Home / Centri A-Z / Kontracepcija

Kontracepcija

Što je kontracepcija?

Kontracepcija obuhvaća sve metode koje sprječavaju nastanak neželjene trudnoće. Kontraceptivne metode nisu specifikum današnjice. Najvjerojatnije postoje koliko i ljudski rod.

Hormonske kontraceptivne tablete najsigurniji su i najčešće korišten oblik kontracepcije u zemljama razvijenog svijeta. Osim njih, postoje i druge metode hormonske kontracepcije (injekcije, potkožni implantati, flasteri, vaginalni prstenovi).

Maternični ulošci kontraceptivna su metoda koja se uglavnom koristi u žena koje su rađale. Danas se koriste ulošci s bakrom ili s hormonima.

U metode barijere ubrajaju se kondom, dijafragma, cervikalna kapa, spužvica i spermicidi.

U prirodne metode kontracepcije ubrajaju se periodička (određivanje plodnih i neplodnih dana, kalendarska, metoda cervikalne sluzi (Bilingsova) te temperaturna metoda.

Sterilizacija je kontraceptivna metoda koja je u nekim zemljama sve češća. Postoji još i hitna ili postkoitalna kontracepcija.

Povezano s kontracepcijom

Od davnina se češnjak (bijeli luk, lat. Allium sativum) koristi kao začin i dodatak jelima, no osim u kulinarstvu, češnjak se već tisućama godina također koristi i u medicini za prevenciju i liječenje raznih bolesti, te se ubraja među najstarije i najčešće rabljene prirodne lijekove. Inače, češnjak potječe iz središnje Azije, a bio je već poznat starim Indijcima, Egipćanima, Grcima i Rimljanima.

Korištenjem pouzdane metode kontracepcije, kakva je oralna homonska kontracepcija, smanjuje se rizik neplanirane trudnoće i namjernih pobačaja. Oralna hormonska kontracepcija je naziv za preparate sastavljene od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i prosgesterona) koji se uzimaju na usta i koriste u svrhu sprječavanja začeća. No, smanjenje broja neplaniranih trudnoća i namjernih pobačaja može se postići i hitnom postkoitalnom kontracepcijom, poznatom i pod nazivom "pilula za dan poslije".

Posljednjih se dana u javnim glasilima stvorila negativna atmosfera odnosno dvojbe oko omjera koristi i štete primjene oralnih kontraceptiva. Možda je najbolje podsjetiti na poznatu izreku: Ne postoji besplatan ručak, i povući paralelu s primjenom lijekova uključujući oralnih kontraceptiva – nema lijeka bez nuspojava.

Oralna hormonska kontracepcija (OHK) postoji preko 40 godina, i jedna je od najistraženijih skupina lijekova na svijetu. Smatra se jednom od sigurnijih grupa lijekova, koja ne uzrokuje povećano pobolijevanje niti smrtnost. Dobrobiti oralne hormonske kontracepcije uključuju smanjenje menstrualnog krvarenja i poboljšanje anemije, smanjenje menstrualne boli, smanjenje rizika razvoja zdjelične upalne bolesti, poboljšanje akni, smanjenje rizika za razvoj karcinoma sluznice maternice, jajnika i debelog crijeva. Rizici OHK, koliko je danas poznato, uključuju samo veći rizik od razvoja tromboembolijske bolesti nego u općoj populaciji, što ću spomenuti kasnije.

Oralna hormonska kontracepcija (OHK) najpopularnija je reverzibilna kontraceptivna metoda. Njezina je primjena počela prije 40 godina u SAD-u, a u svijetu je danas rabi 60-70 milijuna žena na godinu, od toga 10 milijuna Amerikanki. Oralnu hormonsku kontracepciju uzimaju žene kroz dulje razdoblje, stoga je vrlo važan odnos škodljivosti prema dobrobiti te terapije. Da bi upotreba oralne hormonske kontracepcije bila što sigurnija za zdravlje žene, vrlo je važno procijeniti kod kojih se stanja i bolesti ta terapija može i smije primjenjivati, a kod kojih je ona kontraindicirana.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje