipertenziju ili preeklampsiju barem u jednoj trudnoći, izložene su većem kardiovaskularnom riziku nego žene koje nemaju takvu povijest bolesti, ukazuje studija koja je analizirala podatke više od 220.000 žena.
Uzimanje lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka (antihipertenziva) prije spavanja, a ne ujutro, gotovo prepolovljuje rizik od umiranja od srčanog udara, moždanog udara ili zatajivanja srca, ukazuje studija provedena na više od 19.000 odraslih osoba s hipertenzijom.
Konzumiranje namirnica koje su bogate prehrambenim vlaknima poput povrća, voća, leguma i cjelovitih žitarica može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije i dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija.
Osobe srednje životne dobni s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom), dijabetesom tipa 2, srčanom bolešću ili pretrpljenim moždanim udarom, izložene su većem riziku od raka i rane smrti, ukoliko spavaju manje od šest sati dnevno, ukazuje nova studija.