Prva tableta za hitnu kontracepciju na hrvatskom tržištu


Prva tableta za hitnu kontracepciju na hrvatskom tržištu

Od puberteta pa sve do menopauze žena može zanijeti. Ukoliko trudnoću ne planira, žena se može zaštititi jedino suzdržavanjem od spolnih odnosa ili korištenjem pouzdane metode kontracepcije.

No unatoč brojnim metodama kontracepcije, broj neplaniranih trudnoća neprihvatljivo je visok.

Od 205 milijuna trudnoća koliko ih godišnje nastane na svijetu, gotovo 80 milijuna je neplanirano i neželjeno. Mnoge od neplaniranih trudnoća završe namjernim pobačajem. Namjerni pobačaji su najneprimjereniji način planiranja obitelji.

Korištenjem pouzdane metode kontracepcije, kakva je oralna homonska kontracepcija, smanjuje se rizik neplanirane trudnoće i namjernih pobačaja. Oralna hormonska kontracepcija je naziv za preparate sastavljene od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i prosgesterona) koji se uzimaju na usta i koriste u svrhu sprječavanja začeća.

No, smanjenje broja neplaniranih trudnoća i namjernih pobačaja može se postići i hitnom postkoitalnom kontracepcijom, poznatom i pod nazivom "pilula za dan poslije".

Prva tableta za hitnu kontracepciju na hrvatskom tržištu, Escapelle, sadrži 1,5 mg hormona levonorgestrela. Levonorgestrel je pouzdani progesteron (ženski spolni hormon), koji je čest sastojak i drugih kontraceptivnih tableta.

Hitna kontracepcijska tableta s levonorgestrelom primjenjuje se nakon spolnog odnosa koji se dogodio u vrijeme menstrualnog ciklusa kada može doći do oplodnje jajne stanice, a u slučaju nezaštićenog  spolnog odnosa ili kada je neka od primjenjenih kontracepcijskih metoda zakazala.

Hitna kontracepcijska tableta može se koristiti u sljedećim slučajevima:

  • kod nekorištenja kontracepcije prije spolnog odnosa
  • kod neuspješne kontracepcije (puknuće ili skliznuće kondoma)
  • kod nepravilnog korištenja kontracepcijskih tableta
  • kod uzimanja nekih drugih lijekova koji mogu smanjiti učinkovitost kontracepcijskih tableta
  • kod zabrinutosti o mogućoj trudnoći

Hitna kontracepcijska tableta djeluje na način da u cijelom reproduktivnom sustavu stvara uvjete koji onemogućavaju trudnoću, a sprječava neplaniranu trudnoću na više načina, ovisno o tome u kojem stadiju je vaš ciklus.

Smatra se da hitna kontracepcijska tableta djeluje:

  • sprječavajući oslobađanje jajašca iz jajnika (ovulacija)
  • sprječavajući oplodnju već oslobođenog jajašca
  • sprječavajući da se već oplođeno jajašce prihvati na sluznicu maternice.

Hitna kontracepcijska tableta dakle sprječava da trudnoća nastupi. Ne djeluje ako ste već trudni.

Djelotvornost tableta Escapelle ovisi o vremenu kada su primjenjene. Učinkovitost je veća ako se primjene što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Uzimaju se unutar 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa i tada sprječavaju oko 84 posto neplaniranih trudnoća. Međutim, bolje je uzeti tabletu unutar 24 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa, nego čekati treći dan.

Nakon uzimanja hitne kontracepcijske tablete, mjesečnica se javlja u redovito vrijeme.

U nekim slučajevima mjesečnica se može pojaviti neuobičajeno rano ili kasno, a krvarenje može biti obilnije ili oskudnije no inače. Ako mjesečnica kasni više od pet dana, te ako je krvarenje neubičajeno jako ili slabo, potrebno je kontaktirati liječnika.

Escapelle (levonorgestrel) je sigurna i djelotvorna kontracepcijska tableta i kod većine žena ne izaziva nikakve učinke. No, kao i ostali lijekovi, može izazvati neželjene učinke poput mučnine, glavobolje, osjetljivost dojki, boli u trbuhu, proljeva, vrtoglavice ili umora. Ovi simptomi bi trebali proći u roku od nekoliko dana. Kod nekih se žena mogu javiti promjene u menstrualnom ciklusu u smislu obilnijih ili oskudnijih, odnosno zakašnjelih ili preranih mjesečnica.

Dokaz djelovanja tablete za hitnu kontracepciju jest sljedeća mjesečnica. Preporučuje se liječnička kontrola oko 3 tjedna nakon što se uzme Escapelle, kako bi se potvrdila njezina djelotvornost.

Hitna kontracepcijska tableta nije redovna metoda zaštite od neželjene trudnoće, te se koristi samo u hitnim slučajevima.

Ako ste spolno aktivni trebate izabrati pravilnu dugoročnu metodu kontracepcije koja vam najbolje odgovara.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.