Ultraprerađena hrana predstavlja rizik za srce djeteta


Ultraprerađena hrana predstavlja rizik za srce djeteta

Abnormalni kardiometabolički čimbenici rizika često se pojavljuju u djetinjstvu, a njihovo rano otkrivanje i reguliranje može spriječiti ili odgoditi pojavu kardiovaskularnih bolesti u budućnosti. Nedavne studije istaknule su potencijalnu ulogu ultraprerađene hrane (UPF) u rizicima od kroničnih bolesti. 

Ultraprerađena hrana sadrži malo esencijalnih hranjivih tvari, no bogata je šećerima, zasićenim mastima, natrijem i drugim tvarima, a sve je povezano s kardiometaboličkim zdravljem. Jednako tako, ultraprerađena hrana sadrži više konzervansa i aditiva.

Nova studija pokazala je da su djeca s najvećim unosom ultraprerađene hrane imala viši sistolički krvni tlak, omjer struka i visine, indeks tjelesne mase (ITM), prevalenciju pretilosti/prekomjerne tjelesne težine i niže razine LDL i HDL kolesterola.

Ovi rezultati sugeriraju da je visoka konzumacija ultraprerađene hrane kod male djece povezana s pretilošću i drugim kardiometaboličkim čimbenicima rizika, naglašavajući potrebu za javnozdravstvenim inicijativama za promicanje zamjene ultraprerađene hrane neprerađenom ili minimalno prerađenom hranom.

Izvor:
JAMA Network